Ustrojen novi NOS

 

Zbog učinkovitijeg sudjelovanja u potpori poplavama ugroženom području, a na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, u petak, 21. veljače 2014. godine u 16.00 sati, stupila je na snagu nova organizacija namjenskih organiziranih snaga (NOS) koje sudjeluju u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke Županije. Prema toj zapovijedi prestaju s djelovanjem NOS 1, 2 i 3, a s djelovanjem započinje novi NOS „Sjever“ sastavljen od 400 pripadnika Oružanih snaga s potrebnim transportnim vozilima, radnim strojevima i amfibijskim prevožnjacima za potrebe potpore civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

Dok se posljednjih dana moglo čuti o djelatnosti 90 pripadnika OS RH u Sisačko-moslavačkoj županiji i još 112 pripadnika NOS OS RH te jedne cisterne s pitkom vodom kod Letovanića, ukupne snage u pripravnosti su bile prilično razbacane. Spominjalo se tako pripravnost oko 200 pripadnika NOS OS RH u vojarni ‘Predrag Matanović’ u Petrinji, 300 ljudi na Plesu, jedan helikopter u Lučkom i onda još oko 600 pripadnika NOS OS RH, u pasivnoj pripravnosti na matičnim lokacijama širom RH. To je sada ujedinjeno u novoustrojenom NOS-u „Sjever“, za koji saznajemo da je smješten u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Ondje se formira i Taktičko operativno središte (TOS) za potrebe rukovođenja i zapovijedanja snagama NOS-a Sjever, te za vezu prema Zapovjednom operativnom središtu GS OSRH. Na mjesto koordinatora svih aktivnosti OSRH u obrani od poplava za područje Sisačko-moslavačke županije određen je brigadir Slobodan Kratohvil iz Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Jučer su za potrebe potpore snagama obrane od poplava na području Čičke Poljane upućena četiri vojna kamiona koja će služiti za prijevoz svih potrepština na poplavljenom području. Također, na područje grada Siska upućena je jedna poljska kuhinja s pripadajućim osobljem, koje će na prostoru sisačkog Caritasa od sutra 22. veljače 2014. godine pripremati 800 obroka za sve sudionike u obrani od poplava i stanovnike ugroženih naselja. NOS-u Sjever dodijeljena je i jedna cisterna za pitku vodu koja će se upotrebljavati u suradnji s civilnim vlastima na terenu.

Kao što je vidljivo, ne radi se tu o dodjeli neke nove tehnike (budući je sve spomenuto već ionako danima zaposleno u borbi protiv poplava), niti je riječ o kakvoj bitnoj promjeni broja ljudi koji su na stvarnome raspolaganju (mimo “pasivne pripravnosti na matičnim lokacijama“). Za OS RH uspostava NOS „Sjever“ prvenstveno daje jednu racionalniju, ujedinjenu zapovjednu strukturu za snage raspoređene na terenu, s jasnim središtem i novim zapovjednikom – što će sve dobro doći u predstojećim danima aktivne borbe s vodama koje i dalje rastu. Jedino što pomalo plaši – budući da se zadnjih godina katastrofalne poplave ponavljaju neočekivano učestalo – činjenica je da bi ova zapovjedna struktura lako mogla zadobiti i neki stalniji karakter, kakav se vidio u slučaju dugogodišnjeg “Operativnog vatrogasnog zapovjedništva OS RH” u Divuljama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.