Letjelice HRZ-a na dočeku Vatrenih

 

Oko 15:20 u zračnu luku Zagreb sletjeli su srebrni nogometaši hrvatske nacionalne momčadi sa Svjetskoga prvenstva u Moskvi. Njihov su putnički let na rubu hrvatskog zračnog prostora, u visini Koprivnice, dočekali borbeni zrakolovi MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su ih onda i dopratili do Zagreba.

Pobjednička Hrvatska vojska pozdravlja Vatrene. Dobrodošli u Hrvatsku – zemlju pobjednika!Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zahvaljuje na časti da prvi dočeka pobjednike na povratku u domovinu!,” pozdravio je pilot MiG-a 21 iz sastava HRZ nogometnu reprezentaciju pri ulasku u hrvatski zračni prostor.

Prije samog slijetanja, ova eskadrila napravila je i jedan prelet preko središta Zagreba, u smjeru od zapada na istok. Tri borbena zrakoplova (oznake 117, 133 i 166) pratila su Vatrene, jedan kao prethodnica i onda još dva kao sama počasna pratnja. Nakon toga, izveden je još jedan manji krug prema Jastrebarskom, da bi svi onda uhvatili istočni smjer za slijetanje u Velikoj Gorici.

Prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa u hrvatski zračni prostor, kontrolor letenja Boris Mrkonja pozdravio je Vatrene:

Pozdrav kontrolora leta (Screenshot: HKZP)

„Dragi naši Vatreni, sudionici hrvatske nogometne oluje Rusija 2018., Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor. Hvala na iskazanom zajedništvu i još samo jedna riječ – NEOPISIVO!”

Vatreni su se iz Moskve u Hrvatsku vratili izvanrednim letom Croatia Airlinesa, broj OU8003. Zrakoplovom Airbus A319-112 (9A-CTL Pula) pilotirao je kapetan Josip Grgec. Specijalno za ovu priliku avion je nosio natpise “Bravo Vatreni!”, koje su strani izvođači radili u hangaru Croatia Airlinesa u noći s petka na subotu, nakon povratka ovog aviona s redovnog leta iz Londona.

Priprema za slijetanje na Pleso (Photo: Miroslav Ambruš-Kiš)

Zaokret prema pisti zagrebačkog aerodroma (Photo: Miroslav Ambruš-Kiš)

Pogled iz zraka (Photo: MORH)

 

Pogled iznutra (Photo: Twitter)

Piloti MiG-a 21 nakon što su dopratili Vatrene (Photo: Ljiljana Medved)

Iznad grada i po ruti kojom su se autobusi s Vatrenima krenuli probijati prema Trgu bana Jelačića letio je helikopter Mi-8 iz sastava HRZ-a, noseći hrvatsku zastavu.

Photo: Goran Zorja

Uz MiG-ove i helikopter, za Vatrene su poletjela i “Krila Oluje”. Akrobatska grupa „Krila Oluje“ poletjela je u ponedjeljak 16. srpnja 2018. oko 16,00 sati  iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika prema Zagrebu kako bi sudjelovali u programu dočeka hrvatske nogometne reprezentacije. Pozdravni prelet i čestitku Vatrenima “Krila” su izvela u formaciji od 5 aviona „Pilatus“ PC-9M, a kako bi bili u ozračju cijele Hrvatske koja dočekuje viceprvake svijeta i piloti „Krila Oluje“, kao i piloti borbenih aviona MiG 21, obukli su dresove hrvatske reprezentacije.

Uoči polijetanja (Photo: Facebook/Krila Oluje)

„Čast nam je što imamo prigodu pozdraviti i čestitati hrvatskoj reprezentaciji na sjajnom uspjehu i svemu što su pokazali na svjetskom prvenstvu. Zaslužuju naše poštovanje i divljenje i ovo je – nakon pozdravnog preleta generalu Anti Gotovini na dočeku u Zadru – zasigurno naš najemotivniji let ispunjen velikim srcem i ponosom što u ime pobjedničke Hrvatske vojske Vatrenima možemo uputiti čestitku iz zraka,“

istaknuo je vođa „Krila Oluje,“ satnik Darko Belančić.

Krila Oluje za Vatrene (Photo: Goran Zorja)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.