Vikend-posjet američkog i francuskog broda

 

Tijekom ovog vikenda u ratnoj luci Lora bilo je živo – na vezu su bila čak dva saveznička broda – američki logistički katamaran USNS „Yuma“ (T-EPF-8) i francuski minolovac „Capricorne“ (M653). Oba su u sklopu bilateralne obrambene suradnje došla u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu.

Najprije je u četvrtak, 07. ožujka, došla USNS „Yuma“ iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Dolazak u Split za posadu ovog transportnog broda već je drugi ovogodišnji boravak u Hrvatskoj – kao što smo već pisali na portalu Obris.org, USNS „Yuma“ je početkom veljače napustila Rijeku nakon 3-mjesečnog remonta u brodogradilištu „Viktor Lenac“. Potom se zaputila u Grčku, da bi iz grčkog Pireja ponovno navratila do Splita. Kako su objavile OS RH, odmah po uplovljenju, zapovjednik broda USNS „Yuma“, kapetan David Gommo s izaslanstvom posjetio je Zapovjedništvo Flotile HRM, gdje ga je primio načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Flotile, kbb Antun Flegar.

Dolazak USNS „Yuma“ poklopio se sa studijskim putovanjem polaznika Ratne škole Zrakoplovnih snaga SAD-a, koji su baš u četvrtak, 07. ožujka, posjetili i HRM. Nakon prezentacije, koju im je održao načelnik za planiranje Zapovjedništva HRM-a, brigadir Alen Bigava, gosti su razgledali brodove HRM-a: DBM-82 „Krka“ i RTOP-41 „Vukovar“, te američki netom pridošli brod USNS „Yuma“.

Kao što smo već pisali, „Yuma“ je u Lori bila nakratko i prošle godine u kolovozu, a aktualni posjet okončat će sutra, 12. ožujka, isplovljavanjem iz splitske ratne luke.

Danas je, međutim, iz Lore isplovio drugi inozemni gost – minolovac „Capricorne“ (M653) iz sastava Ratne mornarice Francuske Republike. On je iz slovenskog Kopra u Split došao dan nakon „Yume“, dakle u petak, 08. ožujka, a isplovio je danas. Prema najavama iz HRM-a, tijekom ovog vikend-boravka bilo je planirano da se zapovjednik broda, kapetan fregate Vincent Magnan, sretne s predstavnicima HRM-a, te je bilo predviđeno i zajedničko uvježbavanje s pripadnicima Flotile HRM. Da li su se ove planirane aktivnosti zaista i odvile – nije poznato.

Zapovjednik “Capricornea” bio je u Splitu i 2013. godine (Photo: HRM)

Francuski minolovac „Capricorne“ (M653) već je bio u posjetu HRM-u od 10. do 14. listopada 2013. godine, kada je tadašnji zapovjednik broda, kapetan fregate Francois Lagrange posjetio zapovjedništvo Flotile HRM, Županiju splitsko-dalmatinsku, te Poglavarstvo grada Splita. Tada je program aktivnosti obuhvatio i osmodnevni boravak na brodu „Capricorne“ zamjenika zapovjednika minolovca „Korčula“ – poručnika fregate Mirka Bralića. Poručnik fregate Bralić na francuski se brod ukrcao 2. listopada u luci Cagliari (Italija) s ciljem razmjene iskustava i znanja iz područja borbe protiv mina, a u svrhu jačanja interoperabilnosti snaga.

Lovac mina „Capricorne“ (M653) u pogonu je od 1987. kao posljednji iz serije trinaest brodova istog tipa. Isti je 2004. godine moderniziran i među najsposobnijima je na svijetu u području otkrivanja i uništavanja mina. Posada broji ukupno 47 članova, od kojih su 4 časnika, 32 dočasnika te 11 mornara.

„Capricorne“ je dužine 51,5m, širine 9,6m, gaza 3,75m, deplasmana 640t, te brzine 13 čv. Opremljen je modernim i učinkovitim uređajima za detekciju i obradu podataka. Glavna mu je zadaća osiguranje slobodnog pristupa francuskim vojnim lukama (Brest, Toulon, Cherbourg) i velikim civilnim lukama, kao i briga za slobodnu plovidbu u vodama francuskih teritorijalnih voda. Specijalna zadaća mu je predvođenje konvoja brodova kroz minirane zone.

U ratnoj luci Lora tijekom vikenda ugostili su američki brod USNS “Yuma” i francuskog minolovca “Capricorne”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.