Otvoren MSAP na Zemuniku

 

Četrnaest mjeseci nakon što je u Bruxellesu potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multination Special Aviation Program – MSAP), jučer je to središte svečano otvoreno u 93. Krilu u Zemuniku. Uz vrh hrvatskog Ministarstva obrane i GS OS RH, otvorenju su prisustvovali i najviši predstavnici zemalja osnivačica MSAP-a: potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec, ministar obrane Mađarske Tibor Benko, kao i načelnici GS njihovih oružanih snaga. U ime glavnog tajnika NATO-a na otvaranju MSAP-a bio je pomoćnik Camille Grand, te zapovjednik NATO Zapovjedništva specijalnih operacija general Eric P. Wendt.

Kako se već i ranije najavljivalo, cilj MSAP-a je obučiti posade višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije, kroz teorijsku i višetjednu letačku obuku, za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a. „MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal postati novi NATO centar izvrsnosti. Ovo je potvrda Hrvatske kao vjerodostojne NATO članice“, rekao je ministar obrane Damir Krstičević. „Uvjeren sam da će ova zajednička inicijativa biti uspješna. To će olakšati naše zajedničke napore u područjima interoperabilnosti, standardizacije i učinkovitosti kao podrška razvoju sposobnosti za pripremu snaga za posebne operacije. Zajedno se trudimo učinkovitom sinergijom tražiti adekvatna rješenja u području obuke i priprema i optimizirati mogućnosti za razmjenu iskustava, znanja i resursa“, rekao je bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov. „Preuzimanjem Ciljeva sposobnosti ‘Special Operations Air Task Unit’ (SOATU) i ‘Personel Recovery’ Hrvatska je bila svjesna implicitnih obveza, ali i vrijednosti koje te sposobnosti donose Hrvatskoj vojsci i dodatnih sposobnosti poput borbenog traganja i spašavanja. S obzirom da Republika Bugarska, Mađarska i Republika Slovenija imaju iste ciljeve sposobnosti pokrenuta je inicijativa o otvaranju zajedničkog središta za obuku specijalnih zračnih snaga“, prisjetio se načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov.

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec je istaknuo kako je “važno da smanjujemo troškove obuke”, kao i to da se “ljudi, koji rade na tim sustavima, međusobno prepoznaju”, zbog čega je uvjeren da će “Centar donijeti dodatnu vrijednost.” Zanimljivo je da susjedni Slovenci sposobnost SOATU, uz sve ostale zadaće svojih letačkih jedinica, tijesno vežu uz zadaću Slovenske vojske za evakuaciju državljana Republike Slovenije iz inozemstva.

U ovo multinacionalno središte zemlje osnivačice do sada su uložile 11 milijuna eura. Do sada su uređeni smještajni kapaciteti za sto polaznika u dvokrevetnim sobama, učionice, teretana, brojni servisni hangari, a u planu je još i izgradnja poligona za obuku, četiri potporna objekta, novi hangar veličine 2.000 kvadrata, te proširenje stajanke. Ukupna vrijednost ulaganja u konačnici bi trebala iznositi 14,4 milijuna eura. Zadar i Zemunik nisu slučajno odabrani za domaćina MSAP-a, budući da pružaju široki spektar različitih uvjeta za što kvalitetniju obuku. „Znači imamo mogućnost letenja u planinskim uvjetima, ravnici i iznad mora, također i na velikim vrućinama i iznad snježnih površina“, pojasnio je pukovnik Tomislav Pušnik, direktor  MSAP-a. Prvi ciklus praktične obuke počet će sljedeće godine, letačka obuka tek 2021. godine, a očekuje se da zemlje članice dođu sa svojim helikopterima koje i inače koriste za potrebe specijalnih snaga. Svi polaznici proći će teorijsku obuku, naprednu borbenu obuku, letačku obuku, a predviđene su i združene vježbe. Početna obuka namijenjena je instruktorima, koji će svoja znanja i vještine potom prenijeti na pripadnike postrojbi koje moraju doseći traženi stupanj spremnosti. Već ove jeseni u Zemuniku je započeo program teorijskog osposobljavanja instruktora. U Zemuniku obučeni specijalci te piloti mogu računati i na angažman u međunarodnim mirovnim misijama.

U sklopu svečanog otvorenja Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH proveli su vježbu koja prikazuje infiltraciju u terorističku ćeliju. Vježba je završila demonstracijom sposobnosti presretanja vozila („vehicle interdiction“) s dva helikoptera Mi-171Sh, uz zračnu podršku („overwatch“) dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Na prigodnom TT-zboru Hrvatska je izložila helikoptere Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior, kao i opremu Zapovjedništva specijalnih snaga, Mađarska je pokazala svoj Mi-17, Slovenija je izložila AS 532 AL Cougar, dok isti takav najavljeni bugarski Cougar nije uspio doći do Zemunika zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

*Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.