ASDA 2015 – sljedećeg tjedna u Splitu

 

Sljedeće srijede, 22. travnja, u Splitu će biti svečano otvorena 3. po redu izložba i konferencija ASDA 2015, odnosno „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija“. Ova sada već tradicionalna manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH u Spaladium Areni kao središnjem izložbenom prostoru, a organizator je američka tvrtka TNT Production Inc. Izložba je novinarima predstavljena prošloga petka, 10. travnja, na press-konferenciji na kojoj su sudjelovali pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, te zamjenik direktora izložbe pukovnik Roman Mikulić.

Prema do sada raspoloživim informacijama, sudjelovanje je prijavilo 119 tvrtki, od čega je 46 domaćih i 73 inozemne, što je preko 20-postotno povećanje broja stranih izlagača u odnosu na ASDA 2013, kada je sudjelovalo 106 izlagača, i to 51 domaći i 55 inozemnih (iz ukupno 19 zemalja). Na popisu izlagača iz Hrvatske nalazi se ukupno 46 subjekata, koji uključuju ne samo perjanice hrvatske obrambene industrije poput Šestan-Buscha i HS Produkta, već i portal Obris.org kao medijskog partnera sajma ASDA 2015. Kada je u pitanju hrvatska vojna i obrambena industrija, treba reći da ona doživljava potpuni procvat posljednjih godina – tijekom protekle 2 godine, izvoz vojne opreme povećan je za 90%, istaknula je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju HGK.  Prema podacima HGK, u 2013. godini izvezeno je vojne opreme u vrijednosti od 200 milijuna dolara, dok je 2014. samo s Ministarstvom obrane i unutarnjih poslova Iraka dogovoren posao vrijedan 115 milijuna dolara. U promociji domaćih proizvođača vojne opreme pomoglo je i Ministarstvo obrane RH, koje posljednjih godina naručuje sve više opreme od hrvatskih tvrtki. Samo ove godine sklopljen je posao s predstavnicima 22 hrvatska proizvođača vojne obuće, odjeće i opreme za potrebe OS RH u ukupnoj vrijednosti od oko 50 milijuna kuna.

Agencija Alan na izložbi ASDA 2011

Agencija Alan na izložbi ASDA 2011

Osim proizvođača pod okriljem HGK, na ovogodišnjoj izložbi ASDA 2015 sudjeluju i proizvođači pod kišobranom nacionalne agencija za promet i trgovinu naoružanjem, Agencije Alan d.o.o. Tako će u Spaladium Areni svoje proizvode prezentirati: Šestan-Busch, Adria-Mar, Jacquard, HS Produkt, JLM Perković, Scam Marine, M Adler D, ATIR, Tehnomont Pu, Institut Ruđer Bošković, Jelen-Inkop-Borovo, Brodarski institut, Ikom Kovnica, Hemco, Croshield, KAP-KO, Pozamanterija, CEI-IETA/ANIMSOFT, Odjeća d.o.o., Galeb, GALKO, Montmontaža Greben, Foto-Soft i Šeširko.

ASDA 2015 trodnevna je manifestacija, pri čemu je njen posljednji dan, petak 24. travnja, otvoren za građanstvo, i to od 12 do 15 sati. Cijena ulaznice je 100 kuna, a cijeli prihod organizatori će donirati u humanitarne svrhe.

Kao i prije dvije godine, portal Obris.org medijski je partner izložbe ASDA 2015, što znači da sljedeći tjedan donosimo pregršt zanimljivosti s područja u Splitu prezentirane vojne i obrambene industrije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.