Viktor Lenac opet radi za US Navy

 

Zapovjedni brod američke 6. flote, USS Mount Whitney (LCC-20), posljednjih je godina čest gost u Rijeci. Nakon radova tijekom 2011. godine, a onda i obavljenog dijela opsežnog brodskog remonta u prvoj polovici prošle godine, ovo je plovilo u Rijeci bilo i na redovitom održavanju od 10. ožujka do 10. travnja ove godine. No, kako sada stvari stoje, USS Mount Whitney se u dokove riječkog Viktora Lenca ponovo vraća krajem tekuće godine, i to opet na ponešto duže – budući su se riječki brodograditelji izborili da u Hrvatskoj nastave radove na obnovi ovog uvelike jedinstvenog plovila Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je objavljeno ovog ponedjeljka, 29. kolovoza 2016. godine, brodogradilište Viktor Lenac je u otvorenom natjecateljskom postupku dobilo posao obnove brodskih sustava na ovom američkome plovilu vrijedan 20.998.341 USD, u konkurenciji pet drugih ponuđača sa zapada Mediterana (zapadno od Krfa, uključujući tu i Portugal te čitavu obalu Španjolske). Predviđene radove treba obaviti tijekom ukupno 179 dana boravka američkog broda u riječkim suhim dokovima. Nakon toga slijedi još i pokusni period od 31 dana, prije odlaska plovila iz Hrvatske, prema luci Gaeta u Italiji.

Kako se saznaje iz objava o dodjeli posla, Zapovjedništvo za pomorski transport (Military Sealift Command) pri Ratnoj mornarici SAD je uz osnovne radove na LCC-20 ugovorilo mogućnost i 14 dodatnih segmenata posla, čije bi ukupno aktiviranje podiglo vrijednost čitavoga posla na maksimalnu vrijednost od 31.921.042 USD. Pri tome, financijska sredstva potrebna za osnovne planirane radove (spomenutih oko 21 milijun USD) bila su predviđena unaprijed (već u vrijeme ugovaranja posla), te neće biti proračunski izgubljena nastupanjem američke fiskalne 2017. godine (između 1. listopada 2016. pa sve do 30. rujna 2017. godine) – u kojoj je predviđeno izvođenje konkretnih radova iz okvira posla ugovorenog pod američkom brojevnom oznakom N32205-16-C-4601.

Čest gost u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac

Kako teče ovaj posao?

LCC-20 na ulazu u Viktor Lenac, 10. ožujka 2016. prilikom početka redovnog održavanja

Ukupno gledano, postupak ugovaranja ovog konkretnog posla pokrenut je početkom ove godine, kada su u sredinom siječnja zainteresirani brodograditelji pozvani na tematski “Industry day” u talijansku luku Gaeta, oko 120 kilometara jugoistočno od Rima. Ondje je tijekom jednodnevnog programa 8. veljače zainteresiranima bio predstavljen opseg predstojećih poslova, da bi sredinom svibnja ove godine bile osigurane i dvije prilike za detaljniji pregled broda – jedna u Gaeti, u Italiji, i druga u luci mjesta Villefranche u Fancuskoj. Potom su do 17. lipnja primane ponude, čije je ocjenjivanje ukupno trajalo do kraja srpnja ove godine (Best and Final Proposals – BaFP). Iako je za dodjelu posla početno bio planiran period do sredine rujna ove godine, izvođač radova je odabran ranije – dok objava iz Pentagona spominje 26. kolovoza ove godine, američki sustav javnih nabava (Federal Business Opportunities – FBO) navodi 29. kolovoza ove godine. Ovome koraku bi trebala slijediti još i tematska post-natječajna konferencija u samom Viktoru Lencu (najkasnije početkom listopada), prije nego se prione poslovima na obnovi USS Mount Whitney. Američko plovilo se u Rijeci očekuje sredinom prosinca ove godine, dok bi njegov boravak u dokovima brodogradilišta trebao započeti na samom kraju tekuće godine, i onda trajati najmanje do svibnja 2017. – dok se ugovor o obavljanju osnovnih radova okončava sredinom lipnja iduće godine. Tada bi trebala započeti i faza ispitivanja plovila – prvo u dokovima, a onda i na moru – koja bi trebala okončati sredinom srpnja, kada će brod biti i spreman za povratak put svoje matične luke u Italiji.

LCC-20 na ulazu u matičnu luku Gaeta u Italiji, 13. travnja 2016. godine

Napomenimo kako je USS Mount Whitney u službu primljen u siječnju 1971. godine, a posljednjih godina on prolazi kroz Program produljenja životnoga vijeka (Extended Service Life Program – ESLP), kojem je cilj ovo plovilo održati u američkoj vojnoj službi sve do 2039. godine. Riječ je o nizu od ukupno četiri faze radova, raspoređenih u period između američkih fiskalnih godina 2015. i 2019. – od čega je prvu fazu već obavio upravo riječki Viktor Lenac 2015. godine, da bi sada isti brodograditelji dobili i posao obavljanja druge planirane faze ovih radova. No, dok je posao početkom 2015. bio koncentriran na trup, stroj i električne instalacije (HM&E upgrades), radovi koji predstoje ponešto su drugačiji. Osnovni posao sada predstojeće faze radova na LCC-20 biti će obnova brodskih C5I sustava (Command, Control, Communications, Computers, Collaboration, and Intelligence – konkretno sustavi CANES, NMT, CBSP, DCGS-N INC 1, COMSEC Serial, KMI Spiral 2, ADNS INC III, ATIP). Ove će radove provoditi američki timovi  (Alteration Installation Teams – AIT), čiji će sastav u Rijeci tijekom provođenja remonta varirati između 50 do 100 stručnjaka. Uz to, radit će se oko pogonskih osovina i vodova, popravljati strojarnice, pregrađivat će se niz brodskih prostora i spremnika, mijenjat će se brodski sustavi grijanja i opskrbe pitkom vodom, a pregrađivat će se i smještajne prostore u brodu (zamjena namještaja i opreme, prema odgovarajućim američkim državnim standardima, te pregradnja i izmjena pratećih instalacija). Nakon okončanja ovih radova predviđenih za prvu polovicu 2017. godine (ukupno drugi segment projekta), za USS Mount Whitney se predviđa još dvije serije zahvata: treći segment ukupnog projekta bi na red trebao doći tijekom američke fiskalne 2018. godine, i u njemu bi se obavljali dodatni radovi na trupu, strojevima te električnoj infrastrukturi broda. Konačno, u četvrtom segmentu programa, tijekom američke fiskalne godine 2019. bi na red došli i zahvati na navigacijskim sustavima broda, te obnova njegovih zapovjednih mostova.

Jedno od poprišta predstojećih brodskih radova

Za sada treba uočiti kako je vrijednost radova koje je Viktor Lenac tu obavio 2015. godine bila procjenjivana na oko 21 milijun USD, baš kao što se kreću i procjene vrijednosti predstojećeg osnovnog paketa dogovorenih zahvata. Riječ će tu biti o ukupno trećim radovima na ovome brodu u Hrvatskoj (prvo 2011. godine, onda 2015. i sada opet od kraja 2016. godine) – sve u brodogradilištu Viktor Lenac, i na očigledno zadovoljstvo Ratne mornarice SAD. Budući su prošlogodišnji, a i sada predstojeći radovi dio šireg programa brodograđevne obnove plovila USS Mount Whitney – ne bi čudilo da, uz kvalitetan rad i malo sreće, na kraju i preostala buduća dva segmenta radova na kraju završe u riječkim rukama. Kako je tu riječ o vrijednim te prestižnim poslovima relativno visokog udjela u ukupnome učinku poduzeća Viktor Lenac, takav bi razvoj situacije zasigurno bio iznimno dobrodošao.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.