Pad OH-58D: nepoznat uzrok pada u more

 

U 93. krilu HRZ-a u Zemuniku je iza 14:30 održana press-konferencija o jutrošnjem padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, na kojoj je i službeno potvrđena pogibija jednog od dvojice pilota.

Prvo je sućut obitelji poginulog pilota izrazio ministar obrane Damir Krstičević, koji je potom rekao kako je tijekom letačke aktivnosti na području Zablaća i otoka Zlarina iz za sada neutvrđenih razloga došlo do pada vojnog helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u more, u helikopteru su se nalazila dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje u cilju njihovog pronalaska i spašavanja, nastavio je Krstičević, dodavši da je jedan pilot pronađen, ali je nažalost preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom.

“Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama formirao sam povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražitelj s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka ove nesreće. U sastavu Povjerenstva bit će i ostali zrakoplovni stručnjaci,”

najavio je Krstičević, kazavši da je sa svim događajima upoznao predsjednicu Republike i premijera, te da su časnici trenutno s obiteljima pilota kojima pružaju pomoć i podršku.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio duboku sućut obitelji poginulog pilota, kao i svim pripadnicima HRZ  i OS RH.

“Ovo je bila jedna obična planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) za združene vježbovne aktivnosti u 2020. (…) Nakon dojave o ovom nesretnom događaju zapovijeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warrior dok se ne utvrdi uzrok pada.,”

objavio je general Šundov. I on je, kao načelnik GS OS RH, formirao povjerenstvo Glavnog stožera za utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja.

Odmah po dojavi o padu helikoptera pokrenuti su svi mehanizmi te snage za traganje i spašavanje iz Divulja i Zadra u suradnji s MUP-om RH, rekao je načelnik GS. U područje pada helikoptera upućen je i brod HRM s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronitelja, kao i brodica ZSS-a s timom ronitelja, koji zajedno s timom ronitelja MUP-a tragaju za drugim pilotom. “Na razini GS OS RH, zajedno sa Zapovjedništvom HRZ, ustrojili smo i jedan psihološki tim za potporu pilotima koji susudjelovali u ovom zajedničkom letu. Let je bio u paru“, rekao je general Šundov, prepustivši zapovjedniku HRZ-a da objavi druge detalje.

Brigadni general Michael Križanec, zapovjednik HRZ, vidljivo potresen također je izrazio sućut obitelji pilota, kazavši kako se nada da nade za drugog pilota još uvijek ima.

“U 10:30 je helikopter 327 krenuo na svoj zadnji let u paru sa zadaćom navigacijskog brišućeg leta i preleta iz Zemunika u Loru kako bi večeras podupro ZSS u provedbi obuke. U akvatoriju kod Zablaća helikopter je za sada iz još neobjašnjivih razloga udario o more. Drugi helikopter koji mu je bio u pratnji u paru s njim ostao je na mjestu događaja dozivajući pomoć od lokalnih ribara i radio vezom od Službe za potragu i spašavanje iz Divulja. Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo i dovest ga do obale, gdje je počela reanimacija i pokušaj Hitne pomoći da ga se oživi i spasi, međutim evidentno nisu uspjeli. Moj kolega je preminuo”,

opisao je tijek događaja zapovjednik HRZ general Križanec, te nastavio:

“Helikopter 327 je bio proizveden 2011. godine, s ukupnim naletom 520 sati od proizvodnje. Stariji kolega je imao preko 2.500 sati naleta u karijeri, a mlađi preko 1.000 sati naleta. Istražno povjerenstvo će utvrditi sve razloge, i ustanoviti zašto je došlo do ovoga da bi ostali kolege u toj Eskadrili bili sigurni.”

Na pitanja novinara zapovjednik Križanec je pojasnio da je drugi helikopter OH-58D u ulozi pratitelja letio oko 200 metara iza helikoptera koji se srušio. Prema podacima pratitelja, helikopter br. 327 letio je na vrlo maloj visini kada je došlo do naglog udara u more tako da nije bilo nikakvih indikativnih predznaka u smislu poziva u radio vezi između 2 helikoptera. “Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne skinemo sve podatke sa Flight Data Recordera i ne prikupimo izjave svih svjedoka koji su vidli predmetni događaj ne možemo više zaključiti trenutno“, izjavio je Križanec, dodavši: “Zadaća se izvršavala točno onako kako je bila planirana. Predmetna ruta je bila iz Zemunika preko Vodica, Zablaća, prema obalom do Lore. Znači, destinacija je bila Lora“.

“Helikopter, odnosno olupina helikoptera, se nalazi na dubini od 30 metara, trenutačno je u tijeku operacija ronilaca HRM i ZSS u koordinaciji s MUP-om da se vidi točno u kakvom je stanju sam helikopter i da li se tamo nalazi i tijelo drugog pilota, ili će se potraga širiti”,

odgovorio je Križanec na jedno od novinarskih pitanja, odgovorivši potom i zašto se letjelo iznad mora:

“U ovom trenu sada, ono što vam ja odgovorno mogu reć’, da jedan motor i let iznad mora u ovom slučaju su upravo se odvijali na način da se umanji do najmanje moguće mjere sav rizik koji su posade preuzimale na sebe. Znači tu se kod toga uzima u obzir brdo parametara prije nego se planira uopće let iznad mora, pogotovo u zimi kad je temperatura mora niska… znači let je bio u paru – to je jedan od načina da se umanji rizik. Drugo – let je bio uz obalu – to je drugi način, treći – letjelo se danju, znači kada znamo da ima plovila u tom akvatoriju. Četvrti je da je služba potrage i spašavanja u Splitu bila u pripravnosti i poletjeli su u roku od 15 minuta od dojave. Četvrto – imamo kontakte i surađujemo sa MRCC-em u Rijeci, kapetanijama i pomorskom policijom. Znači, to su sve načini da se umanji rizik, međutim istraga će pokazati da li bi ili ne bi to bilo spriječeno, da li bi poslejdice bile manje, tako da je sad nezgodno i neodgovorno bi bilo govoriti nešto drugo”

Prema izjavama pilota iz Eskadrile, prije svega probnog pilota, helikopter br. 327 bio je jedan od tehnički najboljih helikoptera koje smo imali, dodao je Križanec, s 520 sati otkad je proizveden. Riječ je o letjelici H327, originalno USAF 1101344, proizvedenoj u programu NEW CABIN 2011. godine, koja je u HRZ bila isporučena 2016. godine. Uzevši sve to u obzir, ne čudi izjava generala Križanca – To je u našem svijetu novo” – kojim je on zaključio ovu izvanrednu press-konferenciju.

Na vijest o nesreći jutros je reagirala i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović:

“S dubokom zabrinutošću primila sam vijest o današnjem padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina. Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji. Sigurnost naših zrakoplovnih posada jest prioritet te očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.