Prvi AIRVG u znaku HRZ-a

 

Livada ispred Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) bila je tijekom subote prepuna zrakoplova, izlagača i posjetitelja. Zaobišli su je jedino crni oblaci koji su tijekom poslijepodneva u pojedinim dijelovima Zagreba ispustili kišu, no razišli su se u potpunosti kako bi prvi AIRVG – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici spektakularnim nastupom završila „Krila Oluje“.

I inače, Zrakoplovni je dan bio u znaku HRZ-a – što po broju zrakoplova prikazanih na izložbi, što po zrakoplovima koje se moglo vidjeti u 3 za posjetitelje otvorena hangara ZTC-a. Uobičajeno, veliki interes izazivao je i simulator letenja, nakon kojeg su se mnoga djeca kod obližnjih pripadnika i pripadnica OS RH krenula raspitivati o tome kako postati vojni pilot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na slična pitanja odgovarali su i djelatnici ZTC-a, u čijim su se hangarima mogli vidjeti djelomično rastavljeni Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802, te prilično rastavljena dva helikoptera Mi-8 T. Budući je ovo bilo prvi puta da servisni hangari ZTC-a otvore svoja vrata za posjetitelje, taj je dio možda bio i najzanimljiviji na cijeloj izložbi. Pritom je interes za CL-415 bio ipak najveći, pa su ispred oba Canadaira bili prilični redovi za razgledavanje. Jedan od dva CL-415 bio je onaj evidencijske oznake 844, koji je u studenom prošle godine gasio veliki požar u Izraelu, i oduševio tamošnji državni vrh.

“Osvetnik Dubrovnika” – tko zna, zna

Na izložbenom dijelu ponovno je najviše zanimanja izazvao HRZ, s dva izložena MiG-a (ev. oznaka 134 i 164), te s dva transportna helikoptera (Mi-171 Sh i Mi-8 MTV1). U Mi-171 Sh moglo se ući na stražnju rampu i proći sve do kabine, a dojma radi, kroz prozore je virilo i osobno naoružanje, koje je klincima bilo čak zanimljivije od samog helikoptera. Ispred jednog od ZTC-ovih hangara smjestio se i treći MiG, ev. oznake 102, poznatiji kao „Osvetnik Dubrovnika“. Nažalost, iako je očito da je zrakoplov u jako lošem stanju, organizatori se nimalo nisu potrudili objasniti zašto je tome tako i u čemu je njegova povijesna važnost. Pojedini posjetitelji – koji su znali da se radi o zrakoplovu s kojim je nedavno umirovljena legenda Ivan Selak preletio iz JNA početkom ’90-ih – to su objašnjavali ostalim posjetiteljima, dok bi oni koji nisu ništa znali tek nezainteresirano prolazili pored.

Tužna Miss Utva

Od nevojnih letjelica bilo je i jedrilica te raznih malih zrakoplova, poput Piper PA-44-180, Seawind 300C, UTVA U-75, Dornier DO-28D-2 „Skyservant“, te Cessna T210N „Centurion“. Bilo je tu i ponešto izlagača koji su, u nedostatku zrakoplova ili drugih atraktivnih izložaka, prikazali tek nešto promo-materijala, čime su se upisali među najneatraktivniji dio AIRVG. Izuzetak je tu bio AVITEH s dronovima, te Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina s nekoliko različitih izložaka i osobljem koje je spremno odgovaralo na brojna pitanja od toga kakva je to škola pa do toga zašto nosi ime Rudolfa Perešina.

 

Letački dio programa počeo je preletom MiG-a, atraktivne Kockice, a nastavljen je preletima što civilnih što vojnih zrakoplova. HRZ-ov helikopter imao je odličan solo display, dok su sjajna „Krila Oluje“ s punim programom od 24 minute završila jučerašnji prvi Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici. Novi vođa grupe Darko Belančić na nekoliko do sada odrađenih nastupa pokazao se odličnim nasljednikom pukovnika Barišića, te se od „Krila Oluje“ mogu očekivati novi vrhunski nastupi.

Na ukupnom Zrakoplovnom danu primjetan je bio tek izostanak MUP-a, koji je s samo jednim helikopterom iz sastava Zrakoplovne jedinice Specijalne policije sudjelovao u letačkom programu. Iako se jučerašnja zrakoplovna izložba dobrim dijelom poklopila i s kampanjom za lokalne izbore, odaziv posjetitelja pokazao je da su velikogorička i zagrebačka publika itekako željne ovakvih događanja, pa samo preostaje nadati se da sljedeći AIRVG neće morati pričekati neke naredne izbore.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.