Otvorena ASDA2013

 

Svečano otvorenje ASDA-e 2013 - cijeli vrh na broju

Svečano otvorenje ASDA-e 2013 – cijeli vrh na broju

U splitskoj Spaladium Areni jučer je svečano otvorena „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba – ASDA2013“. Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Vlade RH, a otvorio ju je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović koji je u uvodnom govoru, među ostalim, istaknuo kako „izložba govori o politici koju vodi Vlada RH, a koja ide za ostvarenjem načela kolektivne sigurnosti, mirne suradnje, posebice u našoj regiji“. Pohvalio je i hrvatsku vojnu industriju koja, kako je rekao, „ima što pokazati“. U sličnom tonu nastavio je i ministar obrane, Ante Kotromanović, ističući kako „hrvatska industrija vojnog naoružanja i opreme i na ovom sajmu pokazuje da se može ravnopravno natjecati na svjetskom tržištu“.

Načelnik GS OS RH, general Drago Lovrić

Načelnik GS OS RH, general Drago Lovrić

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević

Kao poseban MORH-ov doprinos domaćoj industriji, poslužilo je i prigodno potpisivanje Pisma namjere između MORH-a i tvornice Đuro Đaković iz Slavonskog broda o modernizaciji tenkova M-84. Dokumentom je definirano da MORH, koji u sklopu svog djelovanja i aktivnosti brine o spremnosti i sposobnosti obrambenog sustava, planira angažirati Đuro Đaković Holding na poslovima održavanja i modernizacije tenkova M-84. Kotromanović je najavio da će posao održavanja tenkova krenuti nakon revizije kompletne oklopne bojne, te da se radi o cijeni od 2 do 3 milijuna kuna po tenku. Nema sumnje da će ovo za Đuru Đakovića biti spasonosan posao, naročito s obzirom na to da se dosadašnji veliki projekt isporuke borbenih oklopnih vozila primakao kraju, a od izvoza u treće zemlje, kako se čini, neće biti ništa.

Komentirajući novinske napise o MORH-ovom pokušaju prodaje 60 BOV-ova 8×8 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kotromanović je izjavio: “Nismo se sukobljavali. Mi razgovaramo s Patrijom i sa svim drugim proizvođačima. Nama je bio cilj pomoći Đuri Đakoviću. Nisam osobno razgovarao s ljudima iz Patrije, razgovarala je moja zamjenica, ali bez ikakvih sukoba. Sjeli smo za stol i razgovarali kako možemo pomoći Đuri Đakoviću najbolje“. Priznao je da je takvih razgovora bilo, ali, eto, nisu uspjeli.

I drugi hrvatski veliki vojni izvoznik, karlovački HS Produkt, iskoristio je dolazak na sajam za predstavljanje novog proizvoda, nove hrvatske jurišne puške VHS-2. Riječ je, kažu proizvođači, o potpuno novom konceptu – bullpup verziji koja se može koristiti jednako i kao standardna puška.

HS PRODUKT predstavlja VHS-2

Najveće je iznenađenje da treće hrvatske izvozničke perjanice – tvrtke Kroko International – ove godine na ASDA-i nema. Ovaj proizvođač borbenih odora navodno je otkazao svoje sudjelovanje u zadnji trenutak, i to, opet navodno, zbog razmirica s MORH-om oko suradnje na samom izložbenom prostoru u Spaladium Areni.

Usprkos brojnim uzvanicima i stranim delegacijama, kojih je ove godine nešto više iz zemalja Bliskog Istoka, već prvog dana moglo se zaključiti da je ovogodišnja, inače druga po redu ASDA, ipak manja od one iz 2011. godine. Manji je prostor korišten za izlaganje i broj izlagača – njih stotinjak, a kriza je srezala i raskošnost izložbenih štandova. Izložba se zatvara u petak, do kada se sudionici nadaju baš za svoje proizvode zainteresirati neku od inozemnih delegacija.

Uzvanici na svečanom dijelu priredbe - u manjem broju nego 2011.

Uzvanici na svečanom dijelu priredbe – više stranih delegacija nego 2011.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.