Dodatni vojni posao za “Viktora Lenca”

 

Dok u Kostreni još traju višemjesečni radovi na zapovjednom brodu američke 6. flote USS Mount Whitney (LCC-20), izgleda da će ovo plovilo tijekom idućih dana dobiti i društvo. Naime, prema najavama iz medija, u dokove remontnog brodogradilišta “Viktor Lenac” uskoro bi trebao pristići i USNS Trenton (T-EPF-5). Riječ je tu o prilično novom plovilu, transportnom katamaranu plitkoga gaza, koje bi na remontu u Hrvatskoj izgleda trebalo ostati do početka listopada ove godine. Ovo je prilično zanimljivo imamo li u vidu da je riječ o brodu koji je upravo na svom prvom operativnom rasporedu u karijeri, tijekom kojeg je već u travnju ove godine boravio na remotu u Marseillesu – kada je bilo govora o nekakvom “redovitom godišnjem održavanju“.

Izmjena strujnih vodova tijekom godišnjeg remonta u suhom doku, Marseilles, 7. travnja 2017. godine

Plovilo USNS Trenton (nazvano po glavnome gradu američke savezne države New Jersey), kojeg se u Hrvatskoj opisivalo kao “logistički brod Šeste flote Američke ratne mornarice“, prema svojoj AIS oznaci je “putnički brod”, a zapravo je izuzetno zanimljiv brzi aluminijski katamaran koji uz ukupan deplasman od oko 1.515 tona teorijski može nositi oko 550 tona korisnog tereta s akcijskim radijusom od 1200 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 35 čvorova (oko 65 km na sat). Ovaj “brzi ekspedicijski transporter” (EPF) klase Spearhead ima gaz od tek oko 4,6 metara, a osnovna mu je namjena brza plovidba u plitkim vodama, bilo u logističke, humanitarne ili druge vojne svrhe. Iako je plovilo suštinski nenaoružano i deklarirano za oko 312 putničkih sjedala avionskoga tipa, bitno je realističniji podatak o oko 114 fiksnih smještajnih mjesta (koliko ljudi se tu i može logistički održavati na nekoliko tjedana) – što bi sve odgovaralo kratkotrajnom prijevozu kopnenih snaga razine bojne, za razliku od sposobnosti ponešto duljeg održavanja satnije marinskog pješaštva s opremom. Uz to, na ovome brodu treba napomenuti i postojanje velikog višenamjenskog zatvorenog teretnog prostora (oko 1,900 m2), letne palube pogodne za operiranje srednje velikih helikoptera, kao i ponešto upitno korisnog sklopivog mosta na krmi (prvotno zamišljenog za omogućavanje prekrcaja u uvjetima loše lučke infrastrukture ili operacija na moru).

Porinuće USNS Trenton (tada još JHSV 5), brodogradilište Austal USA, 30. rujna 2014. godine

Napomenimo da je USNS Trenton peti brod u svojoj klasi, blizanac USNS Chocktaw County (T-EPF-2) koji je na remontu u Lencu bio koncem 2015. godine. Pri tome, sam je USNS Trenton porinut 30. rujna 2014. godine u brodogradilištu Austal USA (Mobile, savezna država Alabama), ime je dobio 10. siječnja 2015., da bi na samom početku ožujka iste godine prošao i tjedan dana plovnih ispitivanja u vodama Meksičkoga zaljeva. U službu pri američkom Zapovjedništvu za vojni pomorski prijevoz (Military Sealift Command – MSC) brod je primljen 13. travnja 2015. godine, od kada je njegova miješana civilno-vojna posada (navodno ukupno oko 80 ljudi, iako drugi izvori navode i 40, ili čak samo 26 ljudi) krenula vježbati za predstojeće zadaće. Ta se posada sastavljena od vojnih mornara i pomoraca u civilnoj službi (Civil Service Mariners – CIVMARS, čije prisustvo označava i slovo “T” u kodnoj oznaci broda) od rujna 2016. godine okupljala u vojnoj luci “Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story” u saveznoj državi Virginia – da bi oni 20. prosinca 2016. konačno i krenuli na prvi operativni raspored ovoga broda u inozemstvu. Za prelazak Atlantika trebalo im je oko 9 dana, tako da su 29. prosinca pristigli u pomorsku bazu Rota u Španjolskoj, a onda i dalje u Mediteran. Baziranje u Italiji (Gaeta) bilo je tijekom proljeća dopunjavano misijama u Grčkoj, a i već spomenutim remontom u Francuskoj početkom travnja ove godine.

Dok je ovih dana USS Mount Whitney izašao iz suhog doka u “Lencu”, ovo je stanje krajem kolovoza 2017. godine

Što se tiče nadolazećeg remonta ovog broda u Hrvatskoj; “Novi posao nije značajan u smislu očekivanog prihoda, ali je iznimno važan zbog kontinuiteta našeg odnosa s Američkom ratnom mornaricom. Ujedno je i jasna poruka tržištu o snazi današnjeg ‘Lenca’“,  rekao je Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave “Viktora Lenca”. U brodogradilištu nisu propustili napomenuti i kako se na brodu USS Mount Whitney krenulo u dodatne radove, o kojima je već bilo govora i na portalu Obris.org – tako da je ovo plovilo umjesto prvotno očekivanog povratka put talijanske luke Gaeta, planiranog za konac srpnja, još i danas u “Lencu”. Ondje je 5. rujna ove godine američki zapovjedni brod napustio suhi dok, iako je i dalje na vezu u uvali Martinšćica.

Radovi na USS Mount Whitney krajem srpnja i početkom kolovoza ove godine

Zahvaljujući ovim dodatnim radovima, zbog kojih će porasti i prihodi od tog najvažnijeg ovogodišnjeg posla riječkoga remontnog brodogradilišta, “Viktor Lenac” je višekratno završio i u vrhu među poduzećima hrvatske obrambene industrije – iako se toga malo tko na glas prisjetio tijekom nedavne tematske konferencije u Zagrebu. Napomenimo i da će pristizanjem broda USNS Trenton u Kostrenu završiti i kratko zatišje u tamošnjim poslovima. Naime, kako je istaknuo Aljoša Pavelin: “Imamo kratko razdoblje od dva tjedna zatišja u poslovnim aktivnostima i iskoristit ćemo ga za periodički pregled i servisiranje našeg Doka 5 i Doka 11, koje smo planirali odraditi početkom 2018. godine. U tom nam je smislu ovo zatišje jako dobro došlo pa smo odlučili iskoristiti priliku i izbjeći pauzu u 2018. godini.  U drugoj polovici rujna nam stiže aframax Wafrah iz flote Kuwait Oil Tanker Company i do konca godine očekujemo uobičajenu razinu poslovnih aktivnosti“.

Dio nedavnih radova na brodu USS Mount Whitney (LCC-20) u brodogradilištu Viktor Lenac

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.