Ožujak – mjesec za međunarodne suradnje i projekte

 

Posljednjih 10 dana ožujka proteklo je u usvajanju i potpisivanju brojnih međunarodnih sporazuma o obrambenim i drugim suradnjama te projektima. Sezonu je otvorila Vlada, na svojoj 81. sjednici, održanoj prvog dana proljeća, 21. ožujka, koja je uzela na znanje dva memoranduma o obrambenim suradnjama. Jedan se odnosi na suradnju Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva nacionalne obrane Kanade, a regulira uvjete i obveze pod kojima se pripadnicima OS RH omogućava školovanje te obuka u Kanadi.

Canadian forces/Forces canadiennes

Canadian forces/Forces canadiennes

Kako stoji u Memorandumu, Uprava za vojnu obuku i suradnju (DMTC) Ministarstva nacionalne obrane Kanade „ima za cilj potaknuti dugoročne i održive strateške rezultate, zahtijevajući davanje prvenstva državama koje ispunjavaju uvjete za pomoć u 3. godišnjem planskom ciklusu“. Uvjeti su da zemlje iz kojih se vojno i civilno osoblje šalje na obuku u Kanadu, među ostalim, „nisu porobljivači i pridržavaju se standarda ljudskih prava“, „nisu prijetnja susjednim državama“, „zadovoljavaju operativne ciljeve i interese Ministarstva nacionalne obrane Kanade (DND) i Kanadskih snaga (CF)“, „sudjeluju u mirovnim operacijama“ i „spadaju u kategoriju Skupine jedan (države s BDP od 15.000 USD ili manje po stanovniku“. Za ovu skupinu, DND/CF podmirit će sve opravdane financijske troškove, odnosno u hrvatskom slučaju – školarinu, hranu i stanovanje, dok je Ministarstvo obrane RH financijski odgovorno za plaću i dodatne polaznika izobrazbe i obuke, menzu i plaćanje menze (budući da će polaznici plaćati menzu u istom opsegu te na isti način kao i pripadnici DND/CF istog čina), medicinsku i stomatološku zaštitu, te osiguranje za slučaj povrede ili smrti. Ovaj Memorandum o suradnji s kanadskim Ministarstvom nacionalne obrane, potpisan 13. veljače ove godine, bit će na snazi do 31. ožujka 2014. godine.

Drugi Memorandum o suradnji na području obrane odnosi se na suradnju MORH-a i Ministarstva obrane Republike Azerbajdžan. Tim se dokumentom određuju područja suradnje, a u ovom slučaju to su: razmjena iskustva u svezi ustroja i upravljanja nacionalnom obranom, Strateški pregled obrane i obrambeno planiranje, obuka i izobrazba vojnog te civilnog osoblja, razmjena iskustava vezanih uz sudjelovanja u mirovnim operacijama, kao i u svezi suradnje unutar NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, zajedničko sudjelovanje u vježbama koje se provode unutar NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i „u duhu Partnerstva za mir“, planiranje vojnog proračuna, vojni zdravstveni sustav, te druga područja od uzajamnog interesa. Kao i u nekim drugim slučajevima, MORH i azerbajdžansko Ministarstvo obrane izradit će godišnji plan suradnje, koji će biti potpisan najkasnije do 1. prosinca  godine što prethodi provedbi suradnje. Ovaj je Memorandum potpisan u Bakuu, 6. veljače ove godine, tijekom posjete hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića Azerbajdžanu.

NCIA će imati glavnu riječ u izradi studije Regionalnog pristupa protuzračnoj obrani na Balkanu

NCIA će imati glavnu riječ u izradi studije Regionalnog pristupa protuzračnoj obrani na Balkanu

Na istoj toj 81. sjednici Vlada je primila na znanje i Tehnički dogovor za projekt studije nadzora zračnog prostora i komunikacijskih zahtjeva, skraćeno nazvan Regionalni pristup protuzračnoj obrani na Balkanu (Balkan Regional Approach to Air Defence – BRAAD). Taj je dokument potpisan u Bruxellesu 28. siječnja ove godine između predstavnika Ministarstva obrane RH i glavnog direktora NATO-ove Agencije za komunikaciju i informacije (NCIA), i njime 3 države – BiH, Makedonija i Crna Gora putem MORH-a daju NATO-ovoj Agenciji za komunikacije zadaću da izradi zajedničku studiju nadzora i zračnog prometa prije nabave radara. BRAAD je projekt u sklopu NATO-ove inicijative Smart Defence, a sama studija koštat će 199.999,98 eura, koje će ove bivše jugo-države uplatiti MORH-u, a MORH – NATO-ovoj NCI-agenciji.

Ponešto aktivniju ulogu hrvatsko Ministarstvo obrane ima u Multinacionalnom zrakoplovnom obučnom centru (MATC), u čijoj uspostavi sudjeluje zajedno s ministarstvima obrane Slovačke, Češke i SAD-a. Kako je na 81. Vladinoj sjednici pojasnila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, te su zemlje prepoznale kako održavanje isključivo nacionalnih obučnih sposobnosti za helikopterske misije u sadašnjoj, postojećoj veličini i opsegu nije više održivo, te su iskazale želju da udruže snage postojećih obučnih sposobnosti svojih vojnih zrakoplovstava u potpori (1) nacionalnih, (2) NATO i (3) EU standarda te operativnih zahtjeva. Radi se također o dijelu inicijative Smart Defence. U početnoj fazi, MATC će se prvenstveno usredotočiti na ruske helikoptere potekle iz dizajnerskog biroa Mihaila Leontieviča Mila, a naknadno se može proširiti i uključivanjem ostalih platformi helikoptera i/ili zrakoplova. Doprinosi zemalja-sudionica u MATC-u mogu biti putem osoblja/instruktora, opreme, objekata za obuku, financijskih doprinosa ili davanja stručnog mišljenja u vezi obuke i doktrine. Pismo namjere uspostave MATC-a potpisao je ispred Hrvatske ministar obrane Ante Kotromanović u Bruxellesu, 21. veljače 2013. godine.

Veleposlanik SAD-a Kenneth Merten i zapovjednik HRZ i PZO Dražen Ščuri nakon potpisivanja Sporazuma

Veleposlanik SAD-a Kenneth Merten i zapovjednik HRZ i PZO Dražen Ščuri nakon potpisivanja Sporazuma

Tjedan dana nakon ove, sporazumima bogate Vladine sjednice, u Ministarstvu obrane RH potpisana su još dva plana, odnosno sporazuma. Jedan je o suradnji MORH-a s Ministarstvom obrane BiH u 2013. godini, koji uključuje 13 bilateralnih aktivnosti. One se odnose na sastanke dvojice ministara obrane i načelnika glavnih stožera, potom na prijenos iskustava RH u prilagodbi obrambenog sustava i pristupanju euroatlantskim integracijama, te na već tradicionalnu suradnju po pitanju školovanja pripadnika OS BiH na HVU „Petar Zrinski“. Istoga dana potpisan je i Sporazum sa SAD-om o korištenju zračnog prostora RH i vojnog poligona Slunj. Kako smo već pisali, američkim zračnim snagama u Europi i Africi dozvoljavaju se preleti zračnim prostorom RH, korištenje vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ u Slunju za potrebe američkih vojnih vježbi, kao i zračnih te pomorskih luka u slučaju nužde.

Ovih tjedan dana potvrđivanja starih i pokretanja novih obrambenih suradnji zaključeno je 83. Vladinom sjednicom, održanom 28. ožujka. Na njoj je prihvaćan Memoranduma o suglasnosti između Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH i Agencije za upravljanje u izvanrednim situacijama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Kosova o suradnji u području zaštite od prirodnih i tehnoloških katastrofa. Predmetni Memorandum uspostavlja okvir za ostvarivanje obostrane suradnje u spomenutom području – suradnje koja se ne odnosi samo na razmjenu iskustva, znanja, znanstvenih dostignuća i podataka, te međusobna obavještavanja o neposrednoj opasnosti, već i na obuku i osposobljavanje pripadnika civilne zaštite i drugih timova za spašavanje. Memorandum je potpisan 25. veljače ove godine, kada je i stupio na snagu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.