USNS Yuma nakon remonta otišla iz RH

 

Nakon što je nekoliko dana bio „parkiran“ na Orlandovom gatu u Rijeci, američki vojni brod USNS Yuma (T-EPF-8) jutros je napustio taj grad i ploveći uz istočnu istarsku obalu izašao na otvoreno more. Time je okončan 3-mjesečni boravak ovog logističkog broda iz sastava US Navy u RH, koji je započeo 01. studenog prošle godine, dolaskom na remont u brodogradilište „Viktor Lenac“. Kako je i planirano, sukladno Planu, redovito godišnje održavanje, popravci i dokovanje u „Lencu“ trajalo je 90 dana,  a kako su nam potvrdili iz samog brodogradilišta, „izvršeni su razni radovi na različitim brodskim sustavima u skladu sa planom projekta. Brodogradilište nije ovlašteno davati izjave o financijskoj vrijednosti projekta“.

USNS Yuma jutros u vodama ispred Rapca (Photo: Radio Labin)

U utorak, 29. siječnja, brod USNS Yuma otisnuo se na planiranu probnu vožnju. „Probna vožnja uspješno je izvedena istog dana i označila je uspješan dovršetak projekta,” odgovoreno je portalu Obris.org iz remontnog brodogradilišta „Viktor Lenac“. Od tada pa sve do jutros USNS Yuma bila je privezana na Orlandovom gatu u Riječkoj luci. Do utorka, 05. veljače, društvo joj je pravio drugi američki logistički brod iz sastava US Navy, USNS Carson City (T-EPF-7), koji je također prošle godine bio na remontu u „Viktoru Lencu“. USNS Carson City u Rijeku je stigao iz Dubrovnika, gdje se par dana odmarao od puta iz grčke pomorske baze Salamis. USNS Carson City u Grčkoj je sudjelovao u vježbi „Aleksandar Veliki 19“, nakon koje je krenuo prema Hrvatskoj.

USNS Yuma i Carson City u Riječkoj luci (Photo: Bur.com.hr/Aramis Vračar)

Očekujući kako će nakon „Yume“ mjesto na doku remontnog brodogradilišta zauzeti upravo ovaj brod, grdno smo se prevarili.

Nakon odlaska iz Rijeke, USNS Carson City na talijanskoj je obali Jadrana (Izvor: Marine Traffic)

Naime, iz „Lenca“ su nam odgovorili da „brodogradilište nema službenih informacija o boravku broda USNS Carson City u Rijeci. Samo možemo reći da boravak tog broda sada u Rijeci nije vezan za bilo koji planirani projekt.” No ne odbacuju mogućnost remonta „Carsona“ jer se očekuje da će „Američka ratna mornarica objaviti nekoliko javnih natječaja za radove održavanja i popravaka na brodovima njihove Šeste flote u 2019. godini. Viktor Lenac će se fokusirati na one projekte na kojima možemo konkurirati u pogledu zahtjeva,” poručili su iz riječkog remontnog brodogradilišta za portal Obris.org. USNS Carson City napustio je Riječku luku u utorak, 05. veljače, u prijepodnevnim satima, da bi se potom zaputio prema talijanskoj obali, u akvatorij između Ravenne i  Riminija.

Kao što smo već pisali, trenutno se na remontu u brodogradilištu „Viktor Lenac“ nalazi zapovjedni brod 6. flote US Navy, USS Mount Whitney.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.