Ugovor s Elbitom do kraja mjeseca

 

Tijekom posljednjih dana Ministarstvo obrane Republike Hrvatske dovršilo je sada već davnog 31. srpnja 2015. godine objavljen natječaj za nabavu daljinski upravljane oružne stanice 30 mm, s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS 30L) i ugradnjom na bazno vozilo BOV Patria CRO. Time je donesena i konkretna odluka o odabiru najpovoljnijeg isporučitelja ovih borbenih stanica, te se krenulo prema ispunjavanju posla za koji je svoj pristanak dao saborski Odbor za obranu još sredinom lipnja 2015. godine. Iako se početak ispunjavanja posla najavljivao za 2016. godinu, a okončanje isporuke najkasnije za kraj studenog 2017. godinu, od ovih prvotnih rokova nije bilo ništa – čime je još jednom postalo jasno koliko je za sektor obrane zapravo bila izgubljena 2016. godina.

Postupak nabave daljinski upravljanog oružnog sustava 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom (DUOS 30L) u praksi je provodio Samostalni sektor za postupke javne nabave u sastavu MORH-a, i to od lipnja 2015. do lipnja tekuće 2017. godine. Pri tome se iz Ministarstva obrane objasnilo kako je riječ bila o pregovaračkom postupku javne nabave s prethodnom objavom, za koji su poslani pozivi pojedinim gospodarskim subjektima na sudjelovanje u postupku. Tim su temeljem zaprimljene inicijalne ponude ukupno tri gospodarska subjekta: (1) ELBIT SYSTEMS LAND AND C4I Ltd. 5 Hagavish St.,  Netanya 42507 Izrael, (2) Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. Slavonski Brod, te (3) RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS Ltd., Haifa, Izrael. Nakon pregleda i ocjene inicijalnih ponuda, te provedenih pregovora s ponuditeljima, inicijalne ponude ocijenjene su prihvatljivima, te je ponuditeljima upućen poziv za dostavu konačne ponude s cijenom.

Oružna stanica Rafael Samson RCWS-30 na sajmu ASDA 2011

Hrvatska je za ovu svrhu sredinom 2015. godine definirala plafon prihvatljive maksimalne cijene (114 milijuna kuna ili oko 15,05 milijuna eura), koji je u natječaju sveden na procijenjenu vrijednost posla od 91.200.000 kn – prema čemu su onda uspoređivane i konačne ponude koje su dostavila sva tri spomenuta ponuditelja. Nakon dostave konačnih ponuda, uslijedilo je njihovo javno otvaranje, pregled i ocjena ponuda, kao i testiranje prvorangirane ponuđene oružne stanice. Naime, umjesto testiranja svih ponuđenih borbenih stanica, koje se najavljivalo sredinom 2015. godine, MORH i OS RH su navodno testiranje odlučili prvo provesti s prvorangiranim sustavom, a onda prijeći na idući sustav po povoljnosti ponude tek ako testirani sustav ne zadovolji tražene uvjete. Upravo je zato bitno napomenuti kako je po ponuđenoj cijeni prvorangirani ponuditelj bila tvrtka ELBIT SYSTEMS LAND AND C4I Ltd.  iz Izraela (ponuda od 93.616.485,00 kn s PDV-om), drugorangirani ponuditelj je opet bila izraelska tvrtka – RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS Ltd. (s ponudom na iznos od 106.125.000,00 kn s PDV-om), dok je tek kao trećerangirani ponuditelj završio domaći Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda, s iznosom od 211.446.681,25 kn s PDV-om.

Izraelska oružna stanica Elbit UT30 BR na brazilskim oklopnim vozilima VBTP-MR Guarani

Dakle, Republika Hrvatska je navodno testirala samo u natječaju prvorangirane oružne stanice Elbit UT30Mk2, i to kod ponuditelja. Ovaj ponešto začudni postupak, kojim je izbjegnuto direktno kvalitativno sučeljavanje svih ponuđača, Jutarnji list 17. srpnja 2017. opisuje kao postupak u dva navrata testiranja održanih tijekom ove godine – “Jedno u tvorničkom pogonu, a drugo na vojnom poligonu“. Isti taj izvor spominje da pokus nije bio obavljen na hrvatskom vozilu Patria, iako je nedvojbeno baš za tu platformu i donesena sama odluka o odabiru oružne stanice tvrtke Elbit, model UT30Mk2. Vrijednost ugovora iznosi 93.616.485,00 kn  s PDV-om i odnosi se na osam oružnih stanica s ugradnjom i integracijom na vozila BOV Patria Cro (što je za oko 20,4 milijuna kuna povoljnije od maksimalnih očekivanja Ministarstva obrane RH i čak oko 117,8 milijuna kuna manje od ponude domaćeg poduzeća Đuro Đaković). Doduše, pri tome je ipak ostalo ponešto nejasno tko bi zapravo trebao u praksi provesti spomenutu ugradnju i integraciju novih DUOS 30L sustava iz Izraela.

Sustav tvrtke Rafael se vidjelo integriranog na vozila Patria AMV

U dokumentaciji koja je pratila sami natječaj u opisu predmeta nabave kaže se da će odabrani ponuditelj provesti proces proizvodnje, integracije, kontrole, verifikacije i završnog ispitivanja stanica DUOS 30L ugrađenih na vozila Patria CRO. Pri tome, odabrani ponuditelj treba u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” preuzeti ispravna vozila priređena za ugradnju DUOS 30L – nakon čega je sav rizik (za propast, gubitak ili oštećenje vozila) na ponuđaču, uključujući tu i osiguranje vozila u vrijednosti od 10 milijuna kuna po komadu. No kako je sve dosadašnje zahvate na hrvatskim vozilima Patria radio upravo Đuro Đaković – slavonskobrodsko poduzeće koje je na ovome natječaju izgubilo posao, i iz kojeg su za portal Obris.org  izričito izbjegli razgovor o ovu aktualnu temu – nije jasno da li će te poslove zapravo odraditi baš Izraelci ili možda za njih neki odabrani podizvođač (što je MORH-ov natječaj dopustio kao mogućnost).

Oružna stanica Elbit UT30 na sajmu ASDA 2011 u Splitu

Potpisivanje ugovora o kupovini spomenutih vatrenih stanica s topom od 30 mm za vozila BOV Patria očekuje se u nekoliko idućih dana, a najkasnije do početka kolovoza 2017. godine. Pri tome, kako najavljuju iz MORH-a, kupljene vatrene stanice bit će isporučivane sukcesivno do kraja 2018. godine – vjerojatno prema natječajnoj dokumentaciji, u zagrebačkoj vojarni “Croatia” – dok će konkretni rokovi isporuke biti definirani ugovorom i teći od konkretnog datuma stupanja ugovora na snagu. U spomenutu cijenu oružne stanice uključena je korisnička dokumentacija, te izobrazba i obuka osoblja za rukovanje i održavanje (instruktor za korištenje sustava i održavanje na razini posade, instruktor-tehnolog za održavanja 1. i 2. stupnja, te mehaničar za održavanje u 1 i 2. stupnju), dok MORH više ne navodi i prisustvo još tri logistička zahtjeva definirana natječajnom dokumentacijom iz 2015. godine – (1) specijalnih alata i ispitne opreme, (2) opreme za obuku, i (3) pričuvnih dijelova potrebnih za petogodišnje održavanje sustava. Napomenimo još i da će kao sastavni dio spomenutog ugovora vjerojatno vrijediti i odredba o naplati penala u slučaju nepoštivanja rokova isporuke, koju se u natječajnoj dokumentaciji specificiralo na 0,2 posto vrijednosti predmeta nabave (oko 187.200 kn) po danu kašnjenja – gdje ugovorna kazna ne može iznositi više od 5 posto vrijednosti ugovora s PDV-om (oko 4,7 milijuna kuna). No ovim poslom nije bila ujedno obuhvaćena i kupovina izraelskih protuoklopnih projektila tipa SPIKE, čija su dva lansera integrirana u odabranu oružnu stanicu i koje se svojedobno spominjalo kao bitne pri odlučivanju. Ako u opseg posla nije ujedno obuhvaćen i simulator za Spike, ovaj detalj čitavoga posla bi se lako mogao pokazati izuzetno skupim – imajući na umu visoku pojedinačnu cijenu izraelskih raketa i potrebu da se posade ipak uvježbavaju s punom lepezom raspoloživog naoružanja.

Kupola Kongsberg PROTECTOR MCT-30

Za razliku od obje izraelske opcije koje su predviđale protuoklopni sustav Spike i koje se moglo vidjeti na međunarodnom sajmu vojne opreme ASDA 2011, Đuro Đaković je na natječaju nastupio s oružnom stanicom Kongsberg PROTECTOR MCT-30, koja dolazi s integriranim američkim protuoklopnim raketama tipa FGM-148 Javelin. Riječ je o suradnji norveškog Kongsberga i Đure Đakovića započetoj u listopadu 2012. godine, sklapanjem Sporazuma o partnerstvu za oružane stanice srednjeg kalibra, kojim se hrvatska firma uključila u razvoj, proizvodnju i prodaju norveške oružne stanice s topom 30 mm (PROTECTOR Medium Caliber RWS).

Proizvodna paleta Đure Đakovića na podlozi vozila Patria AMV

Prototip ovog sustava je 13. studenog 2012. bio ispitivan na tvorničkom poligonu “Kindrovo” (u okolici Slavonskog Broda), da bi 20. studenog iste godine na vojnom poligonu Gašinci bila održana i svjetska premijera spomenutog sustava – demonstracija bojnog gađanja Kongsberg oružnom stanicom montiranom na hrvatsku verziju vozila Patria AMV – na koju nisu došli pozvani čelnici hrvatskog obrambenog sustava. Za trajanja hrvatskog natječaja, na samome kraju 2015. godine, Đuro Đaković je bio uključen i u program opremanja američkih vozila M1126 Stryker oružnim stanicama Kongsberg Protector MCT-30, no to se na kraju baš i nije pokazalo od bitne koristi u domaćim okolnostima.

Kako navode iz Ministarstva obrane RH, izraelska oružna stanica DUOS UT30Mk2, odabrana za opremanje hrvatskih oklopnjaka Patria, ima sljedeće taktičko-tehničke karakteristike: (1) u dvije osi stabilizirana električki pogonjena platforma, (2) automatski top kalibra 30×173 mm MK44 Bushmaster, (3) dva spremnika za streljivo kalibra 30×173 mm s mogućnošću neovisnog hranjenja iz spremnika; minimum 150 metaka, (4) daljinski upravljana spregnuta strojnica kalibra 7,62×51 mm, (5) spremnik za streljivo kalibra 7,62×51 mm sa sustavom hranjenja spregnute strojnice, minimum 500 metaka, (6) električno pokretanje-upravljanje topa 30 mm i spregnute strojnice 7,62 mm po elevaciji -10º, +60º, (7) integrirani Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE sa dvije lansirne cijevi, (8) sustav bacača 8 dimnih kutija (BDK) 76 mm, tipa Wegmann, (9) neovisna stabilizirana panoramska motrilačka dnevno-noćna sprava zapovjednika, (10) dnevna kamera ciljatelja, (11) termovizijska kamera ciljatelja, (12) dnevna kamera zapovjednika, (13) termovizijska kamera zapovjednika, (14) laserski mjerač udaljenosti ciljničke sprave ciljatelja, (15) laserski mjerač udaljenosti zapovjednikove sprave, (16) radno mjesto ciljatelja s upravljačkim blokom ciljatelja, (17) radno mjesto zapovjednika s upravljačkim blokom  zapovjednika, i (18) detektor laserskog zračenja. Prezentacija kupljenoga za hrvatsku javnost tek se očekuje…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.