Poplavna opasnost raste, a ne pada

 

Poplavama pogođen zapadni rub Siska (Getro, bivši OBI), 14. veljače 2014.

Poplavama Kupe pogođen zapadni rub Siska (Getro, bivši OBI), 14. veljače 2014.

Nakon više dana poplava, krajevi u Sisačko-moslavačkoj županiji skoro da su izašli na kraj s bujanjem Kupe i vodnim valom koji se tom rijekom valjao nizvodno. I to je donekle dobra vijest. Ono što je ponešto manje dobra vijest je činjenica da se u Sisku Kupa ulijeva u Savu – kojom polagano stiže vodni val započet u Sloveniji, a onda pojačan i padalinama u Hrvatskoj posljednjih dana. Zato i ne čudi da se posljednjih dana lagano sve više čuje o ugrozi od poplava u velikogoričkome prostoru, da bi onda pažnja opet prešla natrag na grad Sisak – ujedno i mjesto gdje će se ta dva vodna vala susresti i donekle spojiti. Osim što će oni zajedno dopuniti ugrozu za nizvodne krajeve, vjerojatno je i da će nadolazeći savski val barem donekle dignuti i pritisak u na ionako natopljene nasipe uzduž obližnjeg dijela toka Kupe – za čijem se održavanje i jačanje vodila bitka posljednjih dana. A to je bitka u kojoj je do sada bilo angažirano ukupno oko 500 pripadnika OS RH, koji su interventnim radom i neprekidnim naporom uskočili na krizne točke protu-poplavnoga sustava uzduž rijeke Kupe – točke koje civilne institucije nisu mogle, nisu stigle ili, jednostavno, nisu uredile.

Sada, kad je jasno da spomenuti savski vodni val samo što nam nije pred vratima, naglo se čuje o mogućnosti da bi se ovogodišnje poplave možda ipak mogle uspoređivati s onima iz 2010. godine. Među onim što još stoji na raspolaganju da do toga ipak ne dođe je i Hrvatska vojska – čiji se sve veći dio sastava nalazi stavljen na raspolaganje za borbu protiv nadirućih voda. U tom smjeru ide i potez o kojem je danas, oko 13 sati, MORH priopćenjem izvijestio javnost:

Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, ministar obrane Ante Kotromanović, danas 17.veljače 2014., na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, donio je Odluku da se na područje Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije prema potrebi angažira i dodatnih 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH. Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve, te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama.

U Sisačko-moslovačkoj županiji, na terenu je već angažirano 400 vojnika, koji su intenzivno radili na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće.

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica). Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode. Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke  županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana. S obzirom da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom području također se  obavljaju pripreme za obranu od poplave“.

Koordinacije sustava zaštite i spašavanja

Ove su mjere proizašle iz dvije odvojene razine sastanaka – kao prvo, s nacionalne razine, gdje se jučer u 11 sati prijepodne okupio nacionalni stožer, “Stožer zaštite i spašavanja Republike Hrvatske”, i zatražio službeno od Ministarstva obrane RH stavljanje u pripravnost 1000 pripadnika NOS-a HV. To je potez o kome se već nekoliko dana nagađalo, a sad je proveden za područja Zagrebačke i Sisačko – moslavačke županije, formalno “zbog mogućeg usložavanja situacije vezano za obranu od poplava“.

Druga, niža razina, je ona lokalnija, županijska, na kojoj su se sastala nadležna tijela u već pogođenoj Sisačko – moslavačkoj, ali i u Zagrebačkoj županiji.

Ušće Une u Savu kod Jasenovca

Ušće Une u Savu kod Jasenovca

(1) U Sisku je sastanak “Stožera zaštite i spašavanja Sisačko – moslavačke županije” održan jučer u 16 sati. Ondje se sagledalo rizike koje nosi porast Save izazvan vodnim valom što stiže iz Slovenije, pa je proglašeno izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica) – krajeve udaljene oko 40 kilometara od Siska Savom nizvodno, nedaleko mjesta Lipovljani i tamošnjeg odmorišta na autocesti. U pitanju je prostor mjerodavnog vodomjera na objektu Ustava Trebež, koji utječe na rad nedaleke vodne retencije Lonjsko Polje – od koje se očekuje da djeluje u reguliranju posljedica bujanja Save, prije no što val prođe i preseli se dalje prema Jasenovcu, u prostor ušća Save i Une.

(2) Sjednica “Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije” održana je također jučer, u 17:00 sati. U izvješćima s tog sastanka jasno se vidi podvojenost tematike obrane od poplava u Zagrebačkoj županiji. Od četiri spomenute pogođene lokacije, prve dvije su uz Kupu – Gradec Pokupski (Općina Pisarovina) i Općina Pokupsko – gdje su vode u opadanju i pomoć stiže onima koji je trebaju. Riječ je o prostoru uz Kupu prije njenoga ulaza u Sisačko – moslavačku županiju. Druga su dva spomenuta lokaliteta na Savi – mjesta Čička Poljana, Veleševec, Preseka Oborovska (općina Velika Gorica) i područje Hrastilnice (općina Križ). Poplave već traju na području Velike Gorice, koje je uzvodno od Siska, budući da se već polagano osjeća utjecaj Savom nadolazećeg vodnog vala – pristiglog iz Slovenije, u kojoj kiše i dalje padaju. Vrhunac ovog vala na velikogoričkom se području očekuje sutra – što dobro ilustriraju i još jučer objavljeni podaci o porastu razine Save kod Čičke Poljane od centimetra na sat. Kod Hrastilnice vode također rastu, a jučer tijekom dana dovršeno je interventno građenje nasipa (započeto 14. veljače), kojim se brani koridor autoceste A3, od Zagreba na istok, što prolazi tim područjem.

Dakle, jedino što je sigurno – iako se jučer govorilo tek o 48-satnom produženju intervencije Hrvatske vojske u borbi protiv poplava – i uz puno sreće taj će posao ipak potrajati ponešto duže.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.