Moguća pozadina hrvatskog poklanjanja jurišnih pušaka

 

Na otvorenom dijelu jučerašnje 43. sjednice Vlade RH našla se i točka dnevnoga reda koja je mnogima bila ponešto začudna. Naime, pod točkom 21  raspravljao se “Prijedlog odluke o darovanju oružja Marinskom korpusu Sjedinjenih Američkih Država“, a odluka je stupila na snagu odmah po svome donošenju.

FEG AK-47, možda baš dio hrvatskoga poklona vojnicima US MC

Tim se dokumentom Hrvatska obvezala na darovanje 1200 jurišnih pušaka AK-47, mađarske proizvodnje, Marinskom korpusu Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj će poklon, vrijedan 455.868,00 kn bez PDV-a (379,89 kn po komadu), navodno poslužiti za potrebe obuke američkih marinaca. Proceduru bi s hrvatske strane trebalo odraditi Ministarstvo obrane RH, dok će sam odvoz našeg poklona organizirati i financirati primatelj poklona – Marinski korpus Sjedinjenih Američkih Država. No, zanimljivost ovog pravnog posla možda ima i ponešto zanimljiviju međunarodnu podlogu.

Danas je posljednji dan pregovora o donošenju Sporazuma o trgovini naoružanjem (Arms Trade TreatyATT), inicijative UN koja već godinama polagano dolazi do svoje ozbiljne provedbene faze.  Radni tekst Sporazuma podnesen je 2. srpnja  pred Konferenciju o Sporazumu o trgovini naoružanjem, koja je do danas o njemu raspravljala u New Yorku. Tijekom intenzivne trotjedne rasprave, taj je početni tekst dorađen i objavljen u utorak, 24. srpnja. O ovom kompromisnome tekstu nacrta Sporazuma o trgovini naoružanjem trebalo bi se glasati danas.

Od izvora koji prate Konferenciju saznajemo da postizanje ozbiljnog Sporazuma o trgovini naoružanjem ovisi o suradnji nekoliko država, velikih trgovaca i izvoznika naoružanja i vojne opreme. Dok Kina ima problema s kriterijem poštivanja ljudskih prava kao posebnoj smjernici pri trgovanju, SAD je navodno inzistirao na nekoliko drugih, ali jednako bitnih izuzetaka od kontrolnog režima novog UN-sporazuma.

Velik se broj smrtonosnih i opasnih predmeta općenito nastoji izuzeti iz djelokruga Sporazuma – uključujući tu topništvo malog kalibra, bespilotna sredstva napada, određene vrste vojnih zrakoplova i helikoptera, oklopna vozila, kao i vozila za kontrolu nemira te suzavac.

Uz to, SAD navodno nastoje od režima kontrole Sporazuma o trgovini naoružanjem izuzeti svekoliko streljivo (kojeg se itekako mnogo prodaje među državama), ali i općenito pojedine vrste transfera oružja koji nisu klasična kupoprodaja – posebice međudržavne transfere, te poklone jedne države drugoj. I upravo tu opet dolazimo na pitanje jučerašnje sjednice Vlade RH.

Ako ostavimo po strani pitanje odnosa u kojem mali i siromašni saveznik poklanja relativno vrijedne stvari onom velikom i bogatom, bilo bi zanimljivo vidjeti je li čitav ovaj “poklon” u jurišnim puškama, koji Hrvatska daje Sjedinjenim Američkim Državama, zaista od početka bio zamišljen kao poklon – ili se tu radi o prodaji koja je na vrijeme preoblikovana, za slučaj da uskoro stupi na snagu novi UN-ov Sporazum o trgovini naoružanjem? Ako do novog Sporazuma i dođe, posebice bude li on obuhvaćao i izuzetke za koje se SAD zalaže, hoće li baš Hrvatska biti prva zemlja koja će tu poslovati po novom režimu?!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.