USS Arlington stigao na remont u Rijeku

 

Desantni transportni brod-dok klase San Antonio, USS Arlington (LPD-24), zajedno s ukrcanim ljudstvom 22. Ekspedicijske marinske postrojbe (MEU), stigao je jučer ujutro u Rijeku ne bi li u tamošnjem remontnom brodogradilištu “Viktor Lenac” obavio unaprijed zakazane poslove održavanja, te dodatno ojačao odnose SAD s državom koju se kvalificira kao „ključnog NATO saveznika“. Ovo je prvi LPD brod koji je stigao u “Lenac”, a planirano je da zbog predviđenih radova održavanja ostane najmanje 2 tjedna.

USS Arlington inače je osmi brod u klasi “San Antonio”, koja obuhvaća specijalizirana plovila opisana kao transportne brodove-dokove, odnosno brodove s naplavnim dokom koji bi kao platforme trebali davati osnovne preduvjete za izvođenje iskrcavanja, pa otuda i njihov naziv LPD (Landing Platform Dock). Riječ je o plovilima punog deplasmana oko 25.300 tona, dužine 208 i širine 32 metra, te gaza od 7 metara. Njegov se pogon sastoji od četiri diesel motora Colt-Pielstick, ukupne snage 40.000 konjskih snaga priključena na dvije pogonske osovine, što mu omogućava brzinu do 22 čvora. Napomenimo da je USS Arlington ukupno treći po redu brod u Ratnoj mornarici Sjedinjenih Američkih Država nazvan po Arlingtonu u saveznoj državi Virginia, a svoje je ime konkretno dobio prema lokaciji Ministarstva obrane SAD (Pentagon), u koje je udario putnički zrakoplov American Airlines let 77 tijekom izvođenja terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Ostaci s poprišta tog napada na Pentagon su i svečano izloženi na ovome brodu.

Gradnja klase San Antonio započela je 2000, godine, a kobilica za USS Arlington (LPD-24) položena je 26.svibnja 2008. godine u brodogradilištu Ingalls, savezna država Mississippi. Brod je bio porinut 23. studenog 2010. godine, a u službu je primljen 8. veljače 2013. godine – iako je sama njegova ceremonija primanja u službu obavljena 6. travnja 2013. godine u mornaričkoj bazi Norfolk, koja je ujedno i matična luka ovog plovila. Njegovo naoružanje čine dva protuzračna lansera RIM-116 RAM, te za blisku obranu još i dva topa Mk44 Bushmaster II kalibra 30 mm, a čitavo je plovilo i dizajnirano sa smanjenim radarskim otiskom. Na krmenoj platformi broda ima mjesta za operiranje više teških transportnih helikoptera CH-53E Super Stallion, a njegov naplavni dok ima mjesta bilo za dvije lebdjelice LCAC ili za jedan klasični desantni čamac (LCU). Ujedno treba napomenuti  kako je tu riječ o brodu namijenjenom za prijevoz od 700 do 800 osoba, te 14 ekspedicijskih vozila – plovilu iz prve klase u Ratnoj mornarici SAD koja je prilagođena za odvojeno funkcioniranje osoba obaju spolova,

Razdoblje potrebno za ovo održavanje koje se opisuje kao „putni popravak sredinom rasporeda“ (Mid-deploymentVoyage Repair – MDVR), omogućava ovom plovilu obavljanje korektivnog i prevenzivnog održavaja koje se ne  može obaviti na moru. Ti nužno potrebni radovi omogućavaju ovome brodu i njegovoj posadi nastavak provedbe njihove misije u području djelovanja US Naval Forces Europe (NAVEUR). Mogućnost da se spomenuti MDVR posao obavi u Hrvatskoj pruža niz prednosti kako za brod, tko i za njegovu posadu. „Hrvatska je izvanredan saveznik i tako prekrasna zemlja s dugom, fascinantnom poviješću i kulturom,“ kaže kbb Eric Kellum, zapovjednik „Arlingtona“. „Provođenje našeg putnog popravka sredinom rasporeda pruža nam i izvrsnu mogućnost da se planski odmorimo i da osvježimo našu opremu, kako za mornare tako i za marince. Naša sposobnost provođenja radova održavanja i dopune zaliha u prekomorskim krajevima kod pouzdanih saveznika i partnera omogućava našu kontinuiranu globalnu prisutnost.“

Pristizanje ovog broda u Rijeku dolazi nakon gotovo 4 mjeseca njegova rasporeda u područjima djelovanja NAVEUR. Tijekom njihovog boravka u regiji, posada broda i ukrcani marinci sudjelovali su u brojnim vježbama i operacijama sa saveznicima i partnerima. Ove vježbe su odvele brod sjeverno do Islanda (vježba Northern Viking), širom Mediterana u podršku vježbama „Aleksandar Veliki“ i „EFES“ s Grčkom i Turskom, te pred obale Tunisa u sjevernoj Africi za vježbu „African Lion“. „Ovaj raspored je za nas bio jedno izvanredno iskustvo – uspješno smo okončali 4 velike vježbe sa preko 30 NATO saveznika i partnera,“ kazao je Kellum. „Tim mornarica-marinski korpus radio je precizno i vrhunski na vrijeme svakoga puta!

Mornari i marinci ukrcani na Arlington također će imati priliku za odmor u Rijeci i okolici, što će obuhvatiti: posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera, priliku za istraživanje otoka Krka, grada Mošćenice i predivne Opatije, posjet pećini Vrelo i jezerima kod Fužina, kao i posjet Puli i Rovinju. Tijekom svog vremena u luci, mornari i marinci imat će i priliku za jačanje međuljudskih odnosa SAD i Hrvatske.

Amfibijska skupina (ARG) desantnog nosača USS Kearsarge te ukrcani pripadnici 22. MEU nalaze se pod zajedničkim zapovjedništvom mornaričke Namjenske skupine 61/2. Ovaj ARG sastoji se od desantnog nosača klase WASP USS Kearsarge (LHD-3), desantnog transportnog broda-doka USS Arlington (LPD-24), te broda-doka klase „Whidbey Island“ USS Gunston Hall (LSD-44). Zapovjedništva ukrcana u okviru desantne skupine Kearsarge uključuju: Amphibious Squadron SIX, marinski 22. MEU, Fleet Surgical Team 2, Fleet Surgical Team 4, Tactical Air Control Squadron 22, Helicopter Sea Combat Squadron 22, Helicopter Sea Combat Squadron 28,  Assault Craft Unit 2, Assault Craft Unit 4, Naval Beach Group 2 i Beach Master Unit 2. Amfibijske skupine i veće amfibijske namjenske snage pružaju vojnim zapovjednicima širok raspon fleksibilnih sposobnosti koje omogućavaju operacije pomorske sigurnosti, ekspedicijsku projekciju sile, operacije izvođenja udara, ostvarivanje prednje mornaričke prisutnosti, odgovor na krize, nadzor pomorskog prostora, odvraćanje, kontraterorizam, informacijske operacije, provođenje sigurnosne suradnje i mjera protiv proliferacije, te humanitarnu pomoć i mjere pomaganja u slučaju prirodnih nesreća.

Već preko 80 godina američke mornaričke snage za Europu i za Afriku (NAVEUR – NAVAF) stvarale su strateške odnose s našim saveznicima i partnerima, koristeći temelje zajedničkih vrijednosti za očuvanje sigurnosti i stabilnosti. Sa svojim zapovjedništvom u Napulju NAVEUR – NAVAF upravlja američkim pomorskim snagama u područjima odgovornosti Američkog zapovjedništva za Europu (US European Command – USEUCOM) i Američkog zapovjedništva za Afriku (US AFRICA COMMAND – USAFRICOM). Američka Šesta flota je trajno dodijeljena u NAVEUR-NAVAF, i ona svoje mornaričke snage koristi za obavljanje punog spektra združenih i mornaričkih operacija.

 

*Photo: Vedran Grozdanić, US Navy

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.