“Adriatic Partnership 2019” – vježba pričuve US Navy i HRM

 

Danas je u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ završila međunarodna vojna vježba pod nazivom „Adriatic Partnership 2019“ – Maritime Interdiction Operations (MIO) Exercise. Organizator vježbe, koja je počela u ponedjeljak, 6. svibnja, bio je obučni tim iz sastava mornaričke pričuve RM SAD-a (US Navy Reserve) uz potporu zapovjedništva 6. Flote RM SAD-a, dok je HRM bila domaćin vježbe. Uz šesteročlani MIO obučni tim SAD-a i dva HRV tima za prekrcaj, u vježbi su sudjelovali timovi Albanije i Malte.

Cilj ove aktivnosti bilo je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura na taktičkoj razini u provedbi (1) operacija pomorskog presretanja (MIO), (2) operacija suzbijanja krijumčarenja ljudima na moru (Counter Trafficking Operations – CTO), te (3) operacija zaštite pomorske infrastrukture (Maritime Infrastructure Protection – MIP). Osim toga, jedan od ciljeva ove aktivnosti bilo je i (4) postizanje većeg stupnja razumijevanja i interoperabilnosti u području planiranja operacija presretanja na moru, a sve u potpori strateškog cilja promicanja sigurnosti na Jadranskom moru i zapadnom Mediteranu.

Kroz praktične radionice timovi su se uvježbavali u izvršavanju zadaća na taktičkoj razini. Uvježbavane su taktike, tehnike i procedure vezane uz posjet sumnjivom brodu, prekrcaj, pretraživanje i uhićenje – od pitanja borbene svijesti, obavještajne pripreme i prikupljanja informacija, planiranja i provedbe različitih faza MIO, razumijevanja mogućih prijetnji, postupanja sa osumnjičenim osobama, privođenja osumnjičenika, ispitivanja zapovjednika sumnjivog plovila, borbe u zatvorenom prostoru, postizanja vatrene premoći u zatvorenim prostorima, pružanja prve pomoći, pa sve do planiranja i provedbe MIO na otvorenom moru.

 

Photo: OJI HRM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.