Unatoč epidemiji, USNS “Yuma” stigla u “Lenac”

 

Nakon nepunih godinu dana, američki vojni katamaran USNS Yuma (T-EPF-8) vratio se u riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“. Proteklih je dana „Yuma“ boravila u splitskoj ratnoj luci u Lori, a potom je u pratnji novog hrvatskog OOB-a „Omiš“ krenula prema Rijeci, i konačno je jutros oko 9 ujutro uplovila u Martinšćicu.

Kako su nam rekli iz brodogradilišta „Viktor Lenac“, „radovi koji će se obavljati na brodu USNS Yuma u sklopu su standardnog redovnog godišnjeg održavanja. Ističemo da je ovo već treći put kako nam USNS YUMA stiže na redovni remont“. Posljednji put Yuma je došla u „Lenac“ 1. studenog 2018. godine, gdje su do 7. veljače vršeni „razni radovi na različitim brodskim sustavima“. Ovoga puta, ovaj američki vojni brod ostaje u riječkom brodogradilištu 2 mjeseca.

USS “Mount Whitney” u Genovi

Ovogodišnji dolazak USNS Yuma u „Viktora Lenca“ više je, nažalost, izuzetak nego pravilo. Epidemija bolesti COVID-19 je, priznaju u „Lencu“, podosta utjecala na planirane dostupne projekte: „Tako da tijekom ove godine Brodogradilište nije moglo konkurirati za niti jedan tzv. ‘voyage repair’,  koji se inače obavljaju po raznim europskim lukama. U prijašnjim godinama znali smo imati i po 5-6 takvih projekata“. Nažalost, ove godine u „Lenac“ nije stigao ni do sada redoviti gost iz sastava Ratne mornarice SAD-a, brod USS „Mount Whitney“ (LCC-20). Umjesto u „Lenac“, „Whitney“ je ove godine otišao na remont u talijansku Genovu, odnosno u tamošnje brodogradilište San Giorgio Del Porto. USS „Mount Whitney“ prvi puta je došao na remont u riječko brodogradilište 2011., da bi potom od 2015. dolazio redovito svake godine, sve do ove 2020. U „Lencu“ priznaju da ove godine nisu uspjeli dobiti natječaj za poslove održavanja, jer „nerealno je očekivati da će Brodogradilište uspjeti svaki puta dobiti, odnosno ugovoriti sve projekte koje Vlada SAD-a raspiše kroz javne natječaje, tako da  je ovaj put projekt nažalost dodijeljen drugom brodogradilištu“.

No u brodogradilištu ipak očekuju nastavak suradnje s US Navy. „Trenutno očekujemo rezultate nekoliko natječaja na kojima smo intenzivno radili u prošlim mjesecima, te se nadamo da ćemo biti konkurentniji od ostalih brodogradilišta“, odgovorili su nam iz „Lenca“. Ukoliko dobiju bar jedan od 3 natječaja koji su u tijeku, već nakon odlaska „Yume“ mogli bi očekivati pristizanje kojeg novog američkog vojnog broda.

 

Photo by Vedran Grozdanić, osim USS Mount Whitney – US Navy

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.