DUOS 30L: MORH naplatio penale Elbitu

 

Projekt opremanja OS RH s vozilima BOV Patria CRO naoružanim daljinski upravljanim oružnim stanicama s topom 30 mm polako ulazi u svoju 6. godinu. Ministarstvo obrane u taj je posao krenulo ulaziti još 2015. godine, kada je plan bio da se 2016. nabavi i ugradi jedan DUOS, a u 2017. godini preostalih 7 sustava. Rokovi su se nakon toga samo produžavali – kasnio je natječaj, potom je kasnilo potpisivanje ugovora s izabranim ponuđačem, a onda je u nekoliko navrata kasnila i isporuka najprije jednog, potom i svih preostalih Patria naoružanih s DUOS 30L. Pri tome, da podsjetimo, čitavo vrijeme tu se radi o oružnim kupolama UT30Mk2 izraelskog Elbita, čiju su integraciju na vozila BOV Patria CRO trebala kao podizvođači obaviti razna domaća poduzeća (vremenom se spominjalo Luveti, pa Dok-Ing, a u zadnjim varijantama i Đuru Đakovića). Primopredaja prve tako dograđene Patrie s DUOS kalibra 30 mm i integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (sve to u okviru kupole Elbit UT30MK2) trebala je biti najprije u lipnju prošle godine, pa početkom veljače ove godine – no, Hrvatska na kraju nije bila te sreće.

Na društvenim se mrežama početkom godine pojavila fotografija jedne takve Patrie, a potom je pokazana i na nekakvoj prigodnoj vježbi održanoj povodom Dana OS RH 28. svibnja ove godine. No tu su vježbu, održanu istodobno na poligonima u Udbini i na „Crvenoj zemlji“ kod Knina, zabilježile isključivo kamere HTV-a, tek usputno uhvativši i novo-naoružanu Patriju. Kako je za HTV tada rekao brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, „na vojnom poligonu kod Knina održava se vojna vježba gađanja i topničkih napadnih aktivnosti iz Patrija. U vježbi sudjeluje 195 vojnika raspoređenih u dva voda vatrene potpore, protuoklopnu desetinu, inženjerijski vod – što sve čini primarnu obučnu skupinu“.

Patria s DUOS 30L krajem svibnja 2020. (Screenshot HTV)

Za razliku od modernizacije i opremanja u susjednoj Mađarskoj ili nedalekoj Rumunjskoj, pandemija koronavirusa je u Hrvatskoj bitno utjecala na realizaciju ovog željno iščekivanog projekta. Kako nam je danas odgovorilo Ministarstvo obrane RH, „navedeni projekt je u fazi realizacije. U tijeku je sukcesivna isporuka, koja je otežana zbog pandemije COVID-19“. No s COVID-om ili bez njega, MORH je zbog sada već velikog kašnjenja naplatio i prve penale:

„MORH je, sukladno Ugovoru, iskoristio pravo i naplatio ugovornu kaznu za kašnjenje za isporučeno, dok se za trenutno kašnjenje izraelska tvrtka Elbit pozvala na ‘višu silu’ koja, zbog pandemije COVID-19, još uvijek traje. U skladu s navedenim, a prema trenutnim projekcijama, završetak opremanja očekuje se do kraja godine“.

Taj je rok Ministarstvo obrane navelo i u završnom izvješću o postignućima prve Vlade premijera Plenkovića, objavljenom krajem srpnja ove godine.

No koliko iznosi ova spomenuta kazna – MORH ne želi odgovoriti. S jedne strane, uvjeravaju nas s Krešimirovog trga, „MORH je svoja prava i interese zaštitio ugovorom i postupao sukladno odredbama ugovora“, ali o ikakvim dodatnim pojašnjenjima ne bi, jer „navedeni ugovor spada u domenu nacionalne sigurnosti“.

Osim opremanja Patrije s DUOS-om 30L, trenutno kasni i s time vezana nabava raketa SPIKE LR u vrijednosti od 8 milijuna kuna. Rok za njihovu isporuku Oružanim snagama RH bio je 30. lipnja ove godine, no kako se može zaključiti iz MORH-ovog odgovora na pitanja koja smo postavili u ime portala Obris.org, rakete još nisu isporučene. „Možemo Vas izvijestiti da je postupak u tijeku te do okončanja postupka poštujući sve procedure nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljene upite“, odgovorio nam je MORH na pitanja o isporuci SPIKE raketa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.