Vlada o korištenju zračnog prostora RH i poligona u Slunju za potrebe vojske SAD-a

 

Hrvatska je Vlada na današnjoj 75. sjednici donijela zaključak o prihvaćanju „Provedbenog sporazuma između Vlade RH i Zračnih snaga SAD-a u Europi/Zračnih snaga SAD-a u Africi o korištenju hrvatskog zračnog prostora i Vojnog poligona Slunj“. Kako je ministrima objasnila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, radi se o provedbenom sporazumu utemeljenom na Memorandumom o suglasnosti između Vlade RH i Europskog zapovjedništva SAD-a (koje djeluje u ime Vlade SAD-a) potpisanog 2004. i potvrđenog u Hrvatskom Saboru 2005. godine. Tim su se Memorandumom utvrdili uvjeti pod kojima se Europskom zapovjedništvu SAD-a za svrhu obuke i vježbi omogućuje korištenje zračnog prostora, zračnih luka, poligona, pomorskih luka i objekata za obuku koje je odredila RH, te je ustrojena skupina za zajedničko planiranje i upravljanje kao združeni stručni tim sastavljen od hrvatskih i američkih predstavnika, čija je zadaća koordinacija svih tih pitanja vezanih za nadzor poligona, operativnih postupaka, te planske operativne i provedbene operacije SAD.

Vojni poligon "Eugen Kvaternik" često ugošćuje američku vojsku

Vojni poligon “Eugen Kvaternik” često ugošćuje američku vojsku

Svrha samog Provedbenog sporazuma je odrediti opseg aktivnosti zračne obuke, kao i koordinaciju zračnih aktivnosti. U Sporazumu stoji da će „gostujuće postrojbe USAFE/AFAFRICA (GP) koristiti zračni prostor i rute brišućeg leta koje su objavljene u Zborniku zrakoplovnih informacija Hrvatske (AIP) za hrvatsku vojnu obuku za operacije na velikim i malim visinama“.

Također, Provedbenim sporazumom određuje se koje se naoružanje i streljivo, i pod kojim uvjetima, može koristiti tijekom obuke. Tako je dozvoljeno korištenje strojnica svih kalibara i zrakoplovnih topova do 30 mm (oboje s izuzetkom zapaljivog streljiva), te vježbovnih betonskih zrakoplovnih bombi do 250 kg, dok je strogo zabranjeno korištenje streljiva, raketa ili bombi koje sadrže osiromašeni uran, aerosol, kazetne bombe ili druge otrovne/radioaktivne supstance ili agense koji će utjecati na biljke i životinje, kao i korištenje eksperimentalnog naoružanja i streljiva.

Provedbenim sporazumom zabranjeno je korištenje vojnog poligona i brišući letovi zrakoplova tijekom hrvatske turističke sezone, odnosno od 01. srpnja do 15. rujna. Preporučeno je i izbjegavanje prelijetanja Nacionalnog parka Plitvice, gradova i većih naselja na zračnoj ruti prema vojnom poligonu, dok je strogo zabranjeno svako prelijetanje ispod 3 tisuće metara. Zabranjeno je i korištenje vojnog poligona u Slunju jedan dan prije, za vrijeme i jedan dan nakon hrvatskih državnih blagdana. U hitnom slučaju, GP-ima USAFE/AFAFRICA bit će dostupne zamjenske zračne luke u Rijeci, Puli i Zadru.

Tijekom provedbe ovih zadaća na poligonu će biti prisutni pripadnici Oružanih snaga RH, radi obavljanja nadzora i ocjene zahtjeva za čišćenje poligona od ostataka zračnog naoružanja i streljiva.

Osim samog Provedbenog sporazuma, Vlada je prihvatila da ga u njeno ime potpiše zapovjednik HRZ-a i PZO-a,  brigadni general Dražen Ščuri.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.