US Navy pojačano na remontu u “Lencu”

 

Tijekom ponedjeljka, 12. ožujka 2018. godine, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst posjetio je remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ u Kostreni. Ondje je zatekao logistički brod USNS Trenton (T-EPF-5), plovilo u sastavu Zapovjedništva za vojnopomorski prijevoz (Military Sealift Command – MSC) Ratne mornarice SAD. Nakon kraćeg prošlogodišnjeg dolaska u dokove „Viktora Lenca“, USNS Trenton sada je ondje na redovitom održavanju. Prema podacima servisa Marine Traffic, USNS Trenton je u Lenac pristigao 16. veljače ove godine, a na navozima bi izgleda trebao ostati do kraja ožujka. Prema riječima Aljoše Pavelina, direktora brodogradilišta „Viktor Lenac“, vrijednost ovog redovitog održavanja broda USNS Trenton poslovna je tajna, no brod ostaje u brodogradilištu ukupno oko 45 dana. Pri tome, iako je unaprijed ugovoreni posao održavanja bio završen prije roka, otvorili su se dodatni radovi koje se sada privodi kraju. Vojni katamaran USNS Trenton treći je američki ratni brod u Lencu od 2011. godine, te ukupno osmi projekt koji to brodogradilište radi za Američku ratnu mornaricu. Ujedno je USNS Trenton i drugo po redu plovilo iz klase Spearhead koje je remontirano u Kostreni, budući je USNS Choctaw County (T-EPF-2) tu bio krajem 2015. godine.

Temeljem svog rada, „Viktor Lenac“ je u 2017. ostvario ukupne prihode od 514 milijuna kuna (70 posto više nego 2016. godine), a bitno je povećana i neto dobit. Naime, nakon oporezivanja ona je iznosila 36,8 milijuna kuna, naspram 1,5 milijuna kuna 2016. godine – što je prvenstveno postignuto boljim upravljanjem troškovima, te boljim nadzorom rada kooperanata i vlastitih ljudi. Kako je istaknuo Aljoša Pavelin, prošle je godine ključnu ulogu u bilanci poduzeća imao posao remonta i modernizacije zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney (LCC-20), a i posljednji su radni mjeseci za „Viktor Lenac“ bili prepuni izazova – u veljači su niske temperature i bura prouzročile kašnjenja te otkazivanja, što se srećom popravilo u ožujku ove godine.

Novi posao na vidiku

USNS Carson City (T-EPF-7) (Photo: USN/Robert Hurst)

Tijekom posjeta riječkom brodogradilištu, inače prvog u mandatu novog veleposlanika SAD u Republici Hrvatskoj, Robert Kohorst je napomenuo i nastavak suradnje „Viktora Lenca“ i Ratne mornarice SAD. Naime, uskoro se u Kostreni očekuje još jedno američko vojno plovilo – parnjak već spomenutog katamarana USNS Trenton, USNS Carson City (T-EPF-7). Riječ je o ukupno sedmom plovilu iz klase Spearhead, koja za sada obuhvaća devet aktivnih i još tri planirana aluminijska katamarana, korištena kao „Brzi ekspedicijski transporteri“ (Expeditionary Fast Transport – EPF). USNS Carson City je plovilo još novije od već viđenog USNS Trentona – njegova je gradnja započela 31. srpnja 2015. godine u brodogradilištu Austal USA (Mobile, savezna država Alabama), da bi porinuće bilo 20. siječnja 2016., a onda i primanje u službu 24. lipnja 2016. godine.

USNS Carson City prošloga tjedna bio je nakratko na Siciliji (Photo: U.S. Navy/Ford Williams)

O konkretnim aktivnostima Zapovjedništva za vojnopomorski prijevoz (Military Sealift Command – MSC) Ratne mornarice SAD širom Europe i Afrike moglo se ponešto naći na portalu američkog časopisa „Stars and Stripes“, koji krajem veljače spominje i plovila koja posljednje vrijeme viđamo na navozima „Viktora Lenca“. Po njima je američko Zapovjedništvo za vojnopomorski prijevoz posljednje vrijeme ojačalo prisutnost svojih plovila u području djelovanja 6. flote Ratne mornarice SAD, ne bi li se time ojačalo logističke resurse rastegnute izvođenjem pojačanih aktivnosti odgovora na izazove iz Ruske Federacije. Konkretno, ovo zapovjedništvo koje širom svijeta upravlja s ukupno 110 plovila prošle je godine u Europi i Africi prevezlo dvostruko više streljiva, tri puta više rezervnih dijelova i trećinu više drugih tereta nego 2016. godine – prvenstveno radi porasta broja raznih aktivnosti kojima Ratna mornarica SAD odgovara na izazove iz Ruske Federacije.

Dok je do prošle godine na prostoru djelovanja 6. flote bio raspoređen tek jedan brod za dopunu gorivom iz sastava Zapovjedništva za vojnopomorski prijevoz (MSC), njemu su onda pridodana još i dva brza transportna plovila (spomenuti USNS Trenton i USNS Carson City), kojima će se ovog proljeća pridružiti i treće takvo plovilo za prijevoz opreme te ljudstva. Uz to se moglo čuti i jednu operativnu zanimljivost. Naime, dok se kod nas baš i nije čulo ikakvih detalja o konkretnim poslovima koje ovi brzi transporteri rade u okviru američke 6. flote, kako je za „Stars and Stripes“ napomenuo kapetan bojnog broda Eric Conzen, inače zapovjednik za Europu i Afriku pri američkom Zapovjedništvu za vojnopomorski prijevoz, USNS Trenton je u svom području djelovanja pretežito bio korišten za pomorski nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka u okviru podrške vojnih djelovanja SAD u Africi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.