Afera “Municija” – neovlašteni ulazak, neovlašteni let i kršenje stege

 

Bio je neovlašteni ulazak civilnih osoba u vojni objekat i neovlašteno letenje helikopterom“, rekao je na današnjoj izvanrednoj press-konferenciji načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, i to 6 dana nakon što je cijela priča izašla u  medije. Ovaj je zaključak rezultat rada jednog od 3 povjerenstava osnovanih zbog tzv. afere „Municija“, odnosno „Daj đir“, tj. rezultat dosadašnjeg rada (1) povjerenstva načelnika Glavnog stožera (koje još traje), dok rezultati povjerenstava (2) zapovjednika HRZ-a (koje još traje) i (3) ministra obrane (koje je dovršilo) nisu poznati. Afera „Municija“ ima dvije dimenzije – vojnu i civilnu, pa se vojni vrh okupljen danas u 91. ZB na Plesu bavio isključivo njenim vojnim aspektom.

„Neovlašteno ulaženje civilnih osoba i let helikopterom, kako je utvrđeno istragom, ni u kom slučaju nisu povezani sa švercom, odnosno krijumčarenjem streljiva i naoružanja. Isključivo se radilo o letenju helikoptera u redovnom odobrenom letu“,

rekao je načelnik GS-a Mirko Šundov, naglašavajući da nije pronađeno ilegalno oružje kod prijavljenih osoba. No istodobno, dodao je, „utvrđeno je nedopušteno manipuliranje streljivom, za što se provodi dalje kriminalističko istraživanje“. Dok se ne okonča kriminalističko istraživanje, sve što o tome znamo je ono što je kratko rekao Šundov zamoljen da pojasni tu formulaciju:

„Bilo je manipuliranja streljivom kod bojevih gađanja. Međutim, kriminalističko istraživanje je u tijeku, pa evo… čim budemo imali još više dodatnih informacija, što se toga tiče, bit ćete izviješćeni“.

Trenutno je napravljena, a još se i dodatno provodi revizija stanja u skladištima UbS-a, kako bi se potpuno sigurno utvrdilo da ništa nije otuđeno, da osim izdavanja streljiva za provedbu bojnih gađanja nema još i kakve direktne veze s već spominjanim zadarskim švercerima oružja.

Što se tiče neovlaštenih ulazaka u vojne prostore, Šundov je tek na novinarsko pitanje pojasnio da je dosadašnja istraga utvrdila „neovlašteni ulazak dvije civilne osobe“ – od čega je jedna bila prerušena, a druga ne – kao i „jedan neovlašteni let u kojem su sudjelovale te civilne osobe“. No nešto kasnije, opet u odgovoru na novinarsko pitanje, Šundov je govorio u množini, potvrdivši da je bila riječ o letu u „Bellovim helikopterima“ (iako je izričito naglasio da nije riječ o helikopteru OH-58D Kiowa Warrior), te da će se njegovo povjerenstvo u nastavku svog rada baviti i utvrđivanjem kada se koji let točno i dogodio. Također, načelnik GS-a očekuje da povjerenstvo utvrdi i odgovornost tijela unutarnje službe:

„Mene osobno zanima i što su radili i službujući časnici, što njihovi pomoćnici, što svi oni na određenim pozicijama da se takvo nešto moglo dogoditi pa ćemo sigurno tu informaciju … Sad rade… Evo, danas su oba povjerenstva dolje, ja vjerujem da ću to dobiti vrlo brzo…“.

Razne poduzete mjere

Postojeće mjere sigurnosti u bazi nisu mijenjane, već je prema riječima načelnika GS-a zapovijeđeno njihovo strogo poštivanje.

„Ja sam već rekao da smo mi u cijeloj vojsci, pa tako i u 93. krilu HRZ-a, uspostavili jedan sustav, plan zaštite snaga, koji ima sve svoje aktivnosti i mjere, i u ovom slučaju sam ja samo zapovijedio da dodatno se poštuju te mjere. Nismo pooštravali mjere, nego samo poštivanje već zapovijeđenih mjera prema Vojnoj policiji i svim tijelima unutar službe u 93. Krilu. Tako da ja sam siguran da to sada funkcionira na takav način“,

rekao je general Šundov.

——————-

——————-

Temeljem do sada provedene istrage, načelnik GS-a, ministar obrane i Predsjednica Republike složili su se o pokretanju nekoliko mjera. Prva je stegovna prijava Vojno-stegovnom sudu i suspenzija sva tri pilota koji su učinili težak otklon od vojne stege. Drugo – stegovna prijava Vojno-stegovnom sudu vojnog policajca koji je bio u službi na prijavnici. Treće – smjena obnašatelja dužnosti zapovjednika voda vojne policije s dužnosti. Četvrto – smjena s dužnosti zapovjednika letačkoga voda u Eskadrili helikoptera. Peto – smjena s dužnosti zapovjednika Eskadrile helikoptera te smjena s dužnosti zapovjednika 93. krila HRZ-a, što je u konačnici dovelo i do posljednje, šeste mjere – razrješenja s dužnosti i umirovljenja dosadašnjeg zapovjednika HRZ-a. Iako je bilo propusta i u postupanju vojne policije, nije po zapovjednoj odgovornosti smijenjen i zapovjednik Pukovnije vojne policije, već je prema procjeni načelnika GS-a uz vojnog policajca na prijavnici najodgovorniji obnašatelj dužnosti bio zapovjednika voda vojne policije. Sva trojica pilota prijavljenih Vojno-stegovnom sudu udaljena su sa svojih radnih mjesta, pa više niti lete niti rade uredski posao, već kod kuće čekaju poziv na civilni sud temeljem prijave Policijske uprave zadarske, te na Vojno-stegovni sud temeljem prijave Vojne policije.

Miroslav Kovač i Mato Mikić – niti jedan puni mandat na čelu HRZ-a

Kao što smo sinoć objavili, predsjednica Republike je na prijedlog načelnika GS i uz suglasnost ministra obrane imenovala novog zapovjednika HRZ, brigadnog generala Michaela Križaneca, kao i novog zapovjednika 93. Krila, brigadira Željka Ninića. Dosadašnji zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mato Mikić, dobio je častan otpust iz službe i umirovljenje, dok je razriješeni zapovjednik 93. ZB u Zemuniku brigadir Mario Pleša prebačen u Zapovjedništvo HRZ-a. Na koju točno dužnost – odlučit će novi zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec. Otvorenim je ostalo pitanje tko će biti novi zamjenik zapovjednika HRZ-a (što je dužnost koju je do jučer obavljao upravo Križanec), te hoće li i na koji način biti popunjena mjesta u Međuresornom povjerenstvu za nabavu VBA, u kojem su sjedili Mato Mikić kao zapovjednik HRZ-a i Željko Ninić kao predstavnik MORH-a.

Transparentnost svakidašnja…

Na današnjoj press-konferenciji mnogo je truda uloženo u dokazivanje da se nije pokušalo zataškati ovu aferu koja već gotovo tjedan dana trese obrambeni sustav. Naime, kako je rekao načelnik GS-a Mirko Šundov, zbog vlastitih procedura u izvještavanju o izvanrednim događajima, kao i zbog zamolbe policije, afera „Daj đir“ nikako se nije mogla ranije iskomunicirati prema javnosti – iako ostaje kao zanimljivost da je 8. studenog sama PU zadarska o svojoj strani posla objavila priopćenje sa slikama. No kao dokaz transparentnosti Šundov je objavio o događaju koji se dogodio prije dva dana, 24. studenog, između 21 i 22 sata na vojnoj vježbi u Austriji, gdje su trojica pripadnika Hrvatske kopnene vojske „nedopušteno konzumirali alkohol“.

„Ja sam zapovjedio, da je nulta tolerancija na alkohol za sve aktivnosti, ne samo u zemlji… ne samo u inozemstvu, nego i u zemlji… Iz tih razloga su oni odmah povučeni u Republiku Hrvatsku, i protiv njih su pokrenuti svi oni postupci na razini Hrvatske kopnene vojske, koji su potrebiti da bi se takvo ponašanje sankcioniralo“,

rekao je Šundov.

I tu bi možda priča o transparentnosti stala da večeras Nova TV nije dobila potvrdu od Ministarstva obrane o još jednom nedavnom, a do sada javnosti nepoznatom slučaju neprihvatljivog ponašanja hrvatskog vojnika iz gardijske brigade u Slavoniji. On je jedne večeri van službe skakao po automobilima i uzvikivao navijačke parole, što je dovelo do djelovanja policije – da bi mu onda kod kuće prilikom pretresa bio pronađen i neprijavljeni pištolj. Radi se o sinu visokopozicioniranog časnika, zapovjednika Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“, koji je nakon svoje večernje avantura prijavljen za kršenje vojne stege, ali i civilnom prekršajnom sudu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.