„USS Mount Whitney“ opet je u „Lencu“

 

Od petka, 18. siječnja, zapovjedni brod američke Šeste flote, „USS Mount Whitney“, ponovno je na remontu u riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“. Niti godinu dana od zadnjeg posjeta Rijeci, „USS Mount Whitney“ vratio se ovoga puta na klasično održavanje, ujedno i nešto kraćeg trajanja od dosadašnjih remonta. Tijekom narednih mjesec i pol, piše Novi list, na brodu će se obavljati zahvati s fokusom na pogonske grupe i propulziju, kao i na električne sustave. Vrijednost radova je 21 milijun USD. Za razliku od dosadašnje prakse, „USS Mount Whitney“ ovoga puta neće biti na doku, nego će se svi radovi obavljati dok je brod na vezu.

Zapovjedni brod Šeste flote pred Rijekom (Photo: Vedran Grozdanić)

„USS Mount Whitney“ tako je došao po česti put na održavanje u remontno brodogradilište „Viktor Lenac“. Zadnje aktivnosti ovaj američki zapovjedni brod imao je tijekom velike NATO vježbe „Trident Juncture“ u Norveškoj, nakon koje se zaputio u svoju matičnu luku u talijanskom gradu Gaeta. Krajem ove ili početkom sljedeće, 2020. godine US Navy planira objaviti natječaj za veliki posao nadogradnje i modernizacije „USS Mount Whitneyja“. U riječkom brodogradilištu željno iščekuju ovaj natječaj, nadajući se kako će baš oni dobiti taj ozbiljan posao.

Osim „USS Mount Whitneyja“, u „Viktoru Lencu“ nalazi se još jedan brod iz sastava američke Ratne mornarice. Radi se o logističkom katamaranu „USNS Yuma“ (T-EPF-8), koji je u Rijeku stigao još 01. studenog prošle godine na tromjesečni godišnji remont. Većinu tog vremena, brod je proveo na suhom doku, kako bi se mogli obaviti svi potrebni radovi. Bude li sve u redu, „Yuma“ će napustiti riječko brodogradilište krajem ovoga mjeseca.

Do kraja ove godine, u brodogradilištu „Viktor Lenac“ očekuju još par brodova iz sastava US Navy, čime bi se nastavila sada već uhodana praksa remonta i održavanja američkih vojnih brodova, što ujedno riječko brodogradilište svrstava među vodeće tvrtke domaće vojne industrije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.