BOV Patria – Elbit kasni s DUOS 30L

 

Kada je početkom mjeseca listopada na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju održana vježba „Udar 19“, mnogi su bili razočarani jer nije bila prezentirana prva Patria s daljinski upravljanom oružnom stanicom od 30 mm. Ovu premijeru je u proljeće ove godine najavio brigadni general Tihomir Kundid, no nažalost do nje nije došlo. Zašto i kada će – upitali smo Ministarstvo obrane, i danas dobili odgovor.

Uz napomenu da je riječ o „složenom i dugotrajnom projektu“, gdje se nastoji dostići njegov „kvalitetan i sveobuhvatan završetak“, Ministarstvo obrane odgovornost za kašnjenje u nabavi i ugradnji DUOS 30 mm prebacuje na odabranog ponuđača, izraelski Elbit Systems.

„Do kašnjenja u ugradnji daljinski upravljanih oružnih sustava 30 mm s integriranim lanserom protuoklopnog raketnog sustava (DUOS 30L) i pojedinih njegovih dijelova na bazno vozilo BOV Patria došlo je zbog kašnjenja u proizvodnji  i dostavi sustava od strane proizvođača, tvrtke Elbit“,

odgovorila je na upit portala Obris.org Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a. Do sada su kružile glasine da osnovni problem leži u kompliciranoj integraciji sustava Elbitove stanice na BOV Patria CRO, za što je zadužena tvrtka DOK-ING, koja s takvim poslovima nema iskustva. U MORH-u pak kažu da je

„za proizvodnju i ugradnju sustava DUOS na vozilo BOV Patria odgovorna tvrtka Elbit, tj. kompletan proces ugradnje izvode djelatnici tvrtke ELBIT, a tvrtka DOK ING je ugovorni partner tvrtke ELBIT koji pruža potporu kod integracije sustava“.

Ministar Krstičević na ovogodišnjoj izložbi “ASDA 2019” razgledao je vozilo s Elbitovom stanicom UT30MK2 i MT30

Budući da ugradnja DUOS 30 mm barem na prvo vozilo još nije završena, MORH za sada ne može naplatiti ni penale za kašnjenje posla. No čini se da Elbitu to ne gine, jer „sukladno Ugovoru, penali zbog kašnjenja isporuke se naplaćuju kod prijema svake pojedine stavke isporuke koja je u kašnjenju“.

Trenutno je u tijeku integracija prve stanice UT30MK2 CRO na bazno BOV Patria, nakon čega slijedi završno kompletno opremanje. Nažalost, to neće biti do kraja ove godine, već je očito riječ o puno većem kašnjenju, budući da Ministarstvo obrane kaže:„potpuno kompletiranje prvog vozila BOV Patria s ugrađenim sustavom DUOS očekuje se u prvoj polovici 2020. godine, kada se planira i promocija završetka opremanja prvog vozila“. Štoviše, tijekom sljedeće godine bi u optimističnoj službenoj varijanti trebala biti okončana ugradnja svih daljinsku upravljanih oružnih stanica na BOV Patria CRO.

„Prema dosadašnjoj dinamici,  izvršenje ugovornih obveza tvrtke ELBIT i kompletiranje svih osam BOV Patria izgledno je očekivati tijekom 2020. godine, te će po uspješnom završetku projekta svih osam Patria biti prezentirano javnosti“,

najavljuju iz Ministarstva obrane, iako bi se – sudeći prema dosadašnjem iskustvu – lako moglo dogoditi da se „dinamika“ protegne i na 2021. godinu.

Poražavajuća je činjenica da niti 12 godina od početka nabave BOV Patria MORH i OS RH nikako ne uspijevaju privesti kraju opremanje tih oklopnih vozila odgovarajućim oružnim stanicama. Sam projekt opremanja BOV Patria CRO s daljinski upravljanim oružnim sustavom 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom (DUOS 30L) vuče se već 4 godine – sada već daleke 2015. godine, Ministarstvo obrane na čelu s tadašnjim ministrom Antom Kotromanovićem pokrenulo je taj projekt, i od saborskog Odbora za obranu dobilo zeleno svjetlo za posao. Prema tadašnjem planu, prvi BOV Patria CRO trebao je biti opremljen s DUOS 30L već 2016., dok je nabava i ugradnja preostalih 7 oružnih stanica trebala biti tijekom 2017. godine. Ministarstvo obrane je te 2015. godine za spomenuti projekt namijenilo ukupno 114 milijuna kuna. Natječaj za kupovinu DUOS 30 mm objavljen je posljednjeg dana srpnja 2015. godine, i trajao je – iz neobjašnjivih razloga – pune dvije godine. U srpnju 2017. konačno je objavljeno da je natječaj okončan, te da je među 3 zainteresirana ponuđača (Elbit, Rafael i Đuro Đaković) odabran izraelski Elbit Systems kao najjeftiniji ponuđač – ponuda od 93.616.485,00 kn s PDV-om bila je povoljnija od Rafaelove (106.125.000,00 kn s PDV-om) i puno povoljnija od Đakovićeve (211.446.681,25 kn s PDV-om). Ovaj odabir pratili su i medijski napisi o sumnjivom testiranju Elbitove stanice UT30Mk2, ali i novo kašnjenje – ovoga puta ugovor s Elbitom nije potpisan, kako se prvotno najavljivalo, do kraja kolovoza 2017. godine, nego tek početkom 2018. godine. Sada kasni i opremanje i ugradnja DUOS 30L na prvo BOV Patria CRO, pa umjesto u rujnu 2019. godine, prva od 8 takvih Patria trebala bi biti kompletirana tek u prvoj polovici 2020. godine – „samo“ 13 godina nakon što je MORH izabralo vozilo Patria AMV 8×8 za novo vozilo Hrvatske kopnene vojske.

Nakon ovakvog iskustva, samo se naivni mogu čuditi problemima te otezanjima s nabavom novog borbenog aviona za HRZ.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.