Uskoro normalizacija stanja u Zemuniku

 

Prošla su gotovo 3 tjedna od smrtonosnog pada helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Šibenskom kanalu. Istražna tijela rade punom parom, a pred 93. Krilom HRZ-a u Zemuniku vrijeme je za povratak u normalu. Još je uvijek na snazi zapovijed o prizemljenju svih preostalih 15 helikoptera Kiowa Warrior, a zbog objektivnih razloga tijekom protekla tri tjedna nisu provođene ni obuke na helikopterima Bell-206B iz sastava iste te 393. eskadrile helikoptera.

Iskoristivši jučerašnju press-konferenciju, novinari su pitali zapovjednika HRZ-a, brigadnog generala Michaela Križanca, kada se može očekivati da Kiowe ponovno polete.

 

„Temeljem činjenice da glavni vojni zrakoplovni istražitelj još uvijek radi dolje, na terenu, očekujemo i određene informacije vezane uz sve institucije kojima se on obratio, razradili smo plan i čekamo njegovu informaciju kad ćemo mi krenuti sa svojim povratkom helikoptera u letno stanje. Naravno kroz preglede, probe na zemlji, i nakon toga probe u zraku. Svjesni ste činjenice da u toj eskadrili postoje Bellovi-206, jel, to je materijalno-tehničko sredstvo iste eskadrile i istih tih pilota i nastavnika letenja na kojima se obučavaju kadeti. S tim postupkom smo mi započeli, znači Bellovi-206 će vrlo, vrlo, vrlo brzo – ja računam već idući tjedan – bit’ ponovno u zraku“,

odgovorio je general Križanec, dodavši da su, kada je o Kiowama riječ, u pitanju tjedni.

Što se Bellova tiče, oni formalno nisu bili prizemljeni, ali…

„Budući da se radi o pilotima i tehničarima iz iste Eskadrile bilo bi nerazumno, bilo bi nelogično, te ljude tjerat da nastave sa letenjem u trenucima kad su im dvojica kolega poginula“.

No očekuje se da bi obuke na Bellu trebale opet početi sljedećeg tjedna.

Zapovjednik HRZ-a nije želio komentirati medijske napise o navodnim tragovima koji upućuju da je tragedija u Šibenskom kanalu uzrok ljudske, a ne tehničke pogreške.

„Ja stvarno ne bih želio prejudicirati. Ovo je neprovjerena informacija koju ste vi iznijeli. Nemam uvid u sve alate koje koristi glavni vojni zrakoplovni istražitelj, ne znam kome se sve obratio za ekspertizu, i računam da ćete ta pitanja morat’ uputit’ njemu. HRZ nije dio istražnog postupka, ne smije ni bit’, tako da sačuvajte ta pitanja za pukovnika Počinoka“.

Mediji su ranije objavili da je prema izjavama svjedoka helikopter OH-58D letio prenisko, zbog čega je zahvatio morsku površinu, što je dovelo do pada helikoptera. Ministarstvo obrane je te medijske napise demantiralo 5. veljače, ističući kako je „službena istraga koju provodi Povjerenstvo za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 još uvijek u tijeku, utvrđuju se činjenice i okolnosti ove tragične nesreće, a po završetku istrage Ministarstvo obrane će o rezultatima izvijestiti javnost“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.