Intervju: Viktor Koprivnjak: “Imamo tvrtku sa svjetskom inovacijom”

 

U petak poslijepodne u Splitu je zatvorena izložba vojne opreme ASDA 2013, druga po redu održana u Hrvatskoj. Na njoj se predstavio 101 izlagač iz 19 zemalja, a posjetilo ju je 28 službenih delegacija. Među njima je po prvi puta bilo i delegacija iz bogatih zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka, a već uobičajeno i delegacija iz regije. Iako se malo toga novoga moglo vidjeti na ovogodišnjoj izložbi, nema sumnje da su neki proizvodi iz vojnog asortimana itekako primijećeni i da će o njima biti još razgovora.

Upravo o tom – poslovnom aspektu ASDA-e, porazgovarali smo s Viktorom Koprivnjakom, pomoćnikom ministra obrane RH za materijalne resurse.

Sajam vojne tehnike i materijalni resursi – čini se da to ima jako puno veze.

Moja uprava se, prije svega, bavi opremanjem Oružanih snaga i bavi se, znači, svom opremom, tehnikom, naoružanjem koje ulazi u Oružane snage. Tako da sajam vojne tehnike – to je veoma kompatibilno s nama. Na svakom sajmu vojne tehnike sudjeluju i moji djelatnici, u smislu prikupljanja informacija, novih tehnologija, novih informacija kako bismo mi, a kada Oružane snage postavljaju zahtjeve za nabavu vojne opreme, mogli dati stručna svoja mišljenja i imati informacije o najnovijim dostignućima u pogledu nove tehnike, opreme, itd, i predložiti, zajedno s Oružanim snagama, pojedina sredstva za nabavu.

Kao visokom dužnosniku u hrvatskom obrambenom sustavu, kako Vam se čini ovogodišnja ASDA?

Pa ja mislim da je ova ASDA, bez obzira na ekonomske poteškoće u kojima je naša zemlja trenutno, i u kojima je čitava Europa, postigla veoma dobar uspjeh s brojem izlagača koji su ovdje, asortimanom izlagača, a isto tako mislim da je postigla puno veći uspjeh u broju stranih delegacija – potencijalnih kupaca naše vojne opreme.

Ovdje se moglo vidjeti puno ljude razne boje kože, puno šarenih uniformi… Koje su to zemlje?

To su zemlje, prije svega, sjeverne Afrike, to su zemlje Srednjeg istoka, Bliskog istoka, pa čak je bila jedna delegacija s Filipina. To su bogate zemlje, koje imaju dovoljno financijskih sredstava, i koje se sada nalaze u raznim fazama opremanja svojih oružanih snaga, i one su potencijalni kupci naše vojne opreme.

ASDA 2013 – Član iračke delegacije na izlagačkom mjestu HS Produkta

Vidjeli smo ih s pratnjama šetati po sajmu. Pretpostavljam da to nije sve što su radili. Ima li tu nekakvih drugih, bilateralnih stvari?

Mi kao zemlja domaćin i Ministarstvo obrane kao suorganizator ove izložbe, zajedno s TNT – tvrtkom iz Amerike, mi smo kao zemlja domaćin imali dužnost da primimo sve te delegacije koje su državne razine, da s njima porazgovaramo, prije svega o njihovoj impresiji, o njihovom doživljavanju ove izložbe, o njihovim eventualnim namjerama za kupovinu pojedinih sredstava. Isto tako, razmatrali smo i neka područja zajedničke suradnje, prije svega industrijske suradnje između naše industrije i njihove industrije, i tu se našlo i dosta zajedničkih područja. Mi nismo s njima sklapali nikakve ugovore – to nije naš posao, mi s njima razgovaramo bilateralno, znači mi razgovaramo na političkoj razini i pronalazimo područja gdje bi se mogla uključiti naša industrija, gdje bi se moglo kooperirati u zajedničkim nekakvim projektima, itd.

Ako se s nekom državom ustanovi nekakvo područje interesa – što onda dalje?

Kad se ustanovi područje interesa, ide se na ekspertne ekipe koje dolaze u našu zemlju, pregovaraju konkretno s pojedinim našim tvrtkama, pojedinim industrijama direktno ili preko naše državne Agencije ALAN koja može zastupati sve naše proizvođače i koja je pod kontrolom MO.

Da li Vam je u ova 3 dana trajanja ASDA-e upalo u oči nešto specijalno što bi se moglo potaknuti s hrvatske strane, nešto što se ne vidi svaki dan?

Mi kao mala zemlja imamo nekoliko proizvoda. Mi ne možemo sve proizvoditi, i imamo nekoliko proizvoda koje bi trebali podići na jednu svjetsku razinu. I oni jesu zapravo na svjetskoj razini – prije svega, to mogu reći o HS Produktu, o Đuri Đakoviću, znači vozila, imamo tu još proizvođače vojne opreme, odora itd. Ali ima jedna isto tako inovativna, jedna tvrtka koja je stvarno ponudila jednu svjetsku inovaciju – to je infrared design, s prikrivnom slikom koja se vidi pod infracrvenim svjetlima. To još nije dosad viđeno na takvim izložbama i to je potencijalno dobar proizvod – to je high tech proizvod s naše strane. Mislim da će naći svoje mjesto u budućnosti u vojnoj industriji.

S jedne strane, Hrvatska kad vidi tako nešto – može naručiti za sebe. Da li se može takav jedan komad opreme, kad ga jednom mi usvojimo na neki način, dodatno promovirati recimo u misijama, ili nečem sličnom?

Svakako! Naravno, naša vojska treba to prvo imati da bi stvorila jedne određene reference svakom proizvođaču. Upotreba tih proizvoda u našoj vojsci je reklama i jedna referenca da se taj proizvod može širiti i da potencijalni proizvođač može te proizvode plasirati na svjetsko tržište.

Kad se priča o svjetskom tržištu, često ljudi kažu NATO, NATO-natječaji… Ima li tu Ministarstvo obrane nekakvog utjecaja? Evo, nedavno smo čuli da je INsig2 ponovno dobio posao na jednom NATO-natječaju…

Mi smo sad zemlja u NATO-u. Mi kao Ministarstvo obrane potenciramo koliko god možemo. Mi zapravo želimo pomoći našim tvrtkama da se etabliraju na svjetskom tržištu u skladu s NATO-standardima. Mi sami ne možemo utjecati na njih, kako će se oni snaći i kako će oni preživjeti i živjeti na tržištu, i koliko će imati uspjeha na tržištu. Dakle, mi smo zainteresirani, naravno, kao Ministarstvo obrane, to je i naš uspjeh ako imamo opremu koju proizvode naši proizvođači, a koja je svjetski poznata i svjetske kvalitete, i pogotovo u NATO-standardima. Kako je sve veća kriza, i mnoge zemlje smanjuju svoje budžete i smanjuju svoja sredstva za obrambeni sustav, vjerojatno će u budućnosti doći sve više do ujedinjavanja pojedinih zemalja, pojedinih industrija u Europi – prije svega u Europi, da bi bile konkurentne u svijetu i da bi se smanjili troškovi opremanja svih oružanih snaga, potencijalnih, koje će sudjelovati u tome.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.