Vlada osigurala novac za Kiowe

 

Nemalih problema imao je kanadski premijer Republike Hrvatske Tihomir Orešković da na jutrošnjoj 24. sjednici Vlade izgovori puni naziv 14. točke dnevnoga reda: „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2017. do 2020. godine, za potrebe opremanja helikopterima Kiowa Warrior“. Nekih čudnih problema imao je i obrazlagatelj ove odluke, prošloga tjedna imenovani zamjenik ministra financija Saša Drezgić, koji je na momente djelovao kao da uopće ne razumije tekst koji čita pred ostalim ministrima. U jednom od najdužih obrazloženja do sada, Drezgić je pokušao objasniti tko, kome, što i zašto:

„Vlada SAD-a je putem svog Ministarstva obrane ponudila Ministarstvu obrane RH pomoć u materijalnim sredstvima u vidu 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior s pripadajućim sustavima. Oružane snage RH ponudu su ocijenile izuzetno povoljnom i prihvatljivom. Da bi se ispostavljeni helikopteri s pripadajućim sustavima mogli staviti u funkciju i integrirati u sustav OS RH neophodno je izvršiti dodatne radnje iz kojih proizlaze troškovi koji nisu obuhvaćeni u okviru pomoći. S tim u vezi, Ministarstvo obrane zaprimilo je i prihvatilo od američke strane pismo ponude i prihvaćanja koje je temelj za uređivanje međusobnih odnosa vezanih uz troškove dodatnih radnji i njihove nabave.

Sukladno navedenom pismu, vrijednost dodatnih radnji koje nisu dio pomoći iznosi 29.141.274 dolara bez PDV-a. Dio tih troškova u iznosu od 14.431.815 kuna, dolara, podmirit će se iz fondova Vlade SAD-a, dok za plaćanje preostaje 14.709.458 dolara bez PDV-a. Obzirom da je potrebno podmiriti PDV na ukupan iznos od 29 milijuna i 141 tisuću dolara, kao i na vrijednost same pomoći koja će se primiti u materijalnim sredstvima, ukupna obveza Ministarstva obrane za opremanje helikopterima iznosi 188.391.905 kuna, i po tranšama od 2016. do 2020. godine. Potrebna sredstva za 2016. do 2018. godine osigurana su u državnom proračunu RH za 2016. godinu, i projekcijama za 2017. i 2018. godinu na razdjelu Ministarstva obrane u okviru programa „Opremanje, modernizacija, izgradnja aktivnosti“, „Opremanje materijalno-tehničkim sredstvima“, a sredstva za 2019. i 2020. godinu će se prioritetno osigurati u financijskim planovima Ministarstva obrane za ove godine. Slijedom navedenog, provedba ove odluke neće zahtijevati osiguranje dodatnih sredstva u državnom proračunu RH. Također člankom 44 stavkom 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtijeva plaćanje u sljedećim godinama uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija, i u skladu s tim izrađen je prijedlog odluke.“

Vlada je potom jednoglasno i bez rasprave odlučila osigurati sredstva za Kiowe.

U popratnom dokumentu ipak je nešto jasnije objašnjeno o čemu se tu zapravo radi. Bez obzira što je Drezgić nadrobio, u dokumentu jasno stoji da se „daje suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH za razdoblje od 2017. do 2020. godine za potrebe opremanje helikopterima Kiowa Warrior u ukupnom iznosu do 96.800.000“. Ta će ukupna suma biti raspodijeljena po godinama, i po iznosima, i to tako da 2017. godine MORH plati do 70 milijuna kuna, 2018. godine – do 20 milijuna kuna, do 2019. godine – do 6.600.000 kuna, te posljednje, 2020. godine – do 200 tisuća kuna.

Na ovaj se razvoj stvari tijekom današnje posjete Tvornici željezničkih vozila Gredelj osvrnula i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Na pitanje novinara odluku Vlade RH opisala je riječima: “To je tip helikoptera koji trebamo. Trebamo mijenjati našu flotu” – iako ovdje nije riječ o nikakvoj zamjeni postojećih letjelica, već o obnovi borbenih sposobnosti tek grubo usporedivih s negdašnjima (iz doba Mi-24 u Hrvata). Kako nadalje prenosi Jutarnji list, prema Predsjednici stanje helikoptera u Hrvatskoj je dobro, no oni kojima raspolažemo ne odgovaraju “svim sigurnosnim ugrozama i svemu što se može pretpostavljati imajući u vidu trendove od migracija do potencijalnih terorističkih prijetnji“. Zaključno, Grabar Kitarović je ocijenila i da je to jedna dobra odluka aktualne Vlade, jer su helikopteri dobiveni za otprilike 10 posto stvarne cijene, što definitivno predstavlja ulaganje, a ne potrošnju, budući se njime moderniziraju oružane snage te štite životi pilota.

Zeleno svjetlo Ministarstvu obrane za nabavu helikoptera Kiowa dao je saborski Odbor za obranu još 24. veljače ove godine, kada je tadašnji načelnik GS OS RH na odlasku, general Drago Lovrić, rekao kako bi procijenjena vrijednost 16 novih takvih helikoptera iznosila 208 milijuna dolara, no da je stvarna vrijednost ove donacije, budući se radi o nekoliko godina starim letjelicama, ipak nešto manja. Prema tadašnjoj računici, koju je Lovrić iznio pred članovima Odbora, MORH je trebao platiti PDV u iznosu od oko 12,5 milijuna dolara, dok će američki saveznik donirati još ponešto opreme i obuke u vrijednosti od 3,8 milijuna dolara, što je u intervjuu za portal Obris.org potvrdio i pukovnik Michael Križanec. Od stvari koje će platiti MORH, Lovrić je nabrojio alate i mjerne uređaje, oružne sustave, streljivo, projektile, pričuvne dijelove i alate, zemaljsku opremu za potporu letenju, internu logističku potporu, transport avionima C-17 iz SAD-a u RH, kao i usluge tehničke ispomoći. Vrijednost ovih neophodnih stvari izračunata je na nešto više od 29 milijuna dolara, od čega bi oko 18 milijuna dolara MORH platio iz sredstava pomoći SAD-a, uključujući tu i dio novaca prvotno namijenjenih modernizaciji radara Enhanced Peregrine.

Napomenimo za kraj da uopće nije jasno kako bi se ove letjelice zapravo trebalo ili moglo koristiti u slučajevima “od migracija do potencijalnih terorističkih prijetnji“, što su sve ugroze koje je do sada prilično dobro pod kontrolom držala i hrvatska policija. No, dok se razni navodi ukupnih novčanih gabarita pribavljanja Bell OH-58D Kiowa helikoptera tek grubo podudaraju kroz razne dosadašnje istupe dužnosnika i struke, naglasimo samo da bi bilo šteta kada bi taj posao upitne koristi na duže vrijeme zaustavio okončanje ionako sramotne hrvatske priče o mornaričkim radarima koje je još Vladimir Zagorec pribavio i platio, a da RH od njih ni do dan danas nema ništa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.