HV na sjeveru Europe

 

Nedavni odlazak pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Poljsku i Litvu po mnogo čemu je do sada jedinstven. Ne samo da su to prva sudjelovanja Hrvatske vojske u NATO misijama ojačane Prednje pisutnosti (eFP), u kojima se i po prvi put van RH provodilo bojna gađanja višecjevnim lanserima raketa, već su to i do sada najsjevernije zemljopisne točke na kojima su se po poslu zatekle veće postrojbe OS RH. Pogledom na kartu vidi se da je poljska baza kod mjesta Bemowo Piskie, ugrubo rečeno, jednako sjeverno kao gradovi Hamburg ili Minsk, dok je vojna baza Rukla u središnjoj Litvi na zemljopisnoj širini kao i ruski Novosibirsk ili Podmoskovlje. Naravno, u takvim okolnostima već i sam spomen pojmova „bijeli Božić“ i „zimske radosti“ kod iole sklonijih vojnoj povijesti bude pitanja o „ruskoj zimi“, ili barem o Litvi kao prolaznoj točci smrzavanja Napoleonove „Grande Armée“ na njihovom zimskom povlačenju iz Moskve.

Spomenuvši se Litve, baze u Rukli, te nedalekih gradova Kaunasa i Vilniusa, već prvi pogledi na meteorološke podatke kazuju kako se ondje radi o prostorima kontinentalne klime, gdje istočni vjetar zimi spušta temperature i do -30 stupnjeva celzijusa. Nije to prostor nordijskih država koje svoju vojnu opremu usmjeravaju prema arktičkim uvjetima. No ipak, udaljavanjem od Baltika u unutrašnjost Litve prosječne zimske temperature sve su niže, a padalina je manje, iako tu još ne govorimo o nordijskim uvjetima (bilo po pitanju klime ili trajanja razdoblja dnevnoga svjetla). Ove je dojmove potvrdio i MORH, ističući da „bez obzira na geografski položaj na kojem se nalaze naši pripadnici ne možemo govoriti o nekoj konstantnoj velikoj zimi i ekstremno niskim temperaturama“.

Danas se u stanje stvari kod Kaunasa uvjerio i ministar obrane Damir Krstičević, koji je nakon zadnja dva dana u Poljskoj osvanuo i u Litvi – prvo u Vilniusu, gdje se rano jutros susreo s litvanskim ministrom obrane Raimundasom Karoblisom. Tom je prilikom napomenuta obrambena suradnja Hrvatske i Litve,  posebno na temu obrambene industrije (u kontekstu buduće litvanske kupovine novih kaciga za oružane snage), ROLE 2 LM sposobnosti, suradnje na području kibernetičke sigurnosti (PESCO projekt za koji je i Hrvatska zainteresirana), te zajedničkih iskustava s njemačkim topničkim sustavom PzH 2000. Litvanskog ministra Raimundasa Karoblisa njegov je hrvatski kolega Krstičević pozvao i u službeni posjet Hrvatskoj tijekom 2018. godine.

Nakon programa u Vilniusu, Krstičević je s domaćinom krenuo oko 70 km sjeverozapadno, u područje mjesta Rukla, gdje je stacionirano 187 pripadnika „Tigrova“ (od čega i 10 žena), s 15 borbenih vozila Patria AMV. Pripadnici hrvatskog kontingenta uspješno su ondje proveli pripremna gađanja osobnim naoružanjem, a u planu su početkom 2018. godine i posadna gađanja iz Patria. Ministru Krstičeviću je tu prikazan smještaj i oprema pripadnika OS RH, gdje je satnik Marko Krpan, zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta, izjavio da su hrvatski vojnici odlično opremljeni hrvatskim proizvodima. Baš o toj opremi smo i ponešto detaljnije pitali Ministarstvo obrane RH, koje je o njenom izboru pred nadolazeću zimu istaknulo:

„Temeljem prosudbi izvršene su potrebne pripreme pripadnika koji odlaze u područje angažiranja, ujedno i pripreme oko vremenskih uvjeta u Litvi i Poljskoj. Ne očekujemo niže temperature od onih koje su već poznate našim pripadnicima koji borave, žive i rade u dijelovima RH (Delnice, Gospić…). Treba napomenuti, kako je i veći dio pripadnika već boravio u misijama u Afganistanu na niskim temperaturama, gdje su također bili opremljeni osobnom opremom koja je zadovoljavala sve uvjete“.

Prema izjavama MORH-a, pripadnici OS RH koji su poslani u područje angažmana u Poljsku i Litvu opremljeni su standardnom osobnom opremom u skladu s mjerilima opremanja. Od namjenske kišne opreme slane u misije na sjever Europe MORH napominje da pripadnici OS RH „pored Gore-Tex nadjakne i nadhlača, paropropusne, imaju na zaduženju i odgovarajuća kišna odijela maslinastozelena dvodijelna“. Uz to, Ministarstvo napominje kako su u Litvi i Poljskoj naši pripadnici smješteni u tvrdim objektima s centralnim grijanjem – smještaj, kao i oprema spavaonica i ureda, u nadležnosti je zemlje domaćina sukladno tehničkom sporazumu (Technical Agreement – TA). Izlaskom postrojbe izvan baze, pripadnicima će biti osigurani šatori tipa „Alaska“ s grijanjem i hlađenjem, kao i opremom potrebnom za boravak u terenskim uvjetima.

Osim standardne osobne opreme, nakon izvršenog izviđanja područja misije, a prije upućivanja snaga, osobna oprema je pojačana u pogledu količine i kvalitete, kroz posebne „Kriterije pripadanja osobne odjeće, obuće i vojne opreme“ koji su bili temelj za opremanje i popunu pripadnika, navodi MORH. Kroz navedene kriterije, predviđena je i dodatna zimska oprema: vunena kapa i potkapa, Gore-Tex odijelo, kišno odijelo, donje rublje s regulacijom topline zimsko i ljetno, odgovarajuće količine ljetnog i zimskog donjeg rublja te čarapa, rukavice zimske i ljetne, kao i vatro-otporni zimski kombinezoni, te rukavice za stalne posade bojnih vozila. Za pripadnike OS RH u Litvi pribavljene su i čizme za ekstremno hladne uvjete.

Dakle, po kriteriju pripadanja pripadnika OSRH upućenih u misiju, svaki od njih ima kapu vunenu s vezenim grbom RH, potkapu vojničku, te naravno standardne beretke ili standardne kape. Uz to, pripadnici su zaduženi i potrebnim brojem te vrstom rukavica (rukavice ljetne, rukavice zimske, rukavice vojničke zimske radne maslinasto zelene – pletene). Obuka s oružjem i opremom uz uporabu takvih rukavica provodi se tijekom godine sukladno planovima obuke u postrojbama. Svi pripadnici, uz standardnu zimsku vojnu odoru, zaduženi su i sa Gore-Tex odijelom (jakna vjetrootporna paropropusna prikrivna zelena, hlače sa paropropusnom membranom, nadjakna s paropropusnom membranom). Čizme pripadnika su zimske vojničke, crne, i ljetne boje pijeska. MORH napominje da je čizma zimska uz održavanje kremom i uljem za obuću sigurna za vrlo niske temperature. Uz to, pripadnici u Litvi opremljeni su čizmama za ekstremno hladne uvjete. Pripadnici koriste standardne vreće za spavanje koje su predviđene za uvjete u grijanim prostorijama ili u zatvorenim prostorijama bez grijanja. Za terenske uvjete pripadnicima su predviđene vreće za spavanje za ekstremne uvjete „Nanok“ s podmetačima na napuhavanje. Uz to, zdravstveni komplet sadrži poliestersku foliju metaliziranu 160*220 cm za zagrijavanje.

Što se osobnog naoružanja OS RH u Poljskoj i Litvi tiče, MORH je istaknuo da je njegova zimska provjera „provedena sukladno naputcima proizvođača“. Za otposlana razna vozila i BOV Patria napominju: „Prilikom priprema sredstava i opreme za upućivanje u područje angažiranja, na svim su sredstvima napravljeni potrebni tehnički servisi i pregledi. Tako je učinjena i priprema samih vozila za područje angažiranja (osiguranje dovoljnih visoko viskoznih količina ulja i maziva, zaštitnih cerada, lanci za snijeg i blato, kako za terenska, tako i za bojna vozila)“. Treba napomenuti da je zemlja domaćin, sukladno hrvatskim zahtjevima, osigurala smještaj za bojna vozila (grijani šator), pogonska goriva s aditivima za zimske uvjete, šatore za održavanje vozila u zimskim i ljetnim uvjetima, i druge potrepštine.

Za kraj, napomenimo da ipak postoje i određene logističke razlike po pitanju misija u Poljskoj i Litvi. Iako su pripadnici OS RH u Poljskoj opremljeni istom osobnom opremom kao i pripadnici OSRH u Litvi – „razlika je u čizmama i specifičnostima opremljenosti glede bojnih vozila (na primjer, posade BOV Patria imaju kombinezon vatro-otporni univerzalni maslinastozeleni, i vatro otporne rukavice)“. Nije nam promakla ni još jedna činjenica po pitanju opremanja u misiji, koju su i službeno potvrdili iz MORH-a – da su pripadnicima OS RH u Poljskoj bile slane dodatne deke/pokrivači. Naime, kako su objasnili u Ministarstvu obrane, „zemlja domaćin je u skladu sa sporazumom bila u obvezi osigurati pokrivače. Obzirom da se standardi zemlje domaćina razlikuju od naših, donesena je odluka da se u redovnom procesu dotura, istima dostave deke iz RH koje udovoljavaju hrvatskim standardima“.

 

Photo: Foto: MORH/I. Firšt, KAM/Alfredo Pliadžio

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.