Vlada opet šalje HRM u Mediteran

 

Tri godine nakon što je HRM po prvi put otišla na operaciju u Mediteran, priprema se sudjelovanje u novoj operaciji. Vlada je, naime, na jutrošnjoj 103. sjednici, usvojila „Prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru ‘Sea Guardian’ u Sredozemlju“. Vladin je prijedlog da se u tu pomorsku sigurnosnu operaciju pošalje do 50 pripadnika OS RH zajedno s brodom HRM-a na razdoblje od 30 dana, a svoju konačnu riječ o ovom prijedlogu dat će, kao i obično, Hrvatski Sabor. Budući da ni do sada Sabor nikad nije imao negativno mišljenje o sudjelovanju OS RH u međunarodnim misijama i operacijama, vjerojatno je da će i ovaj angažman biti glatko odobren. Upućivanje bi se, po svemu sudeći, moglo dogoditi vrlo brzo, odnosno već na jesen ukoliko Sabor uspije dati zeleno svjetlo u naredna dva tjedna – do početka njihove famozne ljetne pauze. Odluka o sudjelovanju u „Sea Guardianu“ obvezuje Vladu RH da do 31. ožujka sljedeće godine izvijesti Sabor o sudjelovanju OS RH u ovoj operaciji.

Na Mediteran će “Vrančić” ili “Vukovar”?

U današnjoj Vladinoj odluci ne spominje se koji će to brod HRM-a biti odaslan put Mediterana – u operaciji „TRITON“ vrlo uspješno je sudjelovao školski brod BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“, a potom su Mediteran od Splita do Španjolske uspješno prevalili i desantni brodovi „Krka“ i „Cetina“. Sljedeći koji se pripremao za operaciju u Mediteranu bio je brod BŠ-73 „Faust Vrančić“, kako nam je to prošle godine u intervjuu za Obris.org potvrdio i tadašnji zapovjednik HRM, kontraadmiral Predrag Stipanović. No prema friškim, ali neslužbenim informacijama, umjesto „Fausta Vrančića“ u Mediteran bi se mogla uputiti raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“, koja je proteklih mjeseci sudjelovala u nekoliko velikih vježbi HRM-a. Brodu „Vukovar“ ovo ne bi bio prvi izlazak van hrvatskih teritorijalnih voda – prošle godine sudjelovao je na vježbi „ADRION 2017“ u Grčkoj.

Kao razlog angažmana u ovoj pomorskoj operaciji, popratni Vladin dokument navodi: „Sudjelovanje u sekvenci operacije naziva FOCUS OPERATION (FOCOPS) operacije ‘SEA GUARDIAN’ podrazumijeva provedbu zadaća neborbenih djelovanja s težištem na dostizanje učinaka u doprinosu stvaranja cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora u realnom vremenu uz identifikaciju plovila od interesa te uočljivosti NATO snaga na moru s ciljem odvraćanja mogućih ugroza (terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe) i potpore NATO Strateškog komuniciranja“. Nakon Vladine sjednice, MORH je kratko priopćio: „U operaciji ‘Sea Guardian’ brod Hrvatske ratne mornarice bio bi angažiran oko 30 dana u prostoru ispred Jadranskog mora te bi provodio neborbene zadaće s težištem na doprinos stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO strateškom komuniciranju“.

NATO operacija „Sea Guardian“ formirana je nakon NATO summita u Varšavi 2016. godine, i to kao tranformacija pomorske protuterorističke operacije „ACTIVE ENDEAVOUR“. Uz to, zemlje-sudionice operativno pomažu operaciji Europske unije „EU NAVFOR Med Sophia“, zamišljenoj kao operaciji za potporu izgradnji sposobnosti libijske obalne straže i sprečavanje krijumčarenja ljudi (prije svega migranata) na Mediteranu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.