Vlada o NATO centru u Zemuniku

 

Mjesec i pol nakon što je u Bruxellesu potpisan memorandum na temelju kojeg se u Zemuniku uspostavlja Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga, jučer se tek s tim dokumentom upoznala i Vlada RH. Memorandum koji su 4. listopada potpisale 4 zemlje na čelu s Hrvatskom kao budućom zemljom-domaćinom, Ministarstvo vanjskih poslova dostavilo je Vladi RH 31. listopada, a Vlada ga je formalno primila na znanje tek na jučerašnjoj 127. sjednici.

Obrazlagatelj, ili bolje rečeno upoznavatelj Vlade s ovim Memorandumom, bio je ministar obrane Damir Krstičević:

„Strateškim pregledom obrane iskazana je važnost razvoja sposobnosti koji su kao nacionalna obaveza dogovorene sa saveznicima u kontekstu NATO procesa obrambenog planiranja. Republika Hrvatska preuzela je u paketu NATO ciljeva sposobnosti cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne sastavnice Specijalnih snaga.

U očekivanju novih sposobnosti – zapovjednik ZSS brigadni general Perica Turalija

S obzirom na to da su te ciljeve sposobnosti preuzele, uz Republiku Hrvatsku, i Mađarska, Republika Bugarska i Republika Slovenija, ove 4 države potpisale su 4. listopada 2018. u Bruxellesu Memorandum o suglasnosti o uspostavi multinacionalnog specijalnog zrakoplovnog programa. Država domaćin tog međunarodnog središta kojim bi se ustrojio centar za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga je RH sa sjedištem u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku. Cilj toga je obučiti posade višenamjenskih helihoptera kroz teoretsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga.

Potpisnici ovog Memoranduma o suglasnosti zajednički dijele financijske troškove u provedbi multinacionalnog specijalnog zrakoplovnog programa, a sva ostala pitanja rješavat će se u skladu sa sporazumima između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga, odnosno  NATO Sofom“.

Ovaj bi se centar trebao oformiti do kraja sljedeće godine.

O njemu je bilo govora i prilikom nedavnog posjeta ministra obrane RH svom slovenskom kolegi. Karl Erjavec najavio je da Slovenija namjerava kupiti 3 nova helikoptera – po svemu sudeći helikoptere Bell-412 –  zbog čega će im ova obuka biti izuzetno važna. Za početak, na obuku u Zemunik Slovenija će uputiti dva pilota, najavio je Erjavec.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.