Pad OH-58D: smrtni ishod i za drugog pilota, SAD nude pomoć

 

Jutros malo prije 9 sati Ministarstvo obrane RH priopćilo je da je pronađena olupina jučer palog helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i tijelo drugog stradalog pilota, natporučnika Tomislava Badurine. U priopćenju MORH-a se kaže:

“Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice  u utorak 28. siječnja 2020. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli  olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće”.

Tijekom prijepodneva tijelo stradalog pilota izvučeno je iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji. U tijeku je očevid koji provode zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, civilna i Vojna policija.

Smrtno stradali natporučnik Tomislav Baturina rođen je 1987. godine u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. Eskadrile helikoptera 93. Krila HRZ. Tomislav Baturina bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2011. godine. Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot, što je i potvrdilo uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje svih zadaće više puta je bio pohvaljivan, te je nagrađen od strane predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH te od zapovjednika HRZ.

Od danas, 28. siječnja 2020. u 9,00 sati otvorena je Knjiga žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1.

Ono što slijedi je vađenje olupine helikoptera s, kako je rečeno jučer na press-konferenciji, dubine od oko 30 metara. Portal Morski.hr javlja da je jutros iz vojne luke Lora put Zlarina krenuo brod HRM-a BŠ-73 “Faust Vrančić” kako bi pomogao u izvlačenju palog OH-58D br. 327. Jučer su već tijekom dana izvlačeni dijelovi koji su se razletjeli po površini prilikom udara helikoptera u more.

Gostujući jučer navečer u središnjem Dnevniku RTL-a zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec najavio je da će na istrazi uzroka ove velike zrakoplovne nesreće raditi i Državno odvjetništvo RH i glavni vojni istražitelj za zrakoplovne nesreće. Osim toga, “pomoć su nam ponudili i naši američki partneri da vide da li mogu ikako pomoći da utvrdimo stvarne razloge“, rekao je Križanec.Pritom je opovrgnuo mogućnost da piloti nisu imali adekvatnu opremu za let iznad vode:

“Piloti su imali svu propisanu opremu, između ostalog i pojas za preživljavanje i spašavanje, čiji sastavni dio je i pojas za plutanje u slučaju da se nađu iznad vodene površine. Međutim, preduvjet da bi ga iskoristili znači da su morali izaći iz helikoptera, neozlijeđeni, da bi ga mogli aktivirati”.

Nažalost, jutros su potvrđene one najcrnje slutnje da je natporučnika Baturinu helikopter povukao sa sobom u morsku dubinu.

Flota helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a privremeno je prizemljena dok se ne ustanove razlozi pada letjelice br. 327.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.