I opet HV u boj protiv visokih voda

 

Samo dan nakon što su u obrambenom sustavu RH stigle plaće za kolovoz, na istu je adresu stigao i dodatni posao. Naime, po treći put ove godine, ljudstvo Hrvatske vojske danas popodne otposlano je na teren – u borbu s nadolazećim vodama nabujalih hrvatskih rijeka. Nakon sredine veljače (kada je Hrvatska vojska primarno djelovala u Sisačko-moslavačkoj županiji), a onda i borbe s podivljalom rijekom Savom u Slavoniji sredinom svibnja – danas popodne je opet kucnuo takav trenutak. Prema priopćenju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske:

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ministar obrane Ante Kotromanović donio je danas, 12. rujna 2014., odluku o upućivanju 350 pripadnika Oružanih snaga RH radi pružanja pomoći u provedbi hitnih intervencijskih mjera obrana od poplave na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Tijekom današnjeg dana, 12. rujna 2014., na područje Karlovačke županije upućeno je 100 pripadnika Oružanih snaga u sklopu Namjenski organiziranih snaga, dok će preostalih 250 pripadnika OS RH na područje Sisačko-moslavačke županije biti upućeno u subotu, 13. rujna 2014. godine. Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni DZUS-a, te ćemo o njihovom angažmanu pravovremeno izvijestiti javnost“.

"Once more unto the breach, dear friends, once more"

“Once more unto the breach, dear friends, once more”, Shakespeare, Henry V, 3. čin

Dok čekamo obavijesti o radnome učinku raspoređenih snaga – ostaje samo za primijetiti nekoliko detalja. Kao prvo, Hrvatska je ponovo posegnula za korištenjem svojih Oružanih snaga tek nekoliko dana po početku većih jesenskih padalina. Kao drugo, kako je već polagano postalo normalno da se uz sve rastuće vodotokove uočava vojno osoblje u slaganju vreća, popravljanju nasipa, evakuiranju ugroženih, a i još ponekim poslovima – teško se ne zapitati što u to isto vrijeme rade sve one druge službe koje pod normalno za sve te poslove ubiru novce i isplaćuju plaće. Kao treće, dok je ove godine požarna sezona završila utopljena u kišu i loše vrijeme, poplave su se za HV pokazale novom “hit-djelatnošću”. Pri tome će biti zanimljivo popratiti skoru raspravu o rebalansu državnoga proračuna, a onda i kreiranju budžeta za iduću godinu – kod kojih je “hit-djelatnost” u posljednje vrijeme bilo upravo kraćenje MORH-ovih sredstava. Ako do takvih rezova ipak dođe – pa makar i u minimalnom opsegu – to neće biti samo suprotno predstavi koju je hrvatski državni vrh izveo pred nedavni NATO summmit (a povodom prigodno tempiranog Vijeća za obranu), već će ozbiljno otvoriti i pitanje granice nakon koje vojska jednostavno treba stati s aktivnostima. Naime, dok neki ne štede, probijaju svoje proračunske kvote i prijete štrajkovima za svaku sitnicu – upravo je uzorito i fascinantno kako neki drugi u lošijim uvjetima jednostavno šute i rade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.