SDP: samo za transparentnu nabavu aviona

 

Nakon što je jutros tijekom saborske sjednice zatražio stanku kako bi govorio o aktualnom postupku nabave borbenih aviona, SDP-ov saborski zastupnik te predsjednik SDP-ove Koordinacije za obranu i unutarnje poslove Franko Vidović sazvao je oko podneva i konferenciju za medije na kojoj je također govorio o problemima pri ovom velikom obrambenom poslu. Podsjećajući na izjave dužnosnika, prije svega ministra obrane, o tome kako će odluka o odabiru novih aviona biti donesena do kraja prošle godine, Vidović je naglasio da je SDP zabrinut zbog neprekidnog odgađanja donošenja odluke, ali i zbog netransparentnosti cijelog postupka nabave:

„Do nas dopiru jasni signali da je odluka već donesena i da je treba samo formalizirati, međutim ne postoji tijelo koje stoji iza tih odluka. Vjerujem da su iste informacije došle i do predsjednice RH, koja je vrlo jasno rekla da prvo Vlada treba donijeti odluku o kupnji, pa će onda ona sazvati Vijeće za obranu. To u naravi znači samo jedno – ne želi takvu odgovornost na sebe. A onaj tko bi trebao biti odgovoran – a to su u prvom redu ministar obrane i premijer – očito su se previše zaletjeli obećavajući hrvatskoj javnosti odluku do kraja godine“.

Hrvatska javnost trebala bi, prema Franku Vidoviću, zahtijevati odgovore na sljedeća pitanja: (1) Zašto je objavljen pozivni natječaj za kupnju borbene eskadrile a da nije bilo poznato koliko je novca Hrvatska sposobna izdvojiti za tu svrhu?, (2) Zašto je bio zajednički natječaj za nove i stare avione?, (3) Zašto je natječaj vrijedan 3,5 milijarde kuna trajao samo 3 mjeseca?, (4) Zašto je Odbor za obranu imao zatvorenu sjednicu kad se raspravljalo o ponudama za kupnju aviona, i to na traženje MORH-a?, (5) Zašto MORH ne informira napokon javnost o postupku i odabiru, već neprekidno idu u javnost s vrlo šturim podacima, odnosno isključivo s podacima koji idu u prilog ministru Krstičeviću?, (6) Da li je uvjet u natječaju bio da su avioni NATO kompatibilni, i da li su svi ponuđeni avioni NATO kompatibilni?, te (7) Kako će se nabavka aviona odraziti na gospodarstvo u Hrvatskoj?

Na neka od pitanja sam Vidović je dao određene odgovore i smjernice – tako je, što se financijskih sredstava tiče, podsjetio da „Tek u 11. mjesecu 2017., odnosno krajem tog 11. mjeseca, u projekciji proračuna za MORH se vidjela visina sredstava – 2018. će Hrvatska izdvojiti 350 milijuna kuna, 2019. 360 milijuna kuna, i 2020. je planirano 370 milijuna kuna. Uobičajeni je postupak inače da se prvo planiraju i osiguraju sredstva, a tek onda se obavljaju natječaji kad znate s čime raspolažete“. Natječaj je, kaže dalje SDP-ov saborski zastupnik, trebalo razdvojiti na natječaj za nove i rabljene/polovne avione, jer „jedni ne mogu konkurirati drugima. Jasno je da su novi avioni skuplji, ali je jasno i da oni imaju bolju tehnologiju, da mogu duže vremena biti u eksploataciju od polovnih aviona“. Niti jedan natječaj nije trajao ovako kratko kao ovaj hrvatski, smatra Vidović, a „neke države u okruženju su takve natječaje provodile kroz duži niz godina – 2 godine, 3 godine, 5 godina“.

Ostaje, međutim, nejasno zašto sva ova pitanja Franko Vidović nije postavio na sjednici saborskog Odbora za obranu, čiji je također član. Iako smo na portalu Obris.org uoči sjednice na kojoj je prezentiran tijek nabave borbenih aviona upozoravali na nekoliko problematičnih točaka, ministar obrane Damir Krstičević u nekoliko se navrata pohvalio da je ta sjednica prošla u najboljem mogućem tonu s jednoglasnom podrškom svih prisutnih članova MORH-ovom poslu kupovine novih aviona.

Dio ovih pitanja Franko Vidović je postavio i jutros na sjednici Sabora, a zanimalo ga je i zašto su izraelski mediji najavili završen posao, te zašto na to njegovo pitanje nije do danas odgovoreno? Prozvanim se osjetio HDZ-ovac Josip Đakić, također član saborskog Odbora za obranu, koji mu je poručio da je cijeli postupak nabave borbenih aviona transparentan od samoga početka: „I u Saboru su jasno prikazane sve ponude koje su pristigle, na Vladi je sada da donese odluku, i ugovor se sklapa između vlada koje su ponudile svoje zrakoplove i nas koji kupujemo, dakle to je ugovor ‘goverment to goverment’“. Pritom je Đakić dodao i da bi oni koji danas pozivaju na transparentnost trebali šutjeti jer očito brane one koji su sudjelovali u remontu MIG-ova u Ukrajini i koji vjerojatno imaju najveću odgovornost. „Što reći kada danas čujemo prozivke onih koji bi trebali šutjeti. Hrvatska eskadrila je bitno oslabljena remontom u Ukrajini, dogodili su se propusti u kontroli, ugovornim formama, provodi se istraga i jedan od aktera u istrazi priznao je primanje mita“, kazao je Đakić.

Franko Vidović je na press-konferenciji u ime SDP-a pozvao ministra obrane Damira Krstičevića da u potpunosti otvori postupak i učini ga maksimalno transparentnim, kako bi javnost imala uvida u bitne elemente natječaja. „SDP je podržao nabavu zrakoplova, ali ne nabavu koja se odvija na ovakav način“, rekao je Vidović, dodajući da će „SDP će podržati daljnji postupak samo ako postupak bude posve transparentan“.

Da netransparentnošću i brzopletim ponašanjem možemo uspješno sami sebe dovesti u probleme, vidi se i na aktualnom remontu Mi-171Sh, podsjetio je Vidović: „Prvo su helikopteri koji su nam nužno potrebni, posebice u požarnoj sezoni, 2 godine tavorili na pisti jer nisu smjeli poletjeti zbog neobavljenog servisa. Pa je MORH krenuo putem natječaja tražiti tko će servisirati te helikoptere i uključio u cijelu priču Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici, i upravo odatle su stigli prvi signali da taj posao ne štima. Ono što je apostrofirano kao problem jest certifikat tvrtke Ruski helikopteri za obavljanje generalnog servisa na helikopterima, koji navedena tvrtka ne posjeduje. Nakon toga su krenule priče o navodnoj korupciji i slično“.

Ministar obrane najavio promjene u ZTC (Photo: MORH/M.Čobanović)

Inače, ministar obrane Damir Krstičević upravo je jutros posjetio velikogorički ZTC, gdje je najavio da je MORH predložio strukturne promjene i nove članove uprave u Zrakoplovno-tehničkom centru d.d. – „Navedenim promjenama pospješuju se procesi upravljanja, pojačava suradnja s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i unaprjeđuju sposobnosti u ovoj ključnoj tvrtci koja se bavi deficitarnom djelatnošću i koja bi nakon certificiranja sposobnosti bila spremna ponuditi svoje usluge na međunarodnom tržištu kroz NATO i EU agencije“, navodi MORH u svom priopćenju.

Na jučerašnjoj sjednice Vlade nije razriješena stara niti postavljena nova uprava, pa je to očito tema koja će se naći na dnevnom redu u skorijoj budućnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.