Usprkos epidemiji, “Lenac” nastavlja rad za US Navy

 

U jeku epidemije, riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ nastavlja s radom za Ratnu mornaricu SAD-a. U ponedjeljak, 23. ožujka, u „Lenac“ je stigao USNS „Carson City“ (T-EPF-7), u Rijeci već dobro poznata mušterija budući da zadnjih par godina redovno dolazi na remont u Martinšćicu. Radi se o poslu dobivenom na natječaju koji je US Navy raspisala krajem prošle godine, a odnosi se na bojanje podvodnog dijela broda, pregled oplate i strukture, pregled ventila, protupožarnog sustava, propulzije, te motora. Prema prvotnom planu – radovi na USNS „Carson City“ trebali bi trajati puna dva mjeseca, odnosno do 23. svibnja ove godine. No to je tek prvotni plan, koji bi mogao biti podložan promjenama, ovisno o nastavku situacije s koronavirusom. „Bili su predviđeni standardni remontni radovi i radovi na trupu broda, međutim s obzirom na ograničenja kretanja servisera, specijaliziranih tehničara, obveze karantena i ograničenja u prijevozu materijala i roba, a i neizvjesnost vezanu uz nove moguće još restriktivnije mjere u borbi protiv širenja zaraze COVID-19, ne možemo znati u kojem opsegu će planirani radovi biti obavljeni, niti u kojem roku“, poručuju za portal Obris.org iz brodogradilišta „Viktor Lenac“.

Mjere našeg Nacionalnog stožera civilne zaštite jednako vrijede za radnike „Lenca“, kao i za posadu američkog logističkog katamarana. „Brodogradilište se u potpunosti pridržava svih protuepidemijskih mjera sukladno odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH. Dodatno, provodimo i druge mjere kojima smo spriječili ulazak svih radnika bez provedenog zdravstvenog nadzora, a što se odnosi na sve radnike i treće osobe koji nisu stalni radnici ili podugovarači u Brodogradilištu, I to imenom i prezimenom. Izdali smo i vlastite upitnike radi zdravstvenog nadzora, ograničili smo sastanke koji se održavaju na daljinu, ili vani uz primjenu svih preporuka o sigurnoj udaljenosti osoba. Za sve koji to mogu, uveli smo rad od kuće, a sve osobe koje se kreću u Brodogradilištu, dakle, svi radnici, posade brodova i predstavnici klijenata u obvezi su nositi zaštitne kirurške maske, a svima su osigurani i podijeljeni dezinficijensi i za osobnu uporabu i za dezinfekciju prostora. Sve mjere vrijede za svih, pa i za one vezane uz remont broda USNS Carson City“, pojašnjavaju iz „Lenca“.

Prije dolaska u Rijeku, „Carson City“ je bio u karanteni – on je iz talijanske luke Augusta krenuo 8. ožujka, a u Rijeku je uplovio, kako već rekosmo, 23. ožujka. To je bilo tjedan dana kasnije od prvotno planiranog dolaska – on je, naime, prema prvotnom planu, u „Lenac“ trebao stići 15. ožujka, no zbog mjera propisanih od strane hrvatskog nacionalnog stožera, pristigao je tek tjedan dana kasnije, kako bi ispoštivao mjeru 14-dnevne karantene u odnosu na posljednju luku karantene. Tu dvotjednu karantenu USNS „Carson City“ proveo je u Jadranu, većim dijelom ploveći i radeći krugove uzduž Dugog otoka, te manjim dijelom i s vanjske strane Cresa.

USNS “Carson City” u višednevnoj karanteni ispred Dugog otoka (Izvor: Marine Traffic)

Ovo je za sada posljednji posao riječkog remontnog brodogradilišta za US Navy, budući je epidemija koronavirusa usporila i ovu industrijsku granu. No u „Lencu“ su optimisti, te očekuju da će US Navy uskoro raspisati novi natječaj čija bi se realizacija trebala dogoditi krajem ove godine. Radi se najvjerojatnije o radovima na USS „Mount Whitney“, kojeg ove godine očekuje svojevrsni „upgrade“, za koji je „Lenac“ itekako zainteresiran. Sve ovisi, naravno, o novim okolnostima oko epidemije koronavirusa.

Nedavni poslovi za US Navy

USNS “Trenton” (Photo: Vedran Grozdanić)

USNS „Carson City“ je 4. brod iz sastava US Navy koji je u proteklih 6 mjeseci pristigao na remont u riječki „Viktor Lenac“. Konkretno, početkom listopada prošle godine na 4-mjesečni obimniji remont pristigao je USNS „Trenton“ (T-EPF-5). Potom je mjesec dana kasnije, po prvi puta ikad, u Rijeku stigao USNS „Bruce C. Heezen“ (T-AGS-64), specijalizirano vojno oceanografsko plovilo. On je ujedno bio jubilarni, 40. projekt brodogradilišta „Viktor Lenac“ za američku Ratnu mornaricu. Radovi na njemu trebali su biti okončani 25. prosinca 2019. godine, no neznatno su se odužili, i to zbog lošeg vremena. Naime, unazad 10 proteklih godina na riječkom području je u studenom bio prosjek od 9 kišnih dana, no tijekom studenog 2019. taj broj je iznosio 23 dana. „Bruce C. Heezen“ nije imao sreće ni s odlaskom iz Hrvatske, jer je između otoka Mljeta i Svetog Andrije zamalo ostao bez jednog svog mjernog uređaja. Ribar iz Podgore „ulovio“ je Heezenov uređaj u svoju mrežu, te ga je vratio tek kada je od američke Ratne mornarice dobio naknadu za uništenu mrežu. Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku, tom je prilikom izjavio za američki portal „The Drive“ kako je „Bruce C. Heezen“ uz dozvolu hrvatske Vlade u Jadranskom moru testirao novu opremu za podvodno istraživanje. Nakon ove nemile epizode, „Bruce C. Heezen“ je napustio hrvatski dio Jadrana, ali i privremeno ugasio svoj AIS.

“Bruce C. Heezen” nakon preuzimanja opreme napustio je hrvatski dio Jadrana (Izvor: Marine Traffic, 09.01.2020.)

USNS “Yuma” na probnoj plovidbi (Photo: Vedran Grozdanić)

Čim je „Heezen“ otišao iz „Lenca“, u njega je sredinom siječnja uplovila USNS „Yuma“ (T-EPF-8), također jedan od redovnih klijenata ovog remontnog brodogradilišta. „Yuma“ je došla na standardno redovno godišnje održavanje, koje je prema ugovoru trajalo dva mjeseca, odnosno do sredine ožujka ove godine. Osim planiranih radova, unutar ovoga roka odrađeni su i dodatni radovi, a nakon odrađenih probnih plovidbi USNS „Yuma“ napustila je Rijeku 16. ožujka. Njeno novo odredište bila je grčka Kreta, a da bi uplovila u tamošnju luku „Yuma“ je provela nužnu karantenu na isti način na koji je to napravio i USNS „Carson City“ prije svog nedavnog dolaska u brodogradilište „Viktor Lenac“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.