Prve obuke polaznika u MSAP na Zemuniku

 

U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme Training Centre – MSAP TC) započeo je u četvrtak 20. veljače 2020. prvi tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija. Polaznici tečaja u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ na Zemuniku su helikopterske letačke posade i timovi iz zemalja članica MSAP-a: Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a predavači su licencirani instruktori MSAP TC-a. Mentorsku ulogu u provedbi tečaja imat će i NATO Zapovjedništvo specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ) kao i američko zapovjedništvo za specijalne operacije – Europa (US Special Operations Command, Europe – US SOCEUR). Za početak je riječ o teorijskoj nastavi, a u planu je održavanje još jednog tečaja u ovoj godini nakon čega kreće i letačka obuka.

Sudionike tečaja pozdravio je brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“, dok je direktor MSAP TC-a pukovnik Tomislav Pušnik iznio ključne sadržaje tečaja – „S današnjim danom i početkom rada prvog tečaja, MSAP TC u fokus rada stavlja obučne procese. Ovo je godina teorijske pripreme, a težište u obuci je planiranje specijalnih zračnih operacija zajedno sa zrakoplovnom komponentom specijalnih snaga. Imamo vrhunske instruktore, standardiziranu obuku i sve preduvjete za obuku najelitnijih pripadnika za provedbu specijalnih zračnih operacija“.

Prvi koraci u uspostavi MSAP TC započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a preuzela dva Cilja sposobnosti u okviri kojih se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije. Uz Hrvatsku su iste te ciljeve sposobnosti preuzele još i Bugarska, Mađarska te Slovenija, nakon čega su ministri obrana navedenih zemalja u sjedištu NATO-a u Bruxellesu početkom listopada 2018. potpisali Memorandum o uspostavi MSAP-a. Krajem studenog 2018. je o toj inicijativi odlučivala i Vlada RH, da bi sredinom svibnja 2019. započela s funkcioniranjem struktura ovog obučnog središta (MSAP TC). Prvi tečajevi za instruktore ovog budućeg središta održani su u rujnu 2019. godine, da bi sredinom listopada prošle godine Vlada RH svojom uredbom postavila i pravne preduvjete za osnivanje ovog centra, kojeg se onda na Zemuniku i svečano otvorilo sredinom prosinca 2019. godine. Cilj centra MSAP je odabrane posade i timove višenamjenskih helikoptera za specijalne zračne operacije kroz teorijsku i letačku obuku obučiti za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga, u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

 

Photo: HRZ/Marinko Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.