Nastavljena suradnja specijalnih snaga SAD-a i RH

 

Međunarodna bilateralna vojna suradnja između 2. grupe specijalnih snaga Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH i specijalaca Oružanih snaga SAD-a, Navy SEAL, završila je zajedničkom vojnom vježbom, provedenom u akvatoriju srednjeg Jadrana i na poluotoku Zečevo. Završna vježba specijalaca dviju zemalja sadržajno je sačinjavala pomorski desant i zauzimanje vojnih objekata. Dvotjedna bilateralna aktivnost pod nazivom SOF JCET (Special Operations Forces Joint Combined Exchange Training) provedena je s ciljem zajedničkog uvježbavanja i podizanja sposobnosti hrvatski i američkih specijalnih snaga, te razmjene iskustava u provođenju specijalnih operacija na moru. Podršku vježbe brodom na moru dala je Hrvatska ratna mornarica.

Završna vježba trajala je gotovo 24 sata, a započela je planiranjem u pomorskoj bazi „admiral Sveto Letica Barba“. Potom je brodom HRM-a izvršeno ubacivanje ljudstva u akvatorij otoka Žirja – pod okriljem noći američki i hrvatski specijalci su se pomoću desantnih gumenih čamaca infiltrirali na Zečevo kod Rogoznice, te ondje direktno djelovali na tamošnju vojarnu. Na veliko zadovoljstvo sudionika vježbe, vježba je uspješno provedena, a naučene lekcije bit će implementirane u daljnje cikluse obuke.

Zajedničko obučavanje u protekla dva tjedna sastojalo se od raznih aktivnosti, među ostalim tu je bilo bojno gađanje u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, infiltracija s mora preko vertikalnih litica alpinističkim tehnikama i druge, ne manje zahtjevne aktivnosti vezane za specijalne operacije. Upravo je infiltracija vertikalnim stijenama iz mora – koja je prvi puta uvedena u obuku specijalnih snaga – bila najzanimljivija, ali i najzahtjevnija.

Ovo je u nepunih mjesec dana druga aktivnost specijalnih snaga RH i SAD-a. U drugoj polovici srpnja, kako smo već pisali, provedena je obuka u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. grupe specijalnih snaga Zapovjedništva specijalnih snaga i 67. SOS Ratnog zrakoplovstva SAD-a, uz pomoć Vojno-obavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade, Središnjice za obavještajno djelovanje i HRZ-a.

*Photo: 2. GSS / ZSS K. Simonović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.