Ususret drugoj ASDA-i

Justin Webb, direktor i vlasnik tvrtke TNT Promotions, otvorio je sajam ASDA u Splitu 2011. godine

Sljedeće godine, od 24. do 26. travnja, održat će se u Splitu druga „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA“, u organizaciji tvrtke TNT Productions Inc. iz SAD-a i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Hrvatska će, prema najavama ministra obrane Ante Kotromanovića, na drugoj ASDA-i prezentirati naoružanje i vojnu opremu domaćih i stranih proizvođača. Bez obzira što je za Vladu smisao takve izložbe na domaćem terenu prvenstveno afirmacija upravo hrvatske vojne industrije, činjenica je da strana vojna industrija manje dolazi vidjeti hrvatske vojne proizvode, a više – reklamirati vlastite.

Pokroviteljstvo Vlade RH, iako presudno za održavanje jedne takve manifestacije, ne znači automatski i njeno sufinanciranje, štoviše, pojasnio je ministar Kotromanović na prošlotjednoj sjednici Vlade, troškove organizacije i provedbe ASDA-e snosi organizator, odnosno TNT Productions Inc. Za razliku od tog stranog materijalnog aspekta, prestiž dobro organizirane priredbe i koristi od vojno-političkih veza i susreta koje se tim povodom dogode, isključivo su domaći.

 

Uz hrvatski vojno-politički vrh, ASDA 2011 je u Splitu okupila i velik broj delegacija te stručnjaka iz regije

ASDA ili punim imenom “Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition međunarodni je sajam vojne industrije, koji se prvi puta u Hrvatskoj, odnosno u Splitu, održao od 29. do 31. ožujka 2011. godine. Tada je najavljeno da se radi o početku serije sličnih sajmova, što je i specijalnost američke tvrtke TNT Productions Inc., no malo je bilo onih koji su u to i stvarno, u potpunosti, povjerovali. Upravo zato zanimljiva je odluka hrvatske Vlade koja daje određenu nadu u održavanje iduće ASDA-e, bez obzira na tešku krizu koja je pogodila hrvatski obrambeni sektor i njegove nabave iz inozemstva.

Vrhovnome zapovjedniku je ASDA bila jedna od ne tako čestih prigoda da barem na izložbi vidi vojnu opremu izbliza

Na hrvatskoj ASDA-premijeri 2011. godine okupilo se 138 izlagača iz 23 države, među kojima su bili i BAU Systems, EADS, Finmeccanica, Kongsberg, Krauss-Maffei Wedmann, Saab i Thales. Među tim velikim imenima našla su se i 54 hrvatska izlagača (ili praktički cijela hrvatska vojna industrija) – od Đure Đakovića i HS Produkta, do Šestan-Buscha i KROKO Internationala. Holding Đuro Đaković prvu hrvatsku ASDA-u iskoristio je za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju kod zajedničkog izlaska na treća tržišta između finske tvrtke Patria Land Systems i Holdinga ĐĐ. Usput je najavljeno i da će isporuka svih 126 borbenih oklopnih vozila za OS RH biti okončana s prvim kvartalom 2013. godine, što će se, izgleda, na kraju i ostvariti.

Nedovršena Spaladium Arena davala je čitavome događanju jedan pomalo surealan sjaj

Prva hrvatska ASDA održana je na vidljivo nedovršenome prostoru Spaladium Arene koja je od tada do danas postala dvorana-slučaj, sa zatvorenim vratima, isključenom strujom i blokiranim računom. Iako su se problemi barem djelomično počeli rješavati, organizatori ASDA-e morat će voditi računa i o nalaženju alternativne lokacije ne uspije li Spaladium Arena preživjeti do kraja travnja sljedeće godine. Dok se od poznavatelja splitskih situacija čuje dosta dobroga o mogućem prostoru na Gripama, treba konstatirati da je prvoj ASDA-i ipak prilično išla na ruku iznimna blizina ratne luke Lora, koja je omogućila jednostavno integriranje više mornaričkih sadržaja (pokazne vježbe na moru, te posjete slovenskome brodu Triglav) u sam sajamski program.

 

Velik broj izlagača, posebice i velikih svjetskih imena, iznenadio je posjetitelje krajem ožujka 2011. u Splitu

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.