Pad OH-58D: završeno izvlačenje olupine

 

Nakon što su mediji objavili da je u srijedu, 29. siječnja iza 21.30 sati u zadarsku luku Gaženica vojni brod BŠ-73 „Faust Vrančić“ dopremio dijelove olupine palog helikoptera Kiowa Warrior, danas je i Ministarstvo obrane RH priopćenjem objavilo završetak akcija izvlačenja ostataka letjelice iz mora kod Šibenika. Ovo prijepodnevno priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Aktivnost izvlačenja iz mora dijelova helikoptera Kiowa Warrior OH-58D završena je u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine, a snage koje su sudjelovale u aktivnosti vratile su se u matične postrojbe.

Prema informacijama čelnika Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika Maria Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni dijelovi helikoptera uključujući između ostalog trup, transmisija s motorom, glavni i repni rotor i repna kupa.

‘Aktivnost izvlačenja je službeno završila u 17,18 sati. Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, gdje će Državni odvjetnik sa svojim timom zajedno sa Povjerenstvom MORH-a izvršiti očevid. Nakon toga Povjerenstvo će nastaviti s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti nesreće pada helikoptera,’ rekao je pukovnik Počinok. U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja dijelova helikoptera iz mora sudjelovale su snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova“.

U utorak, 28. siječnja, potvrđen je pronalazak tijela i drugog pilota, natporučnika Tomislava Baturine, te olupine palog helikoptera, koje je u moru Zlarinskog kanala kod Zablaća pronašla autonomna ronilica Remus 100 iz sastava Protuminskog divizijuna Flotile HRM-a. Navodno je podmorje tu izdubila rijeka Krka, gusto je obrašteno, s jakim morskim strujama i slabom vidljivosti. No, nakon što su u utorak još s morskog dna prikupljeni manji dijelovi letjelice, u srijedu, 29. siječnja, započelo je vađenje i većih dijelova pomoću ronilačkih padobrana, s dubine od oko 26 metara, pa na brod. Četvrtak, 30. siječnja obilježila je komemoracija za preminule pilote u Narodnom kazalištu u Zadru i posljednji ispraćaj bojnika Klarina na Gradskom groblju u Zadru, kao i službeno okončanje postupka izvlačenja iz mora dijelova pale letjelice. Danas, u petak 31. siječnja 2020. godine, održan je i obiteljski sprovod preminulog natporučnika Baturine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.