Vlada o misiji u Litvi

 

Vlada je na svojoj prošlotjednoj 110. sjednici, posljednjoj prije ljetne pauze, donijela zaključak vezan uz „Notu o pridruživanju radi sudjelovanja u Tehničkom dogovoru između Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke i ministra obrane Kraljevine Belgije, ministra obrane Velikog Vojvodstva Luksemburga, ministra obrane Kraljevine Nizozemske, Ministarstva obrane Kraljevine Norveške i Ministarstva nacionalne obrane Republike Litve u vezi sa suradnjom i zajedničkom potporom u sklopu NATO-ove borbene skupine ojačane prednje prisutnosti u Litvi“. Ministar obrane Damir Krstičević po tom pitanju nije bio ništa konkretniji:

„Potpisivanje ove note o pridruživanju postali smo sudionikom tehničkog dogovora između navedenih država u vezi sa suradnjom i potporom u sklopu NATO-ve borbene skupine ojačane prednje prisutnosti u Litvi. Borbenu skupinu vodi Njemačka, tu smo mi, Belgija, Luksemburg, Francuska, Nizozemska, Norveška i domaćin Litva. Naši dečki su se nakon 7 mjeseci vratili – bili su promotori Hrvatske vojske i države u Litvi, sjajno su odradili posao, i svrha tehničkog dogovora je određivanje uvjeta u pogledu odgovornosti sudionika za suradnju i zajedničku potporu između vodeće države i države davateljice snaga, te države domaćina“.

U popratnom Vladinom dokumentu navodi se tek da je spomenuti Tehnički dogovor potpisan u Berlinu, 12. veljače ove godine, da bi ga Ministarstvo vanjskih poslova dostavilo Vladi tek 5 mjeseci kasnije, odnosno 12. srpnja ove godine.

Iako to ovdje nije nigdje izričito navedeno, radi se najvjerojatnije o dijelu priprema Republike Hrvatske za ponovno sudjelovanje u NATO-aktivnostima ojačane Prednje prisutnosti u Litvi (NATO eFP LTU) – misiji iz koje se Hrvatska vratila krajem lipnja ove godine. Naime, kako je na nedavnom svečanom dočeku 1. HRVCON-a iz Litve najavio načelnik GS OS RH, general Mirko Šundov, Hrvatska planira ponovno sudjelovati u tamošnjoj NATO eFP BG. „Mi pretpostavljamo da bi to možda moglo biti za 2 godine, na rotacijskoj osnovi, ako ta aktivnost NATO-a i dalje bude u to vrijeme provođena na ovakav način“, rekao je Šundov 3. srpnja ove godine u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“. Tom je prilikom dodao i kako će vjerojatno umjesto Tigrova put Litve krenuti pripadnici neke druge postrojbe, kako bi što više vojnika OS RH steklo ovakvo iskustvo, te kako bi „bazen ovako osposobljenih vojnika bio što veći“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.