USS Hershel „Woody“ Williams na remontu u „Lencu“

 

Nakon što su u prvom kvartalu 2019. godine 4 broda iz sastava Ratne mornarice SAD (USNS Yuma, USNS Trenton, USS Mount Whitney, USNS Carson City) istodobno prošla kroz ruke majstora iz remontnog brodogradilišta „Viktor Lenac“, ovih dana ponavlja se slična situacija.

USNS Trenton i Carson City na navozima u “Lencu” (Photo: Brodovi u Rijeci)

Ovogodišnju sezonu remonta u Martinšćici najavio je dolazak američkog vojnog katamarana USNS Yuma (T-EPF-8), koji je u „Lencu“ boravio od početka prosinca 2020. pa do kraja siječnja 2021. godine. Nakon „Yume“ u brodogradilište je stigao stari znanac USNS Trenton (T-EPF-5) – on će u „Lencu“ boraviti od kraja veljače do kraja travnja. Sredinom ožujka Trentonu u društvo pristigao je USNS Carson City (T-EPF-7) koji će ostati do lipnja. No ove godine – na samom kraju ožujka – u brodogradilište „Viktor Lenac“ po prvi puta je stigao USS Hershel „Woody“ Williams ili skraćeno HWW (ESB-4), brod koji će tamo boraviti do sredine svibnja. Ovime je opet značajno poraslo trenutno učešće američke Ratne mornarice u remontnim poslovima riječkog brodogradilišta, što osigurava punu uposlenost kapaciteta brodogradilišta i odabranih kooperanata.

Svi ovi brodovi iz sastava US Navy naredne će tjedne provesti na održavanju. Pri tome, redovno godišnje održavanje Trentona nadopunjeno je interventnim dokovanjem. Za Carson City je ugovoreno obimnije održavanje koje obuhvaća radove na propulziji, popravke po aluminijskom trupu i strukturi, bojanje podvodnog dijela specijalnim silikonskim premazom američkog proizvođača „Sherwin Williams“, održavanje elektro energetskih sistema, te certificiranje helikopterske palube po NAVAIR (Naval Air Systems Command) standardima. Novajlija HWW ide narednih tjedana na redovno održavanje, s naglaskom na održavanje elektro-energetskih sistema, radove po pomoćnim motorima, SOLAS opremi, te razna održavanja na palubnoj opremi.

Što je USS Hershel „Woody“ Williams?

USS “Hershel Woody Williams” 28. ožujka 2021. ulazi u riječko remontno brodogradilište (Photo: Brodovi u Rijeci)

Riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ prvo je brodogradilište izvan SAD-a u koji je na remont stigao USS Hershel „Woody“ Williams. Radi se o brodu velikih dimenzija, dugačkom 240 i širokom 50 metara, nosivosti 72 tisuće tona, koji se koristi kao mobilna ekspedicijska baza. Od brodova u aktivnom sastavu US Navy jedino 10 flotnih nosača aviona premašuje ove gabarite. HWW ima mješovitu posadu, čini je 150 vojnih osoba i 50 civila, koji će tijekom radova na brodu biti smješteni u opatijskim hotelima. Riječ je o novom brodu, drugom u klasi Lewis B. Puller, koji je u službu američke Ratne mornarice zaprimljen 7. ožujka 2020. godine. Pri tome, ti brodovi tipa „Expeditionary Mobile Base“ (ESB) na sebi nose i raznu specifičnu opremu, pa su za njihov remont – budući je zahtjevniji nego drugi brodovi – bili potrebni i brojni specifični certifikati, pojašnjavaju iz brodogradilišta „Viktor Lenac“ za portal Obris.org. O tome svjedoči i činjenica da HWW troši cca 1,7 MWh struje po satu, koju proizvodi njegovo ogromno energetsko postrojenje. Usporedbe radi, HE Dubrava na Dravi proizvede oko 80 MWh.

HWW prvi puta na remontu van SAD-a (Photo: Brodovi u Rijeci)

Takvu vrstu brodova, „Mobilne ekspedicijske baze“, američka Ratna mornarica počela je graditi tek prije nekoliko godina – kao rezultat daljnjeg razvoja plovila tipa „Expeditionary Transfer Dock“ (ESD) zasnovanih na trupovima VLCC tankera američke klase Alaska. Gradnja novih plovila tipa ESB, koja se počelo planirati 2013. godine, povjerena je brodogradilištu General Dynamics NASSCO (National Steel and Shipbuilding Company) iz San Diega u saveznoj državi California. Ovi brodovi – kojima je dodana prostrana letna paluba, ali je ukinuta sposobnost potapanja – trebaju pružati potporu američkim snagama na udaljenim odredištima, dajući dobar dio sposobnosti desantnih nosača za tek oko četvrtinu njihove cijene. Iako su ti brodovi prvenstveno namijenjeni misijama niže razine rizika, plovila tipa ESB uvrštena su u sastav Ratne mornarice SAD (dok su prethodna plovila tipa ESD bila u sastavu Military Sealift Command). Pod njihove redovite zadaće navode se operacije suzbijanja piratstva te šverca, operacije općenitog jačanja pomorske sigurnosti i uklanjanja mina, te pružanja podrške ekspedicijskom baziranju postrojbi specijalne namjene. Uz potencijalno sudjelovanje u misijama pružanja humanitarne pomoći, te spašavanja u slučajevima katastrofa, spominju se i sposobnosti USS Hershel „Woody“ Williams (ESB-4) za nošenje novih besposadnih helikoptera Northrop Grumman MQ-8 Fire Scout.

Brodogradilište „Viktor Lenac“ dobilo je posao izvođenja radova na ESB-4 po „Best Value“ načelu, gdje je prioritet za dobivanje ugovora bila tehnička sposobnost („Technical Capabillity“) izvođača, zatim prijašnje ostvarenje („Past Performance“), te cijena kao posljednji faktor. „Nakon 2018. ovo je drugi put da su na redovnom održavanju 3 broda US Navy u ‘Viktoru Lencu’. Naglašavamo da su ovakve situacije izvan SAD i Japana ekstremno rijetke, a u EU su se ostvarile jedino u brodogradilištu ‘Viktor Lenac’, te smo samim tim postignućem iznimno ponosni“, zadovoljno ističu iz riječkog brodogradilišta. Inače, brod HWW je napustio SAD u srpnju prošle godine, te se formacijski pridružio Šestoj floti. Zanimljivo je napomenuti da je u listopadu prošle godine – prigodom posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea  Grčkoj – brod dobio luku upisa Souda Bay, Kreta, Grčka. “Tu se vidi evidentan kontinuirani trend lobiranja mediteranskih zemalja (Španjolska, Italija, Grčka) kako se trude u svoje luke dovući ove brodove koji onda svojim prisustvom kroz razne operativne, tehničke, te logističke potrebe revitaliziraju i podupiru lokalnu ekonomiju, te na taj način razvijaju i unapređuju gospodarske i geopolitičke odnose između svojih zemalja“, smatraju riječki brodograditelji, pa su tim više zadovoljni trenutnom prisutnošću čak 3 broda američke Ratne mornarice u svojim dokovima.

Osim Trentona, Carson Citya i Hershel „Woody“ Williamsa, do kraja godine bi se u Martinšćici mogao pojaviti još jedan brod iz sastava US Navy – naime, u brodogradilištu „Viktor Lenac“ trenutno se intenzivno radi na pripremi još jednog projekta, koji bi se – u slučaju dobivanja ugovora – realizirao tijekom trećeg i četvrtog kvartala ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.