Novo letačko odijelo za Selaka

 

Da legendarni pilot HRZ-a Ivan Selak ni u mirovini neće mirovati, to su svi znali. No da će u mirovini ponovno letjeti na svojoj „Stodvojci“ – e to ni on sam nije znao. Zahvaljujući tvrtki Phoenix-Fly našeg poznatog padobranca Roberta Pečnika, Ivan Selak ponovno je na krilima „102“, spajajući donedavni posao i višedesetljetni hobi – skydiving.

Naime, Phoenix-Fly je posebno za Selaka izradio odijelo po mjeri, s unikatnim oznakama: brojem 102, amblemom eskadrile, znakom kockica, i hrvatskim grbom na zadnjoj strani nožnog krila. Kratka storija na engleskom jeziku potom je jučer navečer objavljena na Phoenix-Fly Facebook stranici, a u hrvatskom prijevodu ona glasi:

Ivan Selak u Strix odijelu i Robert Pečnik (lijevo) u Vampire Sukhoi odijelu

„Prije 20 godina, tijekom jednog od naših obučnih kampova za skokove u četvero, prijatelj iz Oružanih snaga pitao nas je jesmo li voljni jednog od pilota HRZ-a upoznati sa skydivingom. Naravno, pristali smo, ne znajući tko je taj momak… Ispalo je da je to bio tada još pukovnik Ivan Selak, jedan od najpopularnijih pilota MiG-a 21 na svijetu, ikad. Od tog dana, imamo privilegiju i čast s njime dijeliti nebo, u slobodnome padu, a neki od nas i u pilotskoj kabini. Ivan Selak jedan je od 4 pilota koja su prebjegla iz Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva sa svojim MiG-om 21. Izvodio je brojne borbene letove tijekom rata u Hrvatskoj i jedan je od najodlikovanijih vojnika u RH. Nakon rata, nastavio je karijeru kao pilot borbenog zrakoplova, instruktor i testni pilot za MiG-21 i druge zrakoplove. Krajem prošle godine, otišao je u mirovinu, s više od 3.000 sati na MiG-u 21.

Danas smo se okupili na maloj oproštajnoj zabavi, a u znak dugotrajnog prijateljstva i zahvalnosti, Robert iz Phoenix-Flya odlučio je napraviti i pokloniti nešto jedinstveno.

I evo ga, brigadir Ivan Selak u svom vlastitom, personaliziranom Strixu, u odijelu HRZ-ovog MiG-a 21. Nadamo se da će Ivan uskoro letjeti u svom Strixu, zamijenivši jednu vrstu letećeg pakla za drugu.“

Inače, kako stoji na web-stranici tvrtke Phoenix-Fly, model Strix namijenjen je naprednim wingsuit-letačima, koji žele odijelo visokih performansi za base jumping i skydiving. Strix je jedan od 6 modela koja nudi Pečnikov Phoenix-Fly, vodeći svjetski proizvođač odijela za skydiving i base jumping.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.