RH pristupila regionalnom zapovjedništvu za specijalne operacije

 

U srijedu, 13. veljače 2019. godine, ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije potpisali su Pismo namjere (Letter of Intent – LOI) o uspostavi regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC) na marginama sastanka NATO ministara obrane u Bruxellesu. Austrija će kao partnerska nacija to isto Pismo namere potpisati neposredno nakon ovog NATO ministarskog sastanka. To čini ovu inicijativu još jednim primjerom uske suradnje NATO saveznika i partnera. Potpisivanje Pisma namjere prvi je korak na putu ustrojavanja ovog kombiniranog zapovjedništva. Idući korak je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, da bi se potom do 2021. dostiglo inicijalnu operativnu spremnost. Punu operativnu spremnost ova bi struktura trebala dostići do 2024. godine. Kao zemlja-nositeljica, Mađarska se nada da ukupni broj sudionika u ovome projektu neće stati na inicijalnih 5, rekao je prilikom potpisivanja mađarski ministar obrane Tibor Benkő.

Četiri europske saveznice i partnerska nacija Austrija će pod vodstvom Mađarske zajedno raditi na uspostavi terenski rasporedivog R-SOCC za male združene operacije. Ovo bi zapovjedništvo trebalo dramatično uvećati sposobnost ovih 5 zemalja za efektivnim korištenjem njihovih specijalnih snaga. Sama nestalna struktura R-SOCC omogućava svakoj zemlji-sudionici da svoj doprinos u tu strukturu koristi zasebno, dok ujedno ima i koristi iz integrirane R-SOCC strukture kad ona bude aktivirana za raspoređivanje na teren.

Zamjenica glavnog tajnika NATO saveza Rose Gottemoeller pohvalila je ovu inicijativu, izjavivši da ona predstavlja “značajan korak naprijed u jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije u regiji, i na putu prema u punom smislu integriranom multinacionalnom regionalnom zapovjednom elementu“. Gottemoeller je također naglasila: “Sve NATO saveznice će imati koristi od ove ojačane suradnje i interoperabilnosti. Na primjer, očekujemo da će novo zapovjedništvo sudjelovati u jednoj od nadolazećih rotacija NATO snaga odgovora (NATO Responce Force – NRF). Pričali smo o NRF snagama čitavo popodne i mislim da je ovo jedan sjajan primjer kako možemo ojačati svoja nastojanja u vezi NRF“.

Novo multinacionalno zapovjedništvo bit će razvijeno u skladu s NATO standardima, oslanjajući se na iskustva NATO Zapovjedništva za specijalne operacije u Monsu, Belgija. Iako je primarno usmjereno prema NATO i EU operacijama, kako je bilo napomenuto, ovo bi zapovjedništvo moglo sudjelovati i u drugim multilateralnim misijama, vježbama ili obukama.

U ime Republike Hrvatske Pismo namjere potpisao je Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane zadužen za obrambenu politiku, koji umjesto ministra Damira Krstičevića sudjeluje na ovom dvodnevnom NATO sastanku, zakazanom za 13. i 14. veljače 2019. godine.

—————————–

—————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.