Svečano primanje nakon mimohoda u Zagrebu

 

Hrvatska danas ne slavi rat, ničiju patnju niti progonstvo, neka to svima bude jasno“, poručio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović, na svečanom prijemu upriličenom sred platoa Gradecu na zagrebačkom Gornjem gradu, utorak 4. kolovoza navečer. Svečani prijem za visoke vojne i civilne uzvanike održan je nakon mimohoda hrvatskih Oružanih snaga u Vukovarskoj ulici, a povodom 20.obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, te Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović s ponosom je govorila o mimohodu, koji, kako je rekla, doista bio na svjetskoj razini. „Današnji mimohod bio je mimohod mira, a ne rata, to je mimohod budućnosti, a ne prošlosti, mimohod kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje, ali i poštujemo tuđe“, poručila je Grabar-Kitarović, ocijenivši kako današnji mimohod pokazuje „koliko je smo napredovali, koliko smo izrasli u doista respektabilnu vojnu silu ali i državu“, koja i danas, na globalnoj razini, radi na međunarodnom miru, stabilnosti i sigurnosti. Zaključila je i kako će vojno-redarstvena operacija „Oluja“ svakako ući u anale svjetske vojne povijesti.

U svojem govoru premijer Milanović podsjetio je kako je prije 20 godina, u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, oslobođen najveći dio Hrvatske i stvoreni su uvjeti da naša zemlja, nakon godina okupacije i rata počne živjeti i razvijati se kao samostalna, cjelovita i demokratska europska država. „Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je ‘Oluja’, nakon mučne četiri godine ubijanja i progona na okupiranim područjima bila opravdana, koliko je bila potrebna, koliko je novih žrtava spriječila“, rekao je Milanović te istaknuo kako je u „Oluji“ „Hrvatska je pogazila jednu zločinačku politiku, dokazala da se ne isplati dirati tuđe, da se ništa oteto ne može zadržati, a da svoje vrijedi braniti“. Dvadeset godina nakon te velike operacije Hrvatska je postigla svoje glavne ciljeve – članica je EU i NATO-a, a presudom Međunarodnog suda, oslobođena tereta tuđih optužbi, hrvatske je generale vratila kući slobodne i čistoga obraza, istaknuo je Milanović.

Za ponešto konkretniji komentar svečanog mimohoda u Vukovarskoj ulici upitali smo Pavla Miljavca, bivšeg načelnika GS OS RH, bivšeg ministra obrane i sadašnjeg predsjednika Hrvatskog generalskog zbora. Uspoređujući danas viđeno s prvi mimohodom iz 1995. godine, on je zaključio:

I onda je bio masovan, sa borbenom tehnikom! Mi smo tada imali u operativnoj uporabi preko 300 tenkova i T-84 i T-55. Vojska je bila uvježbana, što se pokazalo i u ‘Bljesku’ i u ‘Oluji’. Mimohod je pokazao da je Hrvatska vojska spremna, da može ići u ozbiljne operacije. Ovo danas je sigurno nadgradnja, to je sve profesionalizirana vojska, borbena tehnika je dotjerana, u nekim pomacima smo otišli dalje… kao što su komunikacijski sustavi, topništvo koje je kompjuterizirano, zaštita mora radarskim nadzorom… Ima se dosta toga za pokazati i za upotrijebiti. Današnji mimohod je pokazao da neke stvari možemo drugačije postaviti i obaviti. To je ipak 20 godina, ne bi bilo dobro da se vojska od tada nije pomakla, da nije razvijena. To je, u tehnološkom smislu, naprijed“.

Sustav nazvan "Beograđanka" imao je samo jedan nastup

Sustav nazvan “Beograđanka” imao je samo jedan nastup

Uz to, Miljavca smo upitali i o jednoj pomalo zaboravljenoj zvijezdi tadašnje priredbe, navodnom raketnom sustavu zemlja-zemlja popularno nazvanom “Beograđanka” – gdje se izgleda radilo o prigodno pripravljenoj konstrukciji dobivenoj spajanjem prilagođenog lansera ruskih protuzračnih raketa S-75 Dvina, na kojeg je montirano nešto nalik lansirnome kontejneru kvadratnog presjeka, iz kojeg kao da izviruje vrh ruske protubrodske rakete P-15 Termit (NATO naziv Styx).

Gledajte, to je bilo, što bi vojska rekla, ‘operativno maskiranje’ zato što mi tada baš i nismo bili sposobni ispaliti tu raketu na Beograd jer nam je praktički falilo preko 40, 50 posto sustava, ali to druga strana nije znala“.

Stvari ponešto više strateški gleda Jozo Radoš, bivši ministar obrane i danas jedan od zastupnika RH u Europskome parlamentu:

Što se vojne komponente tiče, mislim da je cijeli sustav pokazao napredak, uređenost u okvirima raspoloživih sredstava i, ono što je najvažnije, pokazao je da izvršava zadaće i podiže naš ugled u okviru kolektivne sigurnosti, kojoj pripadamo. Ali tu se, naravno, otvaraju i pitanja naše individualne strategije jer se ne možemo u potpunosti oslanjati na NATO, nego dio izazova i poteškoća moramo i sami verificirati, i verificirati našu obrambenu strategiju“.

Konačno, za dojam smo upitali i generala Dragu Lovrića, aktualnog načelnika Glavnog stožera OS RH:

Moj dojam je da su moji vojnici, naši vojnici, hrvatski vojnici bili na visini zadaće, kao što su i uvijek bili! Kao što smo prošle godine bili u poplavama, kao što su bili u požarima… Hrvatski vojnik je pokazao da je uvijek spreman. Zahvaljujem hrvatskim vojnicima koji pokazuju kako se treba biti vjeran Domovini, oni to pokazuju svakog dana, pokazuju u Mediteranu, neki dan kad smo spašavali izbjeglice, ali pokazuju i u provedbama operacija od Kosova do Afganistana. Danas sam posebno ponosan na njih što su to dokazali pred hrvatskom javnošću gdje su malo više bili ‘pod reflektorima’ javnosti, ali su se dokazali onakvi kakvi jesu. da zadaće, koje svakog dana rade, rade s lakoćom. Hrvatska vojska je ponosna što je danas mogla pokazati tehniku i ja sam na njih ponosan. Za njih ne postoji umor, za njih postoji cilj i izvršenje zadaće i pokazali su da im je Domovina na prvome mjestu“.

Čitava jučerašnja svečanost u Zagrebu završila je velikim vatrometom ispaljivanim sa zgrade „Neboder“ na Trgu bana Josipa Jelačića.

 

* Gost autor je Snježana Dukić, slobodna novinarka iz Zagreba s dugogodišnjim iskustvom u praćenju tema obrane, unutarnjih poslova i sigurnosti općenito

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.