U Poljskoj vježba, u Hrvatskoj – promaknuće

 

Pripadnici borbene skupine u Poljskoj, u sklopu NATO ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP), proveli su od 26. do 30. kolovoza na vojnom poligonu Bemowo Piskie združenu vježbu, u kojoj su sudjelovale sve zemlje-članice ove skupine. Kulminacija vježbe bila je noćas (u noći sa srijede na četvrtak, 30. kolovoza), kada je na poligonu provedeno noćno bojno gađanje u kojem je, među ostalim, sudjelovala i hrvatska bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa (SVLR) „Vulkan“ iz sastava tamošnjeg 2. HRVCON-a.

Vježbu je u osnovi provodila 1. bojna 2. konjaničke (mehanizirane) pukovnije („War Eagles“) Kopnene vojske SAD-a, koja je time ujedno postala i prva postrojba američke Kopnene vojske koja je na terenu testirala netom dorađeno (modernizirano) borbeno vozilo Stryker Dragoon s topničkim sustavom kalibra 30 mm.

„Imamo ovdje čitavu organsku strukturu 1. bojne. Dakle, ovo je Stryker-bojna. Imamo 70 vojnika iz ove bojne i sva njihova vozila Stryker, uključujući tu i ona sasvim nova, ICV-D (Infantry Carrier Vehicle – Dragoon) s naoružanjem kalibra 30 mm, koja su uključena u strukturu postrojbe. U ovo smo uključili i mobilne protuoklopne sustave iz naše ‘Brzoudarne satnije’ (Quickstrike Troop, iz sastava 4. bojne)… Imamo tu i inženjeriju koja će nam probijati borbene prolaze svojim pružnim punjenjima, imamo tu i jednu bitnicu haubica od 155 milimetara, našu ‘bateriju Archer’, koja nas podržava. Dopremili smo tu mnogo pukovnijskih resursa, djelujemo združeno i sinkroniziramo ih na razini bojne, ne bi li bojni dali mogućnost da se uvježbava i bori sa svim ovim elementima – da nauče kako sinkronizirati direktnu i indirektnu vatru, i sve te borbene snage u jednom djelovanju“,

objasnio je brigadir Thomas Hough, zapovjednik 2. konjaničke pukovnije Kopnenih snaga SAD.

Iako je obuka bila prvenstveno oblikovana da potvrdi borbenu spremnost ove jedne konkretne bojne, ona je pružila i priliku za užu suradnju s raznim drugim postrojbama iz SAD, te iz vojski partnerskih nacija, pa su joj tako vatrenu potporu pružali 2. mehanizirana pukovnija Kopnene vojske SAD-a opremljena haubicama M777, helikopteri AH-64 Apache iz sastava 4. brigade američkog borbenog zrakoplovstva, ali i već spomenuta hrvatska bitnica SVLR „Vulkan“.

Po završetku vježbe, zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković je rekao:

„Kao i na svim gađanjima koje smo proveli u Republici Poljskoj, bitnica SVLR je pokazala svoju spremnost i obučenost za provedbu zadaća u međunarodnom okruženju. Svoje zadovoljstvo viđenim i demonstriranim sposobnostima bitnice izrazio je i zapovjednik Borbene skupine, pukovnik Timothy Wright, što me čini izuzetno ponosnim. Svi pripadnici bitnice zadaću su odradili profesionalno i odgovorno, posebno zapovjednici vodova koji su svojim vodstvom bitno doprinijeli uspješnoj provedbi vježbe“.

Uspješnost ove vježbe evaluiralo je vodstvo spomenute 2. konjaničke pukovnije, ali i ocjenjivači iz Sedmog obučnog zapovjedništva (7ATC) Kopnene vojske SAD-a.

Za to vrijeme u Lijepoj našoj…

Dok su se u Poljskoj tek slijegali dojmovi o upravo provedenoj vježbi, u Hrvatskoj, točnije u vojarni „9. Gardijska brigada ‘Vukovi’“ u Gospiću, donedavni zapovjednik 1. HRVCON-a u BG eFP u Litvi preuzimao je nagradu za dobro obavljeni posao. Naime, od danas bojnik Marko Krpan novi je zapovjednik bojne „Vukovi“ Gardijske mehanizirane brigade.

„Ispred postrojbe su novi izazovi, priprema certifikacija snaga za sudjelovanje u multinacionalnoj borbenoj grupi Europske unije te sudjelovanje na najkompleksnijoj vježbi Oružanih snaga Velebit. Nemam ni najmanje sumnje da će postrojba, zahvaljujući predanosti krajnjem cilju, spoju mladosti i iskustva nadvladati sve postavljene izazove i uspješno izvršiti zadaću, kao i sve druge zadaće do sada. Na kraju, geslo postrojbe ‘Prvi među jednakima’ dovoljno govori samo za sebe i o karakteru ove postrojbe”,

poručio je novi zapovjednik Krpan.

 

*Photo: U.S.ARMY/Sgt. John Onuoha; MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.