Prvi tečaj za instruktore MSAP-a

 

Prvi teorijski tečaj za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme – MSAP) počeo je u utorak, 3. rujna 2019. u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, koja predstavlja i sjedište ovog NATO središta. Tečaj je otvorio brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ, zaželjevši svima uspjeh u provedbi obuke, kao i u nastavku rada MSAP-a. „Zahvaljujem se prije svega Zapovjedništvu specijalnih snaga NATO-a i posebno direktoru ovog tečaja, pukovniku Michaelu Pösselu, što su povjerili domaćinstvo tečaja u Zemuniku i time dali snažnu potporu MSAP-u. Središte ima veliko značenje za Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku, a doprinijet će jačanju obrambenih sposobnosti zemalja članica. U perspektivi ovo Središte želimo vidjeti i pozicionirati kao Središte izvrsnosti NATO-a za obuku specijalnih zračnih snaga“, poručio je brigadir Pleša. Početkom rada 1. teorijskog tečaja za instruktore MSAP-a zadovoljan je i direktor Središta, pukovnik Tomislav Pušnik, koji je istaknuo da su „ciljevi MSAP-a obuka letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici povećanje interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda“.

Nositelji teorijske obuke su iskusni predavači iz NATO-ovog Zapovjedništva specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), a pored ovog tečaja u planu je organizacija još dva – jednog u Zemuniku, a drugog u Monsu u Kraljevini Belgiji. Završetkom tečaja polaznici dobivaju licence za instruktore MSAP-a, što predstavlja pripremu za sam početak provedbe letačke obuke za specijalne zračne operacije, čime se onda stvaraju i preduvjeti za dostizanje inicijalne operativne sposobnosti MSAP-a.

Prvi koraci u uspostavi MSAP-a započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a, preuzela određene ciljeve sposobnosti kojima se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU). Temeljem preuzetih obveza, kao i u cilju jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija osnovale su MSAP, Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.

Vojarna ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, zbog svojih klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, pokazala se idealnim izborom za sjedište MSAP-a. Naime, za specijalne operacije specifično je što se provode u različitom zemljopisnom okruženju i vremenskim uvjetima, te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za djelovanje u svim uvjetima. Velebit i Ravni kotari u zaleđu Zadra osiguravaju potrebne uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna prednost ove lokacije je i blizina više vojnih poligona OS RH.

 

*Izvor: OS RH/HRZ, Photo: HRZ/M.Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.