Patrije s DUOS 30 mm tek od 2019.

 

Nakon 2,5 godine duge trakavice o opremanju 8 BOV Patria daljinski upravljanom oružnom stanicom 30 mm opet se čini kao da toj priči ide kraj. Iako je Ministarstvo obrane u odgovoru za portal Obris.org ljetos izričito najavilo potpisivanje ugovora s izraelskom tvrtkom Elbit Systems Land and C4I Ltd. za nabavu i integraciju oružne stanice UT30Mk2 „u nekoliko idućih dana, a najkasnije do početka kolovoza 2017. godine“, to se nije dogodilo, već su se i krajem ljeta i tijekom jeseni „polirali“ uvjeti ugovora. No sudeći prema današnjoj odluci Vlade o osiguranju financijskih sredstava za ovaj posao, čini se da je i sklapanje ovoga posla konačno pri kraju.

Naime, Vlada RH je na prvoj ovogodišnjoj, inače 74. po redu sjednici usvojila „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za sklapanje Ugovora o nabavi Daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30Mk2 CRO integrirane na bazno vozilo Patria AMV 8×8 CRO“. Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić tek je šturo objasnio o čemu se radi:

Ovom se odlukom daje suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u 2019. godini za sklapanje ugovora o nabavi daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom, integrirane na bazno vozilo Patria. Potrebna sredstva osigurana su na razdjelu Ministarstva obrane u državnom proračunu RH za 2018. i projekcijama za 2019. i 2020. godinu. Člankom 44 stavkom 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtijeva plaćanje u sljedećim godinama uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija, stoga se predlaže donošenje ove odluke“.

Tufekčić je ovim obrazloženjem dostigao novu razinu netransparentnosti, budući da nije spomenuo ni sumu za koju se traži odobrenje, a niti dinamiku plaćanja. Svejedno su ministri automatski glasali „ZA“.

U Vladinom popratnom dokumentu stoji da je riječ o suglasnosti Ministarstvu obrane za „preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za sklapanje Ugovora o nabavi Daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30Mk2 CRO integrirane na bazno vozilo Patria AMV 8×8 CRO u ukupnom iznosu od 93.491.485,00 kuna“. Ova ukupna vrijednost ugovora uključuje i PDV, i za 125 tisuća kuna je manja od vrijednosti o kojoj je Ministarstvo obrane govorilo u odgovoru portalu Obris.org u srpnju prošle godine (kada je vrijednost ovog posla iznosila 93.616.485,00 kn s PDV-om).

PATRIA CRO s oružnom stanicom 12,7 mm na mimohodu 2015.

Iznos u kunama temelji se na tečaju 1 USD = 7,17 kn te je podložan korekciji u cijeni u slučaju promjene odnosa valuta za +/- 5%, a prema srednjem tečaju HNB na dan izdavanja računa. Potrebna sredstva osigurana su na Razdjelu Ministarstva obrane, projektu K545043 BORBENO OKLOPNO VOZILO u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu (Narodne novine, br. 124/17)“, stoji u popratnom Vladinom dokumentu. Kada se i stvarno baci pogled na spomenutu stavku državnog proračuna, vidi se kako je 2016. za BOV Patria bilo utrošeno oko 5,5 milijuna kuna, da je u 2017. tu bilo planirano tek oko 3,8 milijuna, a za 2018. još 4,4 milijuna kuna. U projekcijama ove proračunske stavke za 2019. godinu vidi se nagli rast planiranih sredstava na oko 100,8 milijuna kuna, da bi se ti planovi onda 2020. godine spustili na oko 12,2 milijuna kuna. Naravno, zahvaljujući lošoj razlučivosti javno dostupnih proračunskih podataka, nije jasno koliko se od svih ovih novaca zapravo tiče posla pribave DUOS 30 mm, a koliko tu otpada i na neke druge rashode vezane uz vozila Patria AMV u službi Oružanih snaga RH.

Za sada se kao izvođača radova instalacije ovih oružnih kupola neslužbeno spominje tvrtku Luveti d.o.o. iz Zagreba, a „Rok isporuke predmetne opreme je u 2019. godini“, napominje se u Vladinoj odluci, čime će cijeli posao opremanja 8 primjeraka borbenih vozila Patria AMV s 30 milimetarskom oružnom stanicom kasniti „samo“ 3 godine. Naime, kako je to u lipnju 2015. iznijela tadašnja zamjenica ministra obrane Višnja Tafra pred saborskim Odborom za obranu, te 2015. trebalo je dovršiti javni natječaj i odabir ponuđača, te isplatiti predujam od oko 14 milijuna kuna. Tadašnja je želja bila: „U 2016. godini planirana je nabava i ugradnja jednog sustava i osigurano je negdje oko 14 milijuna i 250 tisuća kuna, i u 2017. planirana je nabava i ugradnja 7 sustava za 85 milijuna 750 tisuća kuna“. Krajem srpnja prošle 2017. godine MORH nam je na upit odgovorio ponešto drugačije: „Potpisivanje ugovora se očekuje do početka kolovoza 2017. Vatrene stanice bit će isporučivane sukcesivno do kraja 2018. godine, a konkretni rokovi isporuke bit će definirani ugovorom i teći će od datuma stupanja ugovora na snagu“. Dakle, sada je na snazi treći po redu iskaz dinamike radova ugradnje DUOS 30 mm – ako do sklapanja tog ugovora stvarno i dođe, a ništa se opet ne promijeni u hodu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.