NOS 1, 2 i 3 u obrani od poplava

 

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sumirali su, svaki za sebe, broj i sastav snaga koje su tijekom ponedjeljka, 17. veljače, bile angažirane na poplavom ugroženim područjima u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako su u ovoj potonjoj tijekom jučerašnjeg dana bile angažirane NOS 1 i NOS 2, s ukupno 214 pripadnika OS RH, te s brigadirom Eugenom Njarijem kao koordinatorom. NOS 1, sastavljen od 40 pripadnika 2. mehanizirane bojne “Gromovi“ s 5 motornih vozila, djelovao je na području mjesta Žažina (s 10 pripadnika i 2 terenska motorna vozila), Staro Pračno, (s 30 pripadnika i 3 teretna motorna vozila). NOS 1 obavljao je zadaće nadzora nasipa, izrade bazena, punjenja vreća s pijeskom te učvršćivanja nasipa.

NOS 2 brojao je 174 pripadnika 1. motorizirane bojne „Tigrovi“ i 9 motornih vozila, te je djelovao na području mjesta: Letovanić (ukupno 30 pripadnika i 3 terenska motorna vozila), Dužica (44 pripadnika i 1 terensko motorno vozila, angažirani na zadaćama nadzora nasipa, izradi bazena, punjenju vreća s pijeskom te učvršćivanju nasipa), Železno Desno (100 pripadnika i 5 terenskih motornih vozila, angažirani na zadaćama punjenja vreća s pijeskom i gradnji privremenih nasipa). Kuhinja i 9 pripadnika OSRH koji su se nalazili u Letovaniću u 15:00 sati vraćeno je u postrojbu.

U vojarni „Kamensko“ u Karlovcu nalazi se u pripravnosti 92 pripadnika Inženjerijske pukovnije HKoV, s teretnim i terenskim vozilima, autoradionicom, sanitetskim vozilom, vozilom veze, 2 građevinska stroja („kombinirke“), 10 desantnih čamaca s izvanbrodskim motorima i ostalom potrebnom opremom. U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinja nalazi se 306 pripadnika Gardijske motorizirane brigade s 2 amfibijska prevožnjaka.

Tijekom protekle noći bilo je angažirano 189 pripadnika i to NOS 1 sa 40 pripadnika na istoj lokaciji kao i tijekom jučerašnjeg dana, dok je NOS 2 bio angažiran sa 149 pripadnika na području Letovanića (10 pripadnika, 3 terenska m/v), Dužica (40 pripadnika i 1 terensko m/v), Železno Desno (99 pripadnika i 3 terenska m/v, tijekom noći premješteni su u Martinsku Ves na izgradnju privremenih nasipa). Noćno djelovanje NOS-a 1 i 2 uglavnom je obuhvaćalo zadaće nadzora nasipa, izrade bazena, punjenja vreća s pijeskom te učvršćivanje nasipa po potrebi.

Za potrebe obrane od poplava na području Zagrebačke županije angažiran je i NOS 3. Jučer su, tijekom večernjih sati, u Tranzitni kamp „Pleso“ pristigla 304 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, s 29 teretnih vozila (kamiona), 5 terenskih motornih vozila, pokretnom radionicom, 3 sanitetska vozila i 1 vozilom veze. Za potrebe rukovođenja i zapovijedanja u sastavu NOS-3 ustrojeno je pokretno Taktičko operativno središte (TOS) u Tranzitnom kampu zračne baze Pleso. Koordinator svih aktivnosti uporabe NOS-3 u obrani od poplava je brigadir Krešo Tuškan.

U pričuvi na lokacijama razmještaja postrojbi (vojni poligon “Slunj”, te vojarne “Kamensko” i “Eugen Kvaternik” u Gospiću) nalazi se ukupno 700 pripadnika OS RH, i to: 300 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (Gombr), 350 pripadnika Gardijske motorizirane brigade (Gmtbr) i 50 pripadnika Inženjerijske pukovnije (InžP).

Vraćajući uslugu, tj. nedavnu ponudu RH da pomogne u gašenju požara, Slovenija je preko svog ministra obrane Romana Jakiča ponudila pomoć Lijepoj našoj u obrani od poplava. Jakič je ministru obrane RH Anti Kotromanoviću stavio na raspolaganje slovenske Oružane snage i svu potrebnu opremu. Potreba za time još se nije pokazala, ali je gesta svakako vrijedna pažnje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.