Svake godine isto o poplavama

 

Danas ujutro smo iz Ministarstva obrane saznali da na teren, u poplavama ugroženu Sisačko-moslavačku županiju, stiže još 300 pripadnika Namjensko organiziranih snaga OS RH o čijem smo osnivanju već pisali na portalu Obris.org. MORH tvrdi: “Oni će se transportnim vozilima i radnim strojevima pridružiti ekipama na terenu i Gardijsko motoriziranoj brigadi Hrvatske kopnene vojske, čijih je 100-tinjak pripadnika jučer angažirano  u naselju Letovanić“. Vojska je  cijelu noć radila, zajedno sa vatrogascima i mještanima, ne bi li se podigli dodatni “zečji nasipi”, utvrdile postojeće poplavne zapreke i općenito spriječio prodor vode prema naseljenim mjestima. Iz medija se saznaje da su dodatne snage otposlane u Grad Sisak i naselje Staru Drenčinu, dok se kontingentu koji je od jučer kod Letovanića pridružuje nekoliko kamiona za pomoć pri radu i mogućoj evakuaciji stanovništva.

Stanje na terenu

Što se tiče lokacije njihova djelovanja u borbi protiv poplava, riječ je tu o mjestima uz Kupu i Savu u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja bi vrhunac vodenoga vala očekivano trebao dosegnuti danas iza podneva. Tu se radi o dva odvojena vala – (1) vodenom valu Kupe, koji je prošao Karlovac i Jamničku kiselicu, i (2) vodenom valu Save iz smjera Zagreba. Oba ta vala postupno putuju prema Sisku, gdje će se spojiti. Upravo je ta činjenica predviđenog spajanja dva ozbiljna vodna vala vjerojatno i ponukala Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS) na upućivanje zahtjeva za angažiranjem dodatnih pripadnika OS RH u obrani od poplave.

Kako izgleda, za sada je najkritičnije stanje u Letovaniću (gdje su OS RH djelovale i jučer), i u Starom Brodu. Ondje se i usprkos naporima voda krenula prelijevati preko ojačanih nasipa, a kako vrh vodenog vala ondje tek dolazi – za očekivati je i šire evakuacije stanovništva. Stanje je teško i u obližnjem Lekeniku, budući da je na nasipu u Žažini voda dostigla i za oko 70 centimetara dodatno podignutu krunu nasipa, te do prolaska vrha vodenoga vala još postoji mogućnost prelijevanja. Uz to, popisu ugroženih mjesta danas se pridružilo i Topusko, gdje su noćas popustili famozni “zečji nasipi”, te se onda rijeka Glina prelila preko nasipa ugrožavajući neposredno 50-ak kuća.

Zbog poplave je iznimno teško prohodna cesta od Žažine prema Letovaniću, što otežava opskrbu tamošnje stanovništva i vojnika koji rade na obrani od poplave. Uz to, zatvorena je i dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (kod šume Brezovica), kojoj je moguć obilazak preko Ivanić Grada, Lijeve i Desne Martinske Vesi.

Poplavom pogođena područja zapadno od Siska

Marsovac kojeg sad nema pred kamerama

Zanimljivo je da posljednjih sati više ne čujemo mnogo iz Hrvatskih voda, čiji se generalni direktor  Ivica Plišić u utorak 11. veljače – kada je ova poplavna situacija tek počinjala – za HTV Dnevnik3 proslavio izjavom:

Ove situacije, koje su u tim dvjema naseljima (op.a. Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu), su lokalnog karaktera. Očito su velike oborine pale na ovom našem području, i stvar je zapravo urbane odvodnje. Znači, izgradnja… a, očito nam nije adekvatno izgrađena urbana odvodnja. To se može spriječiti urbanizacijom, gradnjom odvodnih kanala itd. To nije tema, odnosno dio posla Hrvatskih voda, mi smo zaduženi za vodotoke… a u Sesvetskom Kraljevcu vodotoka nema. To je šuma koja je urbanizirana“.

PlisicDok su oni zaduženi za vodotoke, baš kao što su to Kupa i Sava – ni po tom pitanju, za Plišića u utorak nije bilo ikakvih razloga za uzbuđivanje. Tek je konstatirao: “… Izvanrednu obranu od poplava ne očekujemo, čak niti uz ovaj vodni val iz Slovenije” (kojeg se tada očekivalo u srijedu). Ne samo da se u Hrvatskim vodama nije očekivala repriza studenog 2012. godine i tadašnjih velikih poplava, već je Plišić izjavio: “Kod kiše se nikad ne zna. Ali, prema prognozama koje su vezano za oborine – ne očekujemo takvo stanje“. Kao komentar na optužbe o izostanku održavanja kanala, on je tek izjavio:

“Pa, mi smo zaduženi za vodotoke prvog, drugog, i trećeg… na nekim dijelovima i četvrtog reda. Ti vodotoci su očišćeni. Najčešće imamo problema oko propusta na cestama, i odvodnim kanalima uz ceste – a to nije dio naših obaveza. To je obaveza Cesta”.

Suočen od voditelja razgovora s lošim vremenskim prognozama, Plišić je u utorak navečer o predviđanju razvoja situacije po pitanju poplava za srijedu (jučer) i za danas, imao za reći tek: “Pa, mi ipak očekujemo da će se lokalni slijevovi isprazniti, a naši vodotoci mogu primiti sve te vode koje dolaze u njih“. Danas je očigledno da oni zaista mogu primiti svu tu vodu, u korito i oko njega. A kad vodni val dođe, i kad se voda konačno digne – bit će da je to cjelonoćna zabava prvenstveno za vojsku, vatrogasce i DUZS – uz odgovornost svih osim Hrvatskih voda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.