Vojska protiv poplave, Linić protiv proračuna obrane!

 

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) ministar obrane Ante Kotromanović donio je danas, 13. veljače 2014. godine, Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga (NOS) OS RH za pomoć na području ugroženom poplavama u naselju Letovanić, općina Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Letovanić, 13. veljače 2014. godine

Letovanić, 13. veljače 2014. godine

Zbog izuzetno visokog vodostaja s tendencijom povećanja, te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na području općine Letovanić, zatraženo je angažiranje 100 vojnika za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava, priopćio je MORH. Nešto kasnije javnosti su podastrte i dodatne informacije o ovim snagama.

Riječ je tu o 100 pripadnika bojne “Gromovi”, iz sastava gardijsko motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, kojima zapovijeda natporučnik Mirsad Begić. Ti su ljudi, u suradnji s općinskim vlastima, već prionuli puniti vreće s pijeskom i pojačavati nasipe, ne bi li time pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. U vojarni „Petrinja“ u pripravnosti se nalaze i drugi pripadnici bojni “Tigrovi” i “Gromovi” iz sastava spomenute GMTBR HKoV-a, dok se iz MORH-a napominje da su svi pripadnici NOS-a prošli obuku po posebnom elaboratu obrane od poplava.

Osijek, područje Donjeg grada, 14. lipnja 2013. godine

Inicijalni zahtjev za pomoć Oružanih snaga uputila je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zbog alarmantnog stanja na području Letovanića i Starog Broda. Samo nekoliko dana nakon što se javnosti poručivalo da vodeni valovi neće biti posebni izvor ugroze, jučer je poplavom teško ugrožena karlovačka prigradska naselja Turanj, Mekušje i Logorište obišao i premijer Zoran Milanović, u pratnji načelnika GS OS RH generala Drage Lovrića, zamjenika zapovjednika HKoV-a generala Mladena Fuzula i predstavnika DUZS-a. I tu se također razgovaralo o potrebi angažiranja pripadnika Hrvatske kopnene vojske za pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplave i saniranju posljedica poplave.

Dok rijeke plave – financije presušuju

Zanimljivo je da se Oružane snage ponovno pozivaju u pomoć baš u vrijeme kada financ-ministar Slavko Linić namjerava kroz rebalans ovogodišnjeg proračuna obrani odrezati novih 400 milijuna kuna. Prema neslužbenim informacijama, upravo je ministar obrane Kotromanović jedan od glavnih predvodnika ministarskog nezadovoljstva stezanjem remena na uštrb rastrošnijih resora, i to u trenutku kada obrana više nema prostora za nove uštede.

Vrh Ministarstva obrane do sada je u nekoliko navrata isticao kako su zahtjevi za pomoć civilnim strukturama sve učestaliji, a time su povećani i novčani izdaci u tu svrhu. Budući da se ti troškovi redovito financiraju iz obrambenog proračuna, krajnje je vrijeme za ultimatum – želite li pomoć vojske, gospodo gradonačelnici, župani i članovi Vlade, otvorite i svoje vlastite novčanike! No to sve nije ni blizu pojedinih recepata, koje se posljednjih mjeseci na temu obrambenih financija moglo čuti od pojedinih odgovornih, te upućenih političara (pa čak i iz redova vladajuće koalicije)…

————————–

————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.