Udareni temelji NATO središta u Zemuniku

 

Od 7. do 10. svibnja ove godine u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održala se konferencija Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP). Osim pripadnika oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju (Bugarske, Slovenije, Mađarske, te Hrvatske kao zemlje domaćina), sudjelovali su i predstavnici NATO Zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), predstavnici SOCEUR-a (Special Operations Command Europe), predstavnik NATO međunarodnog osoblja (NATO International Staff), a u svojstvu promatrača i predstavnik Oružanih snaga Poljske.

Na prvom radnom sastanku Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board – MEB) MSAP-a, koji je održan zadnjeg dana konferencije, u petak 10. svibnja, izabrani su predsjedavajući spomenutog Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP-a i direktor MSAP-a. Konkretno, na poziciju „predsjedavajući MSAP MEB-a“ izabran je brigadir Dean Kranjčec, voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a. Na poziciju „direktor MSAP-a“, čije će sjedište biti u vojarni u Zemuniku, izabran je pukovnik Tomislav Pušnik, pripadnik Pilotske škole SzO-a HRZ-a. Njegov zamjenik biti će predstavnik OS Mađarske, a još dvije međunarodne pozicije u ovom Multinacionalnom središtu popunit će predstavnici oružanih snaga Republike Slovenije i Republike Bugarske, dok će preostalih pet pozicija popuniti predstavnici OS Republike Hrvatske. Ujedno, tijekom konferencije su izrađeni, a onda je MEB i potvrdio, dokumente čijim su se usvajanjem stvorili preduvjeti za početak rada MSAP-a. Prilikom nedavnog posjeta Bugarskoj, ministar Krstičević najavio je da očekuje dostizanje inicijalnih sposobnosti ovog središta do kraja ove godine, te punu sposobnost do kraja 2020. godine.

Sudionike MEB-a pozdravio je viceadmiral Robert Hranj, direktor GS OS RH, te im se zahvalio na trudu koji ulažu u realizaciju ovog projekta. Tom je prilikom viceadmiral Hranj istaknuo kako je riječ o velikom projektu kojem punu potporu daju i MORH i OS RH, naglasivši: „Očekuje vas veliki posao i uvjeren sam da ćete dati sve od sebe da se on uspješno realizira“. Predsjedavajući MEB-a, brigadir Kranjčec, najavio je da će se MEB sastajati najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće. MEB nadzire i daje smjernice za rad MSAP-a, a njegovi su članovi predstavnici svih zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju. Kako predsjedatelj MEB-a ne sudjeluje u glasovanju, iz OS RH je u MEB imenovan brigadir Branko Tubić (inače časnik iz J5 GS OS RH).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.